Avto
60 ogledov

Ležeči policisti so pregrobi za avtomobile

Cestna grbina Profimedias
Mestna uprava v Zagrebu je priznala napako, da so pravkar postavljene grbine ("ležeči policaji") po mestu škodljivi za avtomobile.

Tudi na Hrvaškem se dogajajo težko razumljive uradniške zgodbe. Po Zagrebu so nedavno zaradi umirjanja hitrosti postavili fizične ovire, napovedujejo pa še nove, predvsem na točkah, kjer pogosto prihaja do prometnih nesreč ali kjer vozniki pogosteje kršijo omejitve hitrosti. 

A komaj postavljene grbine bodo že morali popravljati, saj se je izkazalo, da so v dosedanji izvedbi resda povsem v skladu s sprejetimi pravilniki, vseeno pa vozniki tožijo o zelo trdih udarcih v podvozje. Kot poroča Jutarnji list, je težava v vibracijskem pasu na začetku ovire, saj je ta od tal dvignjen kar 1,8 centimetra, avtomobil pa ob prevozu traka zato do obisti pretrese.

Ker je po poročanju časopisa tudi prometna stroka izrazila mnenje, da bo ta rešitev na avtomobilih na dolgi rok puščala posledice v obliki poškodb, so mestni uradniki priznali napako in obljubili, da bodo v najkrajšem času znižali višino pasu na že postavljenih ovirah za več kot centimeter. To pa pomeni tudi, da je okoli 18.000 evrov hrvaških davkoplačevalcev, kolikor je stalo postavljanje dosedanjih grbin, verjetno izpuhtelo v zrak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • McClain 08:19 06.april 2015.

    1989 sem ored univerzo v Pennsilvaniji videl in skusil prve ležece policaje. Avto so zagugali, pri hitrosti ki je bila predpisana, se je čeznje preljalo še normalno, udarca ni bilo čutiti. Kakšnih 15 let za tem, ko so jih začeli ...prikaži veči delati pri nas, so vse mogočih oblik, le pravilne skoraj nobeden. Resnično uničujejo avtomobile. V Velenju jih je celo projektiral človek, ki ni nikoli vozil avtomobila... Seveda so jih popravljali, štemali ven, dozidavali in podobno, pa še vedno so zgrešeni. Ne razumem nekega projektanta ,ki to pač ne obvlada, da si ga najprej ne zbije skupaj iz desk, če pac ne zna zračunat, se nekajkrat pelje čezenj in ugotovi kje ga je usral. V Žalcu je pri nedavni obnovi postavljen tak, na katerega nasede vsak sleherni avtobus ki pelje skozi mesto... Katastrofa od nesposobnosti, ponovno in prepričanosti v znanje ki ga ni... Žalostno, da ne znamo sprojektirat ene tako preproste zadeve, in da namesto koristi delamo nekaj kar povzroča škodo, koristi pa zelo malo.

  • zdrej 14:47 02.april 2015.

    Saj v sloveniji ni kaj boljše. Serijsko nastavljen avto drsa po tleh, če pelješ preko grbine z 30 kmh. Nekateri ležeči policaji v Mariboru in okolici, ter par komadov v Pomurju.

  • Papaja Popi 14:05 02.april 2015.

    V Sloveniji so skoraj vse grbine previsoke in nepravilne.Tudi če greš z 20 km/h čez njih te dodobra pretrese.Čeprav piše da bi šel lahko čez njih z 40 km/h , je to samo pravljica.Tam kjer so pravilno ...prikaži več narejene, višina in kot, pa je prav lepo peljati čez njih in so tam pač potrebne.