Šport
58 ogledov

Paraolimpijki oropali sredi belega dne

Liesl Tesch EPA
Ne okužba z nevarnim virusom zika, ki ga na ljudi s piki prenašajo komarji, največja nevarnost za udeležence poletnih olimpijskih in paraolimpjskih iger v Riu je pomanjkljiva varnost oziroma kriminal.

Razširjenost kriminala v Riu sta na lastni koži izkusili članici avstralske paraolimpijske odprave Liesl Tesch in Sarah Ross, ki so ju oropali med kolesarjenjem v parku.

47-letna avstralska paraolimpijka Liesl Tesch, priljubljena tekmovalka v košarki na vozičkih, ki bo na paraolimpijskih igrah Avstralijo zastopala v jadranju, se je skupaj s članico delegacije, moštveno fizioterapevtko Sarah Ross, odločila za kolesarski izlet po parku, ki je bil v bližini njunega hotela. Kar pa, kot se je izkazalo kasneje, ni bila najbolj pametna zamisel.

Avstralki sta bili žrtvi roparskega napada, v parku sta ju ustavila moška, eden izmed njiju je bil oborožen s pištolo ter ju oropala. Ker pri sebi nista imeli kakšnih dragocenosti, sta jima roparja odvzela edini vredni stvari, ki sta ju takrat imeli oziroma na katerih sta sedeli, torej njuni kolesi.

Tescheva je na londonskih paraolimpijskih igrah leta 2012 osvojila zlato kolajno v jadranju, pred tem je bila članica dveh srebrnih in ene bronaste avstralske paraolimpijske odprave v košarki na invalidskih vozičkih, na igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in v Pekingu 2008.

Pretreseni, a nepoškodovani

Avstralki sta bili zelo pretreseni, a nepoškodovani, so sporočili iz avstralske jadralske zveze. Avstralki nista edini tujki, žrtvi nepridipravov v Braziliji, maja so bili oropani tudi trije člani španske jadralske olimpijske odprave, prav tako v Rio de Janeiro. V začetku junija so med poskusom ropa v Riu ustrelili brazilskega športnika, ki nastopa v tekmovalnem strelstvu.

"Rio je precej zastrašujoč kraj. Mislim, da je eden od napadalcev zahteval denar, slišala sem ga reči dinheiro, zato sem takoj dvignila majico in dejala: Poglej, pri sebi nimam denarja. Nato je rekel nekaj drugega in uperil pištolo vame in me prijel za ramo ter potisnil s kolesa, tako da sem se zrušila skupaj s kolesom, zatem je samo pograbil kolo in izginil. Enako se je zgodilo s kolesom fizioterepevtke iz naše ekipe. Bilo je res grozno," je dejala pretresena Tescheva v izjavi za avstralsko televizijsko mrežo ABC. Športnica je še dejala, da se je napad zgodil na očeh kar nekaj ljudi, ki so samo opazovali dogajanje in niso priskočili na pomoč.

Olimpijske igre se bodo začele 5. avgusta, paraolimpijske pa se bodo odvile septembra, prav tako v Rio de Janeiru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.