Šport > Nogomet
18 ogledov

Popolno popoldne v Madridu: zlata žoga za vrh

Cristiano Ronaldo Ballon d'Or
1/31
EPA
Cristiano Ronaldo je z navijači na Santiagu Bernabéuu delil svojo drugo zlato žogo, nato pa zadel za zmago, ki je Real Madrid proti Granadi prvič letos izstrelila na vrh lestvice (2:0). A le za dan, saj je Barcelona z zmago proti Málagi (3:0) spet prevzela vodilno mesto v ligi.

Santiago Bernabéu je po letu 2006 in slavju italijanskega branilca Fabia Cannavara znova dočakal trenutek, ko je član Real Madrida po zelenici bele hiše paradiral z zlato žogo. Cristiano Ronaldo je pred tekmo z Granado ponosno pokazal svojo drugo prestižno nagrado, ki jo je v solzah prejel pred dobrim tednom dni v Zürichu, nato pa skupaj z ostalimi belimi baletniki začel obračun za vrh lestvice v praktično najmočnejši postavi.

Navijači si Portugalcu pripravili impresivno zlato-črno koreografijo z napisom "CR7", Ronaldo pa se je pred prvim sodnikovim žvižgom fotografiral skupaj s soigralci, pridružil pa se jim je še legendarni delegat kluba Agustín Herrerín. Ronaldo je na "svoji" tekmi prvič nevarno zapretil v šesti minuti, ko je z roba kazenskega prostora meril mimo daljše vratnice Roberta.

Domači dvakrat blizu

Slavnostno vzdušje je v deveti minuti povsem utišal Jeison Murillo, potem ko je Kolumbijec divje startal na Garetha Bala, pri čemer sploh ni meril proti žogi, toda brco usmeril točno v Valižanove "žogice", a je Otočan po nekaj sekundah le vstal nepoškodovan.

Manuel Iturra bi že v naslednjem napadu kmalu premagal lastnega vratarja, a z glavo po podaji Daniela Carvajala zatresel le prečko, Sergio Ramos pa je nato po predložku Ángela di Maríe in "plavanju" Roberta streljal prek praznih vrat. Od takrat naprej Real ni blestel, še najbližje je bil v 23. minuti Karim Benzema, ki je po podaji Marcela na drugo vratnico streljal z volejem preko gola.

Bale bolj podoben Christianu kot Garethu

Prav Benzema je bil tisti, ki je prvič v sobotnem popoldnevu tudi zatresel mrežo gostov, a je bil gol v 27. minuti po kotu upravičeno razveljavljen, saj je Francoz žogo za hrbet Roberta preusmeril iz prepovedanega položaja. Po novi podaji Di Maríe, ki je začel prvo domačo tekmo po neljubi epizodi z domnevnim gestikuliranjem proti navijačem, je Benzema pred vrati še enkrat zadel, a ga je tudi v 34. minuti ustavila zastavica stranskega sodnika.

Po tem, ko je strel znova povsem brezbarvnega Garetha Bala po kombinaciji z Ronaldom zletel visoko na severno tribuno, je bilo vzdušje na Bernabéuu že precej napeto, visoko pod oