Šport > Nogomet
14 ogledov

Barça vsaj še en teden na vrhu lestvice

Koke Villa Malaga Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo
1/16
Reuters
Gol Kokeja je v drugem polčasu prinesel prigarano zmago madridskemu Atléticu na gostovanju v Málagi. Le en dan kasneje jih je z vrha Primere division spet odpihnila Barcelona, ki je gladko odpravila Elche (4:0), baskovski derbi pa je dobil Real Sociedad (2:0).

Vodilni klub španskega državnega nogometnega prvenstva Barcelona je doma na prvi tekmi leta gostila Elche in navijačem za novoletno darilo podarila zmago. Navijači blaugrane so z veseljem tudi sprejeli povratek poškodovancev Jordija Albe in vratarja Victorja Valdesa, kar je omililo manjko nekaterih drugih zvezdnikov, kot so Lionel Messi, Dani Alves in Sergio Busquets.

Prvič piskali, drugič ne

Oslabljena Barca udarno začelo in se že po minuti igre znašla v priložnosti, ki pa jo je zaustavil prepovedan položaj Alexisa Sancheza. Šest minut kasneje je Čilenec nekoliko bolje tempiral svoj tek (vsaj po mnenju sodnikov) in rešitve za Elche ni bilo več. 

Zadetek Pedra proti Elcheju. | Avtor: EPA EPA

Imenitno podajo Jordija Albe je brez težav izkoristil in Barcelono na prvi tekmi leta 2014 popeljal v vodstvo. Gostje so se po zaostanku nekoliko zbrali in pritisnili na vrata Valdesa, ki ga je pred izanečujočim zadetkom Richmonda Boakyeja v 13. minuti rešila vratnica. In čeprav so bili domači nekaj minut nekoliko v krču, je Pedro potreboval malo, da je vodstvo podvojil. Cesc Fabregas se je izkazal z natančno podajo v prostor in španski reprezentant je moral priti le še mimo vratarja Tona in žogo pospraviti v prazna vrata.

 

Neymar počival pred napornim tednom

Indirektni prosti strel v 37. minuti je bila nova priložnost za Barcelono, a Xaviju ni uspelo prebiti živega zidu gostov, sestavljenega iz praktično vseh nogometašev Elcheja. Do konca prvega dela igre kakšnega večjega razburjenja ni bilo več, razen strela Sancheza, ki pa je žogo poslal mimo vrat nasprotnika. 

Po drugem zadetku so domači namreč s prepoznavno igro držali žogo v svoji posesti in stem preprečil kakšno nevarnost  strani Elcheja. Dobra forma Pedra in Sancheza je ob tem olajšala nalogo tudi trenerju Barce Gerardu Martinu, ki je lahko dodatno spočil Neymarja pred zahtevnim gostovanjem prihodnji teden, ko se bodo v Madridu merili z Atleticom in pokalno tekmo, ki jih čaka sredi tedna.

Sanchez s hat-trickom ob bok Pedru

Veselje Alexisa Sancheza po zadetku proti Elcheju. | Avtor: EPA EPA
Hitro se je v priložnosti za zvišanej vodstva znašla Barcelona. V kazenskem prostoru Elcheja je Romun Christian Sapunaru zrušil Cesca Fabergasa in sodnik je dosodil enajsmetrovko. Kapetan Xavi je stopil k žogi a meril nenatančno in ni ogrozil vrat Tona. V nadaljevanju je Barcelona še naprej bila bolj zrazita od obeh ekip in po nekaj nenatančnih strelih se mreža Elcheja spet zatresla v 63. minuti.

Večino stvari je postoril Pedro, ki je lepo podal proti Alexisu Sanchezu, ta pa je brez težav dosegel svoj drugi gol na tekmi pa čeprav je spet nekoliko zadišalo po prepovedanem položaju. Precej manj kotroverznosti je bilo pet minut kasneje, ko je Alexis iz prostega strela izjemno natančno meril in dosegel hat-trick, s čimer se je na vrhu klubskih strelcev izenačil s Pedrom (oba imata po 11 zadetkov). Po tem se rezultat ni več spreminjal in domači so tekmo mirno pripeljali do konca.

Baskovski derbi Sociedadu

Nedelja je bil tudi dan, ko sta se v baskovskem derbiju pomerila Real Sociedad in Athletic club Bilbao. Ta obračun je imel poleg regionalne še malce drugačo konotacijo, saj se kluba med seboj borita tudi za četrto mesto na prvenstveni lestvici, mesto, ki še vodi v prestižno Ligo prvakov. Boljši je bil tokrat Real Sociedad, ki je slavil z 2:0.

Kljub porazu na četrtem mestu ostaja ekipa iz Bilbaa, Real Sociedad pa je z zmago v San Sebastianu zdaj na petem mestu z zgolj točka zaostanka za baskovskimi kolegi. Oba zadetka sta padla ob koncu polčasov. Dve minuti pred koncem prvega dela igre jih je v vodstvo spravil Francoz Antoine Griezmann, v sodniškem dodatku na koncu tekme pa je ob pritisku gostov zadel še Ruben Pardo.

