Slovenija
353 ogledov

Letošnji MOS dobra popotnica za 50. jubilej v 2017

Mos sejem Nataša Mueller
V Celjskem sejmu minuli 49. MOS ocenjujejo za uspešen, saj so v šestih sejemskih dneh na sejmišču znova našteli več obiskovalcev kot na predhodnem sejmu v 2015. Ponudbo več kot 1500 razstavljavcev iz 35 držav si je ogledalo 124.785 obiskovalcev, ker je dva odstotka več kot leto prej.

49. MOS si je po ocenah več kot 85 % obiskovalcev prislužil najvišji oceni na 5-stopenjski lestvici (odlično 5 je sejmu namenila skoraj 40 % anketiranih obiskovalcev). Tudi več kot 83 % razstavljavcev je svoj nastop na sejmu ocenilo za uspešen oz. celo zelo uspešen.

Optimizem, ki ga je bilo med razstavljavci mogoče zaznati že med pripravo sejma, se je odrazil tudi v odzivu obiskovalcev. Čutiti je, da se domače povpraševanje počasi prebuja, sporočajo iz družbe Celjski sejem po zaključku 49. MOS.

Sejem je izpolnil pričakovanja več kot 88 % poslovnih in splošnih obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tudi velika večina razstavljavcev je v raziskavi, ki jo v Celjskem sejmu redno izvajajo med svojimi sejmi, dejalo, da je sejem izpolnil njihova pričakovanja. Razstavljavci so bili zadovoljni z obiskom tako splošne, kot tudi poslovne javnosti na svojih razstavnih prostorih. Poleg poslovnežev iz Slovenije so razstavljavci na svojih razstavnih prostorih gostili podjetnike iz držav bivše Jugoslavije (Hrvaška, Srbija, BiH, Makedonija), Avstrije, Italije, Nemčije, Madžarske, Češke, Indije in Kitajske. Dobra tretjina razstavljavcev je tudi potrdila, da so neposredno na sejmu sklenili novi poslovni dogovor.

Dober odziv obiskovalcev se odraža tudi v napovedi razstavljavcev glede ponovnega sodelovanja na MOSu. Skoraj 74 % razstavljavcev je že potrdilo, da se bo predstavilo tudi na jubilejnem 50. MOSu v 2017, večina preostalih pa je dejalo, da bodo odločitev sprejeli kasneje.

Veliko zadovoljstvo obiskovalcev s ponudbo sejma se odraža tudi v napovedi ponovnega obiska na sejmu 2017. Več kot 80 % obiskovalcev je namreč napovedalo, da bodo obiskali tudi prihodnji MOS, praktično vsi preostali pa se o prihodnjem obisku ta trenutek še ne morejo odločiti.

MOS odrazil optimizem v gospodarstvu

»Veseli me, da se med podjetniki in obrtniki čuti optimizem. Vlada dela na tem, da odpravi določene administrativne ovire, da pomaga gospodarstvu. Mislim, da smo na pravi poti in ta sejem, ki raste in se razvija, to tudi dokazuje,« je po ogledu sejma prvi dan dejal predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob tej priložnosti MOS označil kot neke vrste krono dobrim gospodarskim gibanjem v zadnjih dveh letih in izrazil veselje nad novim pristopom ministrstva, ki je z največjo predstavitvijo doslej na MOSu želelo splošni in poslovni javnosti  celovito predstavitvi svoje delovanje. Več kot 150 zaposlenih na ministrstvu je v šestih sejemskih dneh odgovarjalo na vprašanja obiskovalcev, minister sam je bil med delovnim tednom – razen v četrtek, ko ga je zaradi seje vlade nadomeščal državni sekretar - vse dni na voljo za pogovore s podjetniki, ministrstvo pa je poskrbelo tudi za številna aktualna strokovna srečanja v času sejma.

Predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branka Meha veseli, da je pomen obrti in podjetništva v Sloveniji na izjemno visoki ravni. Obrtniki in podjetniki se po njegovih besedah vsakodnevno borijo, da bi z vlado ustvarili pogoje za učinkovito poslovno okolje. Ob tem ga žalosti, da so premalokrat uslišani. Prepričan je, da ponujajo konkretne rešitve za zagon gospodarstva, ki pa jih vlada doslej ni dovolj upoštevala. Na uradnem odprtju sejma je bil zlasti kritičen do izvedene mini davčne reforme ter do predloga zakona za uvedbo dualnega vajeniškega sistema.

