Avto
65 ogledov

Lexus prvi, ki meri srčni utrip voznika

Lexus RC-F Lexus
Lexus je predstavil zanimiv koncept avtomobila, ki meri srčni utrip.Vgradili so ga v posebni model RC-F kupe, ki zasveti z vsakim utripom srca voznika.

Gre za skupen projekt avstralske divizije Lexusa in kreativnega podjetja M&C Saatchi, ki ima cilj na drugačen način povezati vozilo in voznika. Za igro svetlobe se skriva napredna tehnologija. Avtomobil je prevlečen s posebno barvo s fluorescentnimi substancami, ki ob naelektritvi zasvetijo.

Da bi vozilo svetilo skladno z utripom srca voznika, mora imeti voznik med vožnjo nameščene senzorje. Ti zbirajo vse potrebne informacije, ki jih posredujejo računalniku, ta pa omogoča osvetljevanje avtomobila.

Drugi vedo, kdaj se voznik razburi

Pri Lexusu pojasnjujejo, da lahko na ta način prepoznamo razpoloženje voznika, njegova čustva, kdaj se zaradi dogodkov na cesti razburi, kdaj je zaspan. Na ta način bi se lahko drugi vozniki ustrezno odzvali, kar bi pripomoglo k zmanjšanju tveganja za prometne nesreče.

Razvoj je potekal pol leta, pri Lexusu pa pravijo, da serijske proizvodnje ne nameravajo zagnati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.