Slovenija
16 ogledov

Letošnji junij turistično boljši, kot lanski

dež Saša Despot
V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so junija zabeležili za osem odstotkov več prihodov in za štiri odstotke več nočitev kot junija lani. Povečanje gre na račun tujih gostov.

Število prihodov tujih turistov je bilo višje za 11 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za osem odstotkov, danes objavlja državni statistični urad. "Ocenjujemo, da je bilo to povečanje deloma tudi zaradi binkoštnih praznikov: ti so bili letos v juniju, lani pa v maju," pravijo.

Tuji turisti so junija ustvarili 66 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Več kot polovico prenočitev tujih turistov ustvarili nemški (16 odstotkov), avstrijski (13 odstotkov), italijanski (10 odstotkov), britanski (šest odstotkov) in ruski turisti (pet odstotkov).

Največ turistov je prenočevalo v zdraviliških občinah (27 odstotkov vseh prenočitev), sledile so obmorske občine (26 odstotkov), gorske (23 odstotkov) in občina Ljubljana (10 odstotkov). Pri tem se je število nočitev v gorskih in obmorskih občinah povečalo, v Ljubljani je ostalo na enaki ravni, v zdraviliških občinah pa je upadlo.

Največ prenočitev je bilo v hotelih (60 odstotkov vseh), sledili so kampi (17 odstotkov), apartmajska in počitniška naselja (šest odstotkov) ter zasebne sobe, apartmaji in hiše (štiri odstotke). Število prenočitev se je glede na junij lani povečalo v vseh vrstah prenočitvenih zmogljivosti, najbolj v kampih ter v zasebnih sobah, apartmajih in hišah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.