Šport
45 ogledov

Za Rosberga več opcij, za Hamiltona le ena

Nico Rosberg EPA
Dirka formule 1 v Sao Paulu, brazilska preizkušnja bo danes predzadnja postaja letošnje sezone, bi lahko odločila boj za svetovnega prvaka.

Pred predzadnjo dirko je v boljšem položaju Nemec Nico Rosberg, ki si lahko že na brazilski dirki, start bo ob 17. uri po srednjeevropskem času, privozi prvi naslov v karieri.

Njegov edini tekmec za prestižno lovoriko je moštveni sotekmovalec Lewis Hamilton, še vedno aktualni prvak iz sezone 2015. A za ubranitev naslova bi mu moral "pomagati" tudi Rosberg, medtem ko ima Nemec vse stvari v svojih rokah in sam odloča o tem, ali se bo prvič v življenju veselil skupne zmage v formuli 1 in ponovil uspeh očeta Kekeja Rosberga iz leta 1982.

Rosberg ima pred 20. od 21 dirk v sezoni 2016 v skupnem seštevku kot vodilni 349 točk, 19 več od moštvenega sotekmovalca in tekmeca Hamiltona (330).

Za Hamiltona preprosta računica

Prva rešitev za osvojitev naslova bi bila za Nemca najbolj preprosta - če bo zmagal, bo tudi že prvak za sezono 2016, ker bo imel 374 točk. Hamilton bi tudi z drugim mestom dobil premalo točk, z le 348 pa bi bila pred zadnjo dirko razlika prevelikih 26 točk.

Dokaj ugodne pa so tudi naslednje rešitve: če bo drugi (seštevek točk 367), Hamilton pa ne boljši kot četrti (342). V tem primeru bi ob razliki 25 točk odločalo število zmag ali drugih mest, kjer je boljši Nemec.

Če bo Rosberg tretji (364), Hamilton za njegov naslov ne bi smel biti boljši kot šesti (338) za 26 točk razlike, ob Rosbergovem četrtem mestu (361) pa ne boljši kot osmi (334) 27 točk razlike. Za Rosberga pa sta dobri tudi kombinacija petega mesta (359) in Hamiltonovega devetega (332) ter šestega (357) in Hamiltonovega desetega (331).

Če pa bo dirko končal Hamilton pred Rosbergom, bo odločitev v vsakem primeru prenesel na zadnjo postajo sezone čez 14 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.