Šport > Nogomet
36 ogledov

Jése odrešil Real: zimsko spanje pri -5

Uche Villarreal Sevilla Liga BBVA Španija prvenstvo
1/42
Reuters
Barcelona se je na gostovanju pri Getafeju znašla v navidez brezizhodnem položaju in po zaostanku z 0:2 s hat-trickom Pedra Rodrígueza visoko slavila (5:2). Po zmagi Atlética nad Levantejem je Real Madrid prišel do pomembne zmage v Valencii (3:2).

Glavna novica je v Valencii udarila že pred tekmo z Real Madridom, ko je predsednik Amedeo Salvo na hitro organizirani novinarski konferenci potrdil, da je v klub prišla "barbarska" ponudba poslovneža Petra Lima, dobrega prijatelja znanega agenta Jorgeja Mendesa, ki bi izbrisal klubski dolg in že pozimi namenil do 40 milijonov evrov za okrepitve.

Singapurski mogotec je dal klubu časa do 15. januarja za končno odločitev, medtem ko ponujeno premleva tudi glavni upnik, španski bančni konglomerat Bankia. Iz pisarn na zelenice: Real je na Mestalli igral brez poškodovanega Garetha Bala, ki ga je nadomeščal Ángel Di María, zaradi poškodb in suspenzov pa je bil pribočnik Sergia Ramosa v osrčju obrambe mladi Nacho.

Ángel čuva Real

"Netopirji", ki po odhodu Miroslava Djukića še čakajo na novega šefa strokovnega štaba, so se na domači zelenici hitro postavili v obrambne okope, beli balet pa je neoviran plesal okoli kazenskega prostora, a do pravih priložnosti ni prihajal. Vse do 18. minute, ko je sin Barçe Oriol Romeu izgubil žogo, Cristiano Ronaldo pa je z levico po prodoru v kazenski prostor streljal mimo.

Pritisk Luke Modrića bi kmalu prinesel vodilni gol v 20. minuti, a je Ronaldo pretiraval s fintiranjem strela in zapravil priložnost. Zasluženo vodstvo gostov je bilo neizbežno in v mrežo domačih je poletelo po slabe pol ure igre, ko je Marcelo izvrstno zamenjal stran igre do Di Maríe, Argentinec, ki naj bi si želel odhoda iz Madrida, pa si je pripravil strel in z levico mojstrsko zadel v daljši kot.

Nepričakovano domače izenačenje

Valencia, ki se do tedaj praktično ni približala kazenskemu prostoru gostov, je nato povsem nepričakovano izenačila, ko je mladi talent Bernat opravil izjemen posel na levem boku in v sredini našel Pabla Piattija, ki je s prvim strelom v okvir gola premagal Diega Lópeza. Z noge Di Maríe je pet minut pred iztekom rednega dela poletela tudi podaja za drugo vodstvo Reala, ko je Argentinčev predložek z glavo (v prepovedanem položaju) pričakal Ronaldo in z odbojem od tal zadel za 2:1.

Jonas bi lahko takoj še drugič poravnal izid, a je v 42. minuti po izvrstnem obratu njegov strel obliznil okvir gola. Valencia si je tudi v drugem polčasu ustvarila bore malo, Real pa je držal minimalno vodstvo. Karim Benzema bi po fantastični izmenjavi podaj med Marcelom in Ronaldom lahko presodil domačim že v 56. minuti, a "iz prve" meril za las mimo gola.

Mathieu ušel Ramosu za 2:2, Jesé zlati džoker

Mestalla je v zrak znova družno skočila dobrih pet minut kasneje, ko je Lópeza premagal še drugi strel v okvir gola, ki mu ga je z glavo po kotu poslal Jérémy Mathieu. Francoski branilec je veliko prelahko dobil skok ob kapetanu Sergiu Ramosu in še drugič v nedeljskem večeru poravnal izid. López bi po strelu Joãa Pereire žogo kmalu predal Jonasu za šokantno vodstvo, a jo še pravočasno ujel pred vtekajočim napadalcem.

Nevidnega Isca je vidno nezadovoljni Carlo Ancelotti slabih 20 minut pred koncem potegnil iz igre in ga nadomestil s Jeséjem Rodríguezom. Realova prevlada je povsem izginila in kraljevemu klubu je grozil nov drag spodrsljaj. Preboj je Ancelottijevim varovancem uspel šele v 82. minuti, ko je po prihodu v igro Daniela Carvajala takoj "kliknila" povezava dveh Realovih šolarčkov – Jesé je s strelom na prvo vratnico presenetil Vicenteja Guaito za tri zlata vredne točke.

Pedro Moya Getafe Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Barça na prvem mestu čaka svojega mesijo

Zelenica Getafeja sicer ne slovi kot ena najbolj vročih v La Ligi, toda tekme na Coliseumu Alfonsa Péreza na jugu Madrida so bile od sezone 2004/05 dalje izjemen pokazatelj moči Barcelone, ki je prvenstvo od takrat dalje kar šestkrat osvojila, če je uspela v sezoni slaviti na jugu prestolnice. 

