Svet
131 ogledov

Liberland: Internetna šala ali nova soseda Srbije in Hrvaške

Vit Jedlička Saša Despot
Ustanovitelj in prvi mož Liberlanda - države prostega trga med Srbijo in Hrvaško - Vit Jedlička je v teh dneh tudi pri nas iskal podporo za priznanje ene najmlajših držav na svetu.

O Liberlandu smo pred meseci že poročali, a takrat smo na 13. aprila samorazglašeno državo gledali bolj kot ne kot spletno šalo. A po pol leta ima državica na meji med Srbijo in Hrvaško, ki meri vsega sedmih kvadratnih kilometrih, resne ambicije po mednarodnem priznanju.

Ob srečanju predsednika Liberlanda priznam nisem vedela, kaj pričakovati, a Vit Jedlička - urejen Čeh nekaj čez trideset - je odločen. "Srečal sem se z nekaj slovenskimi poslanci, ki so mi obljubili, da nas bodo podprli pri naših napornih po priznanju," je po uvodnih pozdravih povedal Jedlička, ki naj bi se slovenskim poslancem še uradno predstavil čez kakšen mesec ali dva. "Zelo se veselim, da bo Slovenija morda ena izmed prvih držav, ki bo podprla Liberland."

Jedlička sicer pravi, da zaenkrat mednarodnega priznanja niti ne potrebujejo, saj mednarodno pravo pravi, da država lahko obstaja tudi brez mednarodnega priznanja. "To bi bila češnja na vrhu smetane."

Aretacija pri dostopu do ozemlja

Liberland | Avtor: Liberland.org Liberland.org
"Najprej je bila ideja o najsvobodnejši državi," prikima Jedlička, ki je "nikogaršnje ozemlje" iskal približno dve leti. Srbija, ki si je zadnja lastila ozemlje, se je na letošnjo samorazglasitev države odzvala po vsega enajstih dnevih. Čeprav so Liberland razglasili za šalo, pa so v uradnem odgovoru pojasnili, da ozemlje Liberlanda ni del Republike Srbije, saj je uradna meja med Srbijo in Hrvaško razglašena na reki Donavi. Ta pa je v vmesnem obdobju spremenila meander in se pomaknila globlje na srbsko ozemlje, pri čemer pa je ostalo sedmih kvadratnih kilometrih na drugi strani reke nekakšno "nikogaršnje ozemlje".

Hrvaška je po začetnem vztrajanju, da je Liberland le spletna šala in novoustanovljene državice ne bo več komentirala, na to območje namestila večje število policistov. Ti so Vita Jedlička, nato pa še več sto ljudi, ki so skušali preko Hrvaške priti na ozemlje Liberlanda aretirali, saj naj bi nezakonito prečkali mejo. "Nismo še vzpostavili nobenega uradnega mejnega prehoda s Hrvaško, zato je to delno razumljivo. A po drugi strani hrvaška policija vstopa tudi na ozemlje Liberlanda in jih odpelje nazaj na Hrvaško ter tam oglobi za nezakonito prečkanje meje," je navedel Jedlička, ki ob tem priznava, da so aretacije tako hrvaške kot srbske policije voda na mlin tudi njim. "Zaenkrat si ne bi mogli privoščiti tako obsežnega varovanja ozemlja, zato preprečujejo tudi drugim dostop in možnost razglasitve lastništva nad tem kosom ozemlja."

Kje se je pravzaprav začelo?

Vit Jedlička | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na vprašanje, zakaj ustanoviti državo zdaj, ko je ureditev sodobne države pod velikim vprašanjem, odgovarja, s citatom Barona Actona: "Moč te pokvari in absolutna moči, bolj te absolutno pokvari."  To razume tudi kot problem velikih institucij, kot je Evropska unija ali bi bila svetovna vlada, saj bi imeli vladajoči neizmerno moč nad življenji in Liberland je nekakšno nasprotovanje temu.

Država s čim manjšim številom predpisov, le tistimi, ki so potrebni za nujno delovanje, in davki, ki si jih posamezniki plačujejo po svoji lastni presoji.  "Pravila bodo jasna, a preprosta," pravi Jedlička, ki si v državi želi izoblikovati nekakšen popoln prosti trg.

"V ustavi je zapisano, da ne bo nobenih predpisov glede šolstva, zdravstva ali socialnih transferjev," je še navedel predsednik ene izmed najmlajših držav. Prepričan je, da bodo ljudje sami financirali šole in bolnišnice. "V tem trenutku se hoče v Liberland preseliti več bolnišnic in ne bojim se, da jih ne bi bilo. Odlične zasebne bolnišnice bodo, saj bodo uživale vso svobodo, ki je zdaj nimajo. Preobremenjene so s predpisi," še pristavi Jedlička, ki dopušča tudi možnost množičnega financiranja šol ali kulturnih ustanov.

Potne liste bodo tiskali v Sloveniji

Zastava Svobodne republike Liberland | Avtor: Facebook Facebook
Do zdaj je za državljanstvo prijavilo 380.000 ljudi, a le 68.000 ljudi je prestalo prvo sito in bodo lahko tudi uradno zaprosili za državljanstvo. "Vzpostavili smo sistem, da ljudje z donacijami in reprezentacijo države pridobivajo točke, na podlagi teh točk pa bomo nato izdajali državljanstva in tudi dovoljenje za bivanje v LIberlandu."

Ob enem letu razglasitve države Jedlička načrtuje festival na območju Liberlanda. Takrat bodo tudi uradno začeli izdajati potne liste, ki jih bodo predvidoma v Sloveniji natisnila Papirnica Radeče. Prav festival naj bi bil odskočna točka za uradno vzpostavitev države in njeno priznanje.

Komentarjev 4
  • Liber5 15:31 05.oktober 2015.

    Za bogate jih je več kot, dovolj, a smisel Liberlanda je pokazati, da bi bila lahko vsaka država davčna oaza. Pravzaprav daje v razmislek koliko današnje države na veliko regulirajo stvari in od tega zahtevajo od prebivalcev tudi plačilo - ...prikaži več davke. Število zakonov se iz leta v leto povečuje, namesto da bi trend šel v obratno smer. Liberland hoče pokazati, da ljudje v državah postajamo vse večji hlapci, ki jih vlade čedalje bolj kontrolirajo, Liberland pa kaže na alternativo temu sistemu sodobnega suženjstva.

  • Liber5 15:25 05.oktober 2015.

    To se je tudi naredilo. Srbija je Liberland potiho podprla, Hrvaška politika pa se še zaenkrat ne strinja s tem projektom, kot se tudi nikoli ne strinja, ko gre za sosednja območja. Sicer pa je v pol leta, kolikor država ...prikaži več obstaja, po svetu nastalo vsaj 38 predstavništev Liberlanda, sodeč po kontatnih podatkih na uradni spletni strani.

  • allstarr111 20:48 04.oktober 2015.

    Podporo se išče na ozemlju kjer država obstaja, to prvo, pol se gre ven.