Šport > Košarka
66 ogledov

Olimpija ugnala prvake, preobrat Krke

Union Olimpija Anže Petkovšek
Košarkarji Krke so po petih zaporednih porazih vknjižili deveto zmago v ligi Aba. S 74:64 so bili boljši od Igokee. Slovenski derbi med Tajfunom in Olimpijo se je končal z zmago Ljubljančanov (77:69).

Košarkarji Uniona Olimpije so se z drugo zaporedno zmago otresli najhujših skrbi, saj so se oddaljili od mest v spodnjem delu razpredelnice, Tajfunu pa se po osmem zaporednem porazu (nazadnje je zmagal 11. decembra) ne obeta nič dobrega.

V zadnjih štirih krogih obe ekipi čakata po dve domači tekmi in dve gostovanji. Union Olimpija se bo v Stožicah pomerila s Cedevito in Partizanom, v gosteh z Mega Leksom in Metalcem, Tajfun pa bo potoval v Valjevo ter Skopje, doma pa gostil Partizan ter Igokeo.

Ljubljančani so se z zmago, do katere so prišli šele v zadnjih minutah tekme, oddolžili slovenskemu prvaku za hud poraz na prvi tekmi v Celju. Za zmago so se morali zeleno-beli krepko potruditi, saj je Tajfun po slabem začetku vzpostavil ravnotežje in bil vse do zaključka v igri za dve točki.

Odločitev o zmagovalcu je padla šele v zadnjih treh minutah, razliko na semaforju pa sta naredila Dawan Robinson in Mitja Nikolić. Slednji je zadel trojko, Robinson je dodal štiri točke in Union Olimpija je od izenačenja na 66:66 prišla do prednosti sedmih točk, ki je v zadnji minuti in 45 sekundah ni izpustila iz rok.

Temnopolta ameriška organizatorja igre pri Unionu Olimpija sta prikazala doslej najboljšo igro v tej sezoni. Skupaj sta dosegla več kot polovico vseh domačih točk; Zach Wright jih je zbral 23 (met iz igre 11:14, indeks 32), Robinson pa 17 (met iz igre 6:7). Na drugi strani je največji delež v napadu nosil Sandi Čebular (18 točk).

Krka prekinila niz porazov

Za Novomeščane je bila tekma sila pomembna, saj so bili pred njo le točko oddaljeni od zadnjega mesta na razpredelnico, po zmagi pa lahko precej lažje zadihajo in z optimizmom gledajo na sicer težak razpored v zadnjih štirih krogih. Krka bo zdaj dvakrat gostovala, pri Sutjeski in Ciboni, nato se bo doma srečala z Mega Leksom, tekmovanje pa bo sklenila v Beogradu pri Crveni zvezdi.

Imperativ uspeha je v prvem polčasu slabo deloval na varovance trenerja Vladimirja Anzulovića. Gostje so namreč hitro povedli in si že v prvi četrtini priigrali dvomestno prednost. Na odmor so odšli celo s 14 točkami naskoka, a Krka je iz slačilnice stopila kot prerojena. Ob neprimerno boljši obrambi je zaustavila strelce Igokeje, hkrati pa ji je stekla tudi igra v napadu. Na začetku zadnje četrtine so se domači po dveh zaporednih trojkah Bobana Tomića in Luke Lapornika prvič prebili v ospredje (55:51), prednost pa so znali v zadnjih minutah zadržati oziroma povišati na rekordnih deset točk.

Lapornik je bil prvi strelec Krke s 16 točkami in 10 skoki (indeks 26), dvomestno število pa so imeli še Jure Lalić (14), Erjon Kastrati (13) in Tomić (10).

Liga Aba, 22. krog, izidi:

Krka : Igokea 74:64 (13:24, 27:41, 49:51)
Union Olimpija : Tajfun 77:69 (22:11, 36:39, 55:54)
Budućnost : Partizan 78:65 (16:13, 38:32, 60:52)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.