Kljub kritiki, pa je Meh izpostavil tudi pozitivne plati domačega gospodarstva. Po nekaj kriznih letih je znova zaznati višjo gospodarsko rast. K njej so po Mehovih besedah zagotovo največ pripomogli prav podjetniki in obrtniki, ki predstavljajo kar 99 % vseh registriranih podjetij v Sloveniji in zaposlujejo več kot polovico ljudi zaposlenih v gospodarstvu. »Obrtniki in podjetniki znamo in zmoremo delovati v ekstremnih pogojih. Vajeni smo trdega dela in neusmiljene borbe za preživetje in napredek, a v nedogled takšno stanje ne bo mogoče,« je še opozoril Meh.

MOS odlična platforma za nove povezave s tujimi trgi

Številna mednarodna poslovna srečanja, obiski tujih delegacij in skupinske predstavitve držav so znova potrdile, da MOS odpira vrata slovenskim podjetnikom na nove trge. Kar 152 podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Srbije, BiH, Ukrajine in Turčije se je udeležilo mednarodnega poslovnega srečanja Uspešno v Sloveniji, ki sta ga na MOS pripravila OZS in avstrijsko veleposlaništvo.Tudi v agenciji Spirit Slovenija, ki so slovenskim podjetnikom omogočil srečanje s predstavniki desetih poslovnih klubov, so bili zadovoljni z odzivom. »Imamo 60 sestankov, največ zanimanja pa je za poslovne klube iz Belgije in Avstrije,« je ob tej priložnosti povedala Mateja Jarc iz agencije Spirit.

Pogovorov z ekonomskimi svetovalci Slovenije v tujini, ki sta ga v okviru 6. dneva gospodarske diplomacije na MOS pripravila Direktorat za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve in Celjski sejem, se je udeležilo 40 podjetij. Predstavitve poslovnih priložnosti in trendov v slovenskem gospodarstvu za predstavnike tujih gospodarsko diplomatskih predstavništev, ki sta ga na MOS pripravili GZS in Celjski sejem, pa so se udeležili diplomati iz 23 držav: Tajvana, Ukrajine, Nizozemske, Koreje, Poljske, Italije, Madžarske, Bolgarije, Španije, Venezuele, Armenije, Nepala, Turčije, Argentine, Indije, Danske, Kosova, Gruzije, Indonezije, Burkine Faso, Albanije, BiH in Črne gore.

Priznanja za najboljše

Na 49. MOS so bila podeljena še sejemska priznanja za najbolj kakovostne in inovativne izdelke ter storitve oz. celovite sejemske predstavitve razstavljavcev. Komisija Celjskega sejma je podelila po tri zlata, srebrna, bronasta in posebna priznanja. Komisija Mestne občine Celje je izbrala štiri nagrajence, OZS pa je podelila po en srebrni in bronasti ceh ter enajst priznanj. Ob tej priložnosti je Celjski sejem podelil priznanja tudi trem MOSovim podjetnim talentom, ki so na razpisu prejeli najvišje število točk komisije. Priznanja so prejeli Zavod mOBILNO to go, inštitut za razvoj trajnostnih tehnologij, Koper, David Kodarin, Koper za KAKI's – pozitivne sanitarije, Travel manager pl., Filip Bloch, Poznan, Poljska za HOTALIOR – pametni produkt hotelskih namestitev) in Eko saja d.o.o., Anja Marčič, Lesce za Woodway – modne dodatke iz povsem naravnih materialov.

Poleg podelitve sejemskih priznanj je Celjski sejem petkov večer namenil tudi druženju z razstavljavci in poslovnimi partnerji s predstavitvijo jubilejnega 50. MOS. Prihodnje leto načrtujejo v Celjskem sejmu vsebinska področja MOSa razdeliti na pet ključnih področij: MOS - gradnja in obnova doma, MOS - turizem in gostinstvo, MOS - oprema in materiali za obrt in industrijo, MOS - izdelki široke potrošnje, MOS - poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini. V Celjskem sejmu pa so tudi v sklepnih dogovorih, da Hrvaška naslednje leto, na jubilejnem 50. MOSu postane država partnerica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.