Slovenija
19 ogledov

Letos že 103 napadi na policista

Novice: Ni mogel sprejeti, da ima drugega, zato jo je zabodel - Umor Saša Despot
v prvem letošnjem polletju 103 napadi na policiste. Oškodovanih 162 policistov.

Kot sporoča Slovenska policija, se statistika napadov na policiste v zadnjih letih bistveno ne spreminja. "Število napadov je po rahlem dvigu v letih 2011 in 2012 v letu 2013 upadlo," pove Vesna Drole s policije. Letos so v prvih šestih mesecih zabeležili 103 napade.

Policisti so največkrat napadeni na cestah, trgih, v stanovanjih, nastanitvenih prostorih z neposredno okolico, na območju prometa, v gostinskih lokalih, na javnih prireditvah, v službenih prostorih policije itn.

Droletova izpostavi, da policija redno spremlja in analizira napade na policiste tako po intenziteti kot tudi po uporabljenih sredstvih. "Na podlagi ugotovitev se pripravijo predlogi za izboljšanje stanja na tem področju, predvsem z organiziranjem specifičnih in usmerjenih usposabljanj in strokovnih posvetov, na katerih izvajamo ukrepe v smeri izboljšanja varnosti policistov ob izvajanju policijskih postopkov, kjer je mogoče pričakovati množične napade nanje."

Droletova pritrjuje, da je tveganje za nastanek telesnih poškodb ali drugih neželenih posledic pri uporabi prisilnih sredstev in napadih na policiste v zadnjem času povečano. "Zato bomo tudi v prihodnje sproti spremljali in nadzirali dogajanje na tem področju ter si ves čas prizadevali, da bi bilo stanje čim boljše."

Prvi mož Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je po včerajšnjem streljanju na uniformiranega policista v Litiji izpostavil, da so razmere glede varnosti slovenskih policistov zelo slabe. Dodal je, da bo sindikat na novo vlado in ministra vršil vsakodnevni pritisk v smeri izboljšanja razmer.

Včeraj ustreljeni policist se še vedno bori za življenje.

V Sloveniji je do prve žrtve med policisti prišlo v Kočevju, kjer je usodni strel sprožil vojak v civilu. Potem ko mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, je prišel na policijsko postajo in ustrelil dežurnega policista.

Tudi včeraj je streljal aktivni vojak Slovenske vojske, ki je bil pred tem več mesecev na bolniški. Na svojem blogu je tožil zaradi mobinga, ki naj bi ga doživljal znotraj vojske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.