Brez suspendiranega Neymarja, Xavija HernándezaCarlesa Puyola, Víctorja Valdésa in prvega zvezdnika kluba Lionela Messija, ki se skupaj z Valdésom vrača januarja, bi katalonci kmalu začeli sanjsko, ko je žoga po predložku padla na nogo osamljenega Gerarda Piquéja, toda postavni branilec ni izkoristil izjemne priložnosti pred vrati s strelom v Míguela Ángela Moyo.

Blizu tudi gol za 3:0

Katalonci so zapravljeno drago plačali že v deseti minuti, ko je njihovo komično obrambo z lepo podajo s peto razparal Lafita, do vratarja Joséja Manuela Pinta pa se je sprehodil Sergio Escudero in zadel z močnim strelom. Gostje se še niso dobro pobrali od šoka, ko je bilo na semaforju že 2:0 – po kotu je neoviran najvišje skakal Lisandro López in zabil za delirij na modrih tribunah.

Kataloncem so sodniki v 20. minuti verjetno razveljavili regularen gol, ko naj bi Pedro Rodríguez po pobegu zadel iz prepovedanega položaja. Vse bi lahko bilo še hujše za brezbarvno Barço, če bi Ciprian Marica v 29. minuti bolje izkoristil protinapad dveh na enega in ga ne bi na robu kazenskega prostora v zadnjem hipu ustavil Sergio Busquets.

Neverjeten hat-trick "Kanarčka"

Namesto 3:0 je bilo pred polčasom na semaforju 2:3, potem ko je po dolgi žogi Cesca Fàbregasa obrambi najprej ušel Pedro in z ne najbolj prepričljivim lobom le uspel premagati Moyo, čigar obramba je bila preslaba, da bi žogo ustavila pred golovo črto. Čez črto je šla verjetno tudi žoga, ki jo je za začetek protinapada Pedra rešil Alexis Sánchez. Kot bi mignil bi lahko Katalonci tudi izenačili, a Sergi Roberto, ki je nadomeščal Xavija, ni zadel po lepi globinski podaji povratnika Daniela Alvesa.

Valera Pedro Getafe Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Gostje so takrat začeli igrati svoj najboljši nogomet in do tedaj neučinkovita Andrés Iniesta in Fàbregas sta uspela povezati vse napadalne linije. Pedro, Barcelonin golgeter s Kanarskih otokov, je z izjemnim zaključkom v zgornji kot gola najprej izenačil v 41. minuti, svoj neverjetni hat-trick pa zaokrožil dve minuti kasneje, ko je z levico hladnokrvno izkoristil slabo izbijanje domače obrambe po podaji Jordija Albe.

Castro osmešil Piquéja, sreča na strani Barçe

Getafe, s katerim se bo Barça pomerila tudi v osmini finala španskega kraljevega pokala, je vzpodbudno začel drugi polčas in ne prvič v nedeljskem popoldnevu lepo izigral katalonsko desno stran obrambe, žoge pa pred Pintom v sredini ni uspelo ustaviti Marici. Dežurnega statista Piquéja je Diego Castro po skoraj točno uri igre poslal "na hot dog", a po preigravanju s strelom mimo vratnice zapravil priložnost tekme.

Katalonci so se več kot očitno zadovoljili z branjenjem vodstva in skušali omrtviti morebitne nalete domačih, na drugi strani pa razen občasnih strelov sploh niso pretili. Usodni "pik" je prišel v 68. minuti, ko je Fàbregas zaključil fantastično akcijo in podajo Pedra z volejem na drugi vratnici, a so počasni posnetki kasneje pokazali, da je šlo za več kot očiten prepovedan položaj.

Strasti so zavrele po zapravljeni priložnosti Pedra, ki je neuspešno lobal Moyo, nato pa ga je ob avtu na tleh nepotrebno v hrbet brcnil López. Otočan se je vseeno najslajše smejal, saj je že v naslednjem napadu spretno počakal na kontakt in po hokejskem "body checku" svojim priigral najstrožjo kazen, ki je ni zapravil Fàbregas. Gerardo Martino je do konca priložnost ponudil tudi rezervistom Cristianu Tellu, Alexu Songu in Barcu Bartri, Katalonci pa so brez pretresov zdržali za prezimitev na vrhu lestvice.

"Žabarji" niso ustavili Atléticovega skoka na vrh

Za zaključek leta 2013 je Atlético Madrid navijačem priredil morda celo najbolj napeto in delovno tekmo, po zaslugi katere bi se lahko božično-novoletnih praznikov na Vicenteju Calderónu veselili celo kot prvouvrščena ekipa španske La Lige. 

Atlético, ki je bil od vodilne Barcelone v zadnjih kolih slabši le zaradi razlike v golih, je z dvema novima zadetkoma zdaj osamljenega prvega strelca lige Diega Coste uspel preskočiti trmasti Levante in zavzeti vrh lestvice vsaj do nedeljske tekme Kataloncev na jugu prestolnice.

