Slovenija
94 ogledov

Letos po 58. letu

Upokojenci Nik Rovan
Reforma. Z novim letom na spletu tudi informativni izračun upokojitvenega datuma.

Upokojevanje. S prvim januarjem je stopila v veljavo nova pokojninska reforma, v tem tednu pa so si lahko vsi bodoči upokojenci na spletni strani zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ) tudi sami že izračunali, kdaj se bodo lahko upokojili po novih pogojih.

Brane Kokot iz ZPIZ je povedal, da je bilo posameznikov, ki so poskušali ugotoviti, kdaj bodo šli v pokoj, toliko, da jim je to povzročalo velike tehnične težave. "Vsak želi videti, kdaj se bo lahko upokojil, čeprav bo to šele čez 20 ali 30 let," je pojasnil.

Pogoji za letos po novem

Z novim letom so začeli za tiste, ki pogojev za upokojitev še niso izpolnili, veljati novi, vendar še prehodni pogoji.

Ženske se bodo lahko starostno upokojevale brez dokupov pri 58 letih starosti ter z 38 leti in štirimi meseci delovne dobe (ali pod istimi pogoji predčasno z dokupi). Če bodo imele pokojninske dobe manj, se bodo z najmanj 15 leti delovne dobe upokojile pri 63 letih in pol, z najmanj 20 leti pokojninske dobe pa z 61 leti in pol.

Moški se bodo lahko letos starostno upokojili pri 40 letih pokojninske dobe brez dokupov pri 58 letih in štirih mesecih ali pod istimi pogoji predčasno z dokupi, pri najmanj 20 letih pokojninske dobe pri 63 letih in pol, s samo 15 leti delovne dobe pa bodo morali počakati do 65. leta. V te pogoje niso vštete olajšave za otroke, študij in vojaščino ter druge individualne okoliščine.

Komentarjev 2
  • speris 22:56 04.januar 2013.

    pa se ena zadeva, a niso zenske hotele imeti iste pravice kot moski? zakaj grejo one lahko hitreje v pokoj? wtf?

  • speris 22:55 04.januar 2013.

    Kaksen pokoj? mi mladi ne bomo imeli pokojnin..