Vizita za živali > Novice
40 ogledov

Letošnje leto je za podmladek bele štorklje slabo

Mladi ornitologi Tilen Basle, DOPPS
Mladi ornitologi so na taboru s svojimi raziskovalnimi nalogami in zanimanjem navdušili mentorje.

Mladi ornitologi so pod vodstvom mentorjev v začetku meseca raziskovali ptice in naravo Pomurja ter Slovenskih Goric.

Raziskovanje je potekalo v sklopu Mladinskega ornitološkega raziskovalnega tabora Štrk 2015, ki ga je letos pripravilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije. 

“Njihova odkritja so bila izredno zanimiva in bodo pripomogla k boljšemu poznavanju, kot tudi varovanju raziskovanih območji,” pravijo v  DOPPS-u. Tako so mladi na primer ugotovili, da je letošnje leto za podmladek bele štorklje zelo slabo, prav nasprotno pa travniki in pašniki ob Murski šumi skrivajo za slovenske razmere veliko število rjavih srakoperjev.

Tabor DOPPS | Avtor: Tilen Basle, DOPPS Tilen Basle, DOPPS

Šest tematik

“Na taboru so udeleženci spoznavali različne vrste ptic in življenjskih okolji, v katerih te prebivajo. Poudarek je bil na pomenu le teh, saj so mnoga izmed njih ogrožena, s tem pa tudi prebivalcih takšnih življenjskih okolji,” pojasnjujejo v društvu.

Delovalo je šest raziskovalnih skupin, vsaka izmed njih pa se je lotila določene tematike. Tekom tabora so tako raziskovali ptice Ledavskega jezera, sove Pomurja, rjavega srakoperja, smrdokavro ter belo in črno štorkljo. 

“Mladi so pri delu pokazali izjemno vnemo in zanimanje,” ugotavljajo. Ob zaključku tabora so svoja odkritja predstavili javnosti. “S takšno vnemo in željo po znanju mladih smo v prihodnje lahko brez skrbi za naše naravovarstvo in samo vprašanje časa je, kdaj bomo v Sloveniji doživeli zelen preobrat, ki ga še tako potrebujemo,” so zaključili.

Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije nas bodo obiskali tudi na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo 5. septembra v Češminovem parku v Domžalah.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.