Levantejev Juanfran izključen v napeti končnici

"Žabe" iz Valencie so šokantno povedle že v enem prvih napadov, ko je ob reki Manzanares udaril avstrijski zvezdnik Andreas Ivanschitz, vratar Thibaut Courtois pa je moral rdeče-bele rešiti pred še višjim zaostanom, preden je na 1:1 z glavo izid poravnal Diego Godín.

Njegov soimenjak Costa je kmalu po začetku drugega polčasa zadel za vodstvo, ki pa ni trajalo dolgo, potem ko je Pedro Ríos izkoristil napake v vrstah domačih in izvrstno zadel za 2:2. Zadnji se je vseeno smejal Costa, ki je izkoristil najstrožjo kazen po nespretnem prekršku Rubéna Garcíe nad Juanfranom Torresom, čeprav bi španskemu Brazilcu vratar Keylor Navas strel kmalu ubranil.

V napeti končnici je glavni sodnik José Luis González González pokazal direkten rdeči karton drugemu Juanfranu na tekmi, Juanfranu Garcíi, ki naj bi udaril branilca Filipeja Luísa, a so posnetki pokazali, da bi si Brazilec zaslužil zgolj kakšno stransko vlogo v poceni filmu o padalcih.

Jokić "vohunil" za Sevillo: Andaluzijci spet slavili v gosteh

Branilec Cala je zabil gol za Sevillo, a prejel tudi rdeči karton, toda nasprotnikom Maribora v šestnajstini finala Evropske lige je vseeno uspelo odgovoriti po šokantnem izpadu iz španskega pokala proti tretjeligašu Racingu in na težkem gostovanju premagati Villarreal brez Bojana Jokića.

Uche Villarreal Sevilla Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters
Slovenski reprezentant je s klopi gledal, kako je Sevilla veliko resneje pristopila k sobotni tekmi in Cala je sredi prvega polčasa zadel za vodstvo. Andaluzijci so že med tednom ostali brez kar dveh izključenih nogometašev v zadnjih minutah, tokrat pa je Cala po zadetku Carlosa Bacce v drugem polčasu storil prekršek za najstrožjo kazen in dobil novo rdečo kazen.

Rakitić dirigiral visokim žogam

Jérémy Perbet ni grešil z najstrožje kazni, toda Sevilla je z enim manj zdržala za že tretjo zaporedno gostujočo zmago. V gosteh varovanci baskovskega trenerja Unaija Emeryja bolje igrajo tudi v Evropski ligi. Sevilla je z zmago zdaj sedma v La Ligi s 26 točkami, le še dve za letos navdušujočo "rumeno podmornico", ki pa počasi tone.

Villarreal je v boju za mesta, ki vodijo v Ligo prvakov, doživel drugi zaporedni poraz, potem ko je bila na Camp Nouu le za gol premočna Barcelona. Kljub večji posesti so povedli gostje, ko je Cala izkoristil eno številnih visokih podaj kapetana Ivan Rakitića in z glavo lepo zadel v nasprotni kot.

Bacca je kasneje zatresel tudi okvir gola, v 71. minuti pa ni bilo več rešitve, ko je branilec Mateo Musacchio povsem zgrešil izbijanje Rakitićeve podaje in v priložnost spustil brazilskega napadalca Bacco, ki hladnokrvno ni grešil. Cala je dobil rdeči karton štiri minute pred iztekom rednega dela, ko je jasno podrl Jaumeja Costo, toda gol Perbeta je bil premalo za podmorničarje.

Španska liga, 17. kolo:

Elche : Málaga 0:1 (0:1)
Camacho (6)
RK: Suárez (61/Elche)

Villarreal : Sevilla 1:2 (0:1)
Perbet (88/11-m); Cala (24), Bacca (71)
RK: Cala (86/Sevilla)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi
.

Real Betis : Almería 0:1 (0:1)
Azeez (4)

Atlético Madrid : Levante 3:2 (1:1)
Godín (30), Costa (47, 76/11-m); Ivanschitz (2), Ríos (56)
RK: Juanfran (90/Levante)

Granada : Real Sociedad 1:3 (1:2)
Piti (37); Vela (29, 65), Griezmann (42)

Espanyol : Valladolid 4:2 (2:0)
García (5/11-m), Stuani (37), Sánchez (68), Stuani (70); Guerra (75), Pérez (89)

Getafe : Barcelona 2:5 (2:3)
Escudero (10), López (14); Pedro (34, 41, 43), Fàbregas (68, 72/11-m)

Athletic Bilbao : Rayo Vallecano 2:1 (1:0)
San José (31), Rico (65); Bueno (61)

Valencia : Real Madrid 2:3 (1:2)
Piatti (34), Mathieu (62); Di María (28), Ronaldo (40), Jesé (82)

Celta Vigo : Osasuna 1:1 (1:1)
Fernández (34); Armenteros (17)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.