Za en dan prevzeli vodstvo

Atlético Madrid na jugu države v Málagi ni blestel, pred tekmo Barcelone pa je na prvem obračunu po božično-novoletnem premoru do sobote vodilnim Kataloncem pobegnil za tri točke. Z Barço se bodo prvič v letošnjem prvenstvu pomerili v naslednjem kolu.

Madridčani so imeli proti južnjakom svojega nekdanjega vezista Bernda Schusterja veliko težav pri kreaciji, tudi prvi strelec lige Diego Costa ni imel svoje najboljše tekme, toda brazilski Španec je vseeno sodeloval pri odločilnem zadetku Kokeja.

Schuster "zadušil" atlete

Vezist Atlética je v mrežo pospravil odpadek po akciji bodočega soigralca v izbrani vrsti Coste in strelu Adriána Lópeza, ki mu ga je na nogo odbil vratar Willy Caballero. Do tedaj rdeče-beli nikakor niso našli poti mimo obrambe s petimi možmi v zadnji vrsti, ob kateri je poleg Coste trpel tudi David Villa, mladi talent Óliver Torres pa je bil večinoma neučinkovit.

López in Cristian Rodríguez sta oba vstopila v nadaljevanju in trenerju Diegu Simeoneju prinesla novo minimalno zmago, ko je Koke v 70. minuti zadel po strelu Lópeza, Atlético pa je zdržal za nov komplet točk. Zmago so sicer plačali z izključujočim petim rumenim kartonom bočnemu branilcu Juanfranu Torrresu, zaradi katerega španski reprezentant ne bo smel igrati v naslednjem kolu proti Barçi.

Fantje z Mestalle ostajajo glavni v mestu

Na Mestalli je Valencia v mestnem derbiju ugnala Levante (2:0). Po terenski premoči domačih, ki pa v prvem polčasu ni obrodila veliko čistih priložnosti, so "netopirji" (čeprav se ta vzdevek uporablja tudi za druge športne klube iz mesta na vzhodni obali Španije) na odmor vendarle odšli s prednostjo. Za to je bil zaslužen Pablo Piatti, ki si je priigral nekaj prostora pred vrati in z nizkim strelom v desni kot premagal Keilorja Navasa.

Feghouli Valencia Levante  | Avtor: EPA EPA
Zmago Valencie je v 73. minuti potrdil najboljši posameznik dvoboja - Sofiane Feghouli. Po podaji Antonia Barragána je domači vezist žogo zabil v mrežo s pomočjo prečke. V izdihljajih obračuna bi lahko zadel še Jonas, toda ostalo je pri zmagi domačinov z 2:0, s katero so vsaj začasno skočili na osmo mesto lestvice. Novi trener Juan Antonio Pizzi, ki je pred novim letom na Mestallo prišel iz argentinskega San Lorenza, je tako idealno startal v špansko avanturo.

Real šele v ponedeljek, Sevilla vedno boljša

Madridski Real bo šele v ponedeljek gostil Celto Vigo. Na Bernabéu se kot trener galicijskega kluba vrača eden najbolj osovraženih državljanov v prestolnici, nekdanji član kluba in kasnejši kapetan Barcelone Luis Enrique.

Dober mesec pred tekmo z Mariborom v šestnajstini finala Evropske lige Sevilla igra vedno bolje. Tokrat je doma visoko odpravila hit prvenstva Getafe (3:0), ki mu je petardo ob odhodu na zimski premor zabila tudi prvakinja Barcelona.

Španski krilni nogometaš Víctor Pérez – Vitolo je po podaji Kolumbijca Carlosa Bacce zadel za vodstvo, nato pa je na 2:0 povišal Bacca sam. Končni rezultat je postavil kapetan ekipe in hrvaški reprezentant Ivan Rakitić, ki naj bi ga kmalu čakalo izboljšanje pogodbe, čeravno se šušlja o njegovem dogovoru z madridskim Atléticom.

Sevilla se je na šestem mestu točkovno izenačila z Real Sociedadom in s tekmo več le še za štiri točke zaostaja za Athleticom, ki drži zadnje kvalifikacijsko mesto za nastop v Ligi prvakov.

Španska liga 18. kolo:

Málaga : Atletico Madrid 0:1 (0:0)
Koke (70)

Real Valladolid : Real Betis 0:0

Valencia : Levante 2:0 (1:0)
Piatti (42), Feghouli (73)

Almería : Granada 3:0 (2:0)
Dubarbier (14), Verza (28/11-m), Parreu (80) 

Sevilla : Getafe 3:0 (1:0)
Vitolo (34), Bacca (55), Rakitić (77)

Barcelona : Elche 4:0 (2:0)
Sanchez (7, 63, 69), Pedro (16)
Xavi je v 49. minuti zgrešil enajstmetrovko

Osasuna : Espanyol 1:0 (1:0)
Cejudo (33)

Real Sociedad : Athletic Bilbao 2:0 (1:0)
Griezmann (43), Pardo (92)

Ponedeljek ob 19.00:
Real Madrid - Celta Vigo

Ob 22.00:
Rayo Vallecano - Villarreal

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.