Svet
59 ogledov

Leva grška vlada je, kot kaže, v Bruslju kapitulirala.

Aleksis Cipras Profimedias
Dogovorili so se namreč za štirimesečno podaljšanje paketa finančne pomoči, ki od Grčije zahteva boleče reforme.

Prav z gorečim nasprotovanjem varčevanju in diktatu trojke je Siriza in njen voditelj Aleksis Cipras prišel na oblast. 

Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem je dejal, da je Grčija nedvoumno obljubila, da bo spoštovala svoje finančne obveznosti. "Ne smemo ogroziti gospodarskega okrevanja, fiskalne stabilnosti in stabilnosti finančnega sektorja," je dejal na novinarski konferenci. 

Prosili za pol leta, dobili štiri mesece

Grčija je zaprosila za šestmesečno podaljšanje finančne pomoči, odobrili so ji štiri mesece. Poleg tega bo morala v ponedeljek predložiti seznam predlaganih reform, ki jih bodo kreditodajalci morali odobriti. Cipras je med drugim napovedal ponovno zaposlitev več tisočev javnih uslužbencev, zvišanje minimalne plače in podobno, Dijsselbloem je namignil, da dodatno trošenje ne pride v poštev. 

Poznavalci ocenjujejo, da se bo moral Cipras soočiti z besnimi volivci in člani stranke. "Grška stran bo dogovor težko pojasnila volivcem," je za Reuters brez dlake na jeziku povedal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. 

Drugi ocenjujejo, da je bilo za večino Grkov za začetek dovolj že to, da se Cipras trdo pogaja in ne hodi ponižno v Bruselj ter ne sprejema ukazov iz Berlina.

Uspeh je, da še delajo bankomati

Grčiji je sicer grozilo, da bi že naslednji mesec ostala brez denarja, čemur bi lahko sledil izstop iz evroobmočja. V teh štirih mesecih naj bi Grčija poskusila izpogajati zanjo sprejemljivejšo dolgoročno rešitev za svoj dolg. 

V petek so Grki z računov dvignili okrog milijardo evrov, od decembra, ko je bilo jasno, da bo na volitvah zmagala Siriza, pa naj bi dvignili že več kot 20 milijard evrov, je za Reuters ocenil bančnik. Če ne bi dosegli dogovora, je bilo namreč verjetno, da bi vlada omejila dvige v sklopu priprav na ponovno uvedbo lastne valute. 

"Še preden smo zmagali na volitvah, so Grkom govorili, da bodo bankomati nehali delovati, če pridemo na oblast. Tega strahu po današnjem dogovoru ni več," je dejal grški finančni minister 

Med novinarji so zaokrožila stališča grške strani, ki pa so neuradna, takoimenovani non paper, ki jih je na Twitterju objavil The Greek Analyst, na svojem blogu pa objavil tudi Jože P. Damijan

Ena izmed zmag je po njihovem mnenju že to, da so na vrsti pogajanja, kar dokazuje, da bi se lahko pogajali tudi že pred leti. Poleg tega niso podlegli izsiljevanju, ampak so se z začasnim  z dogovorom izognili pasti, da bi za dlje zacementirali obstoječe stanje. Dogovor po njihovi oceni pomeni tudi konec zloglasne trojke, grška vlada pa bo lahko pripravila svoj predlog reform za naslednje obdobje.  

Komentarjev 30
  • mph 21:57 21.februar 2015.

    In jagi je ves vesel .... :-)

  • mph 21:57 21.februar 2015.

    Blagor nam, da bi še imeli Tita, Kardelja, .... No, seveda ne blagor izkoriščevalcem naroda, logično, taki ne bi imeli razloga za veselje.

  • siesta 16:03 21.februar 2015.

    Kje vi vidite kapitulacijo? Samo bebav človek bi zahteval manj in pričakoval več. No in naši politiki, če smo iskreni. Počakajte, da se teh 4 mesecev limita izteče pa potem puhloglavo nabijajte, ali so kapitulirali ali ne. Do takrat pa ...prikaži več lepo lezenje tujcem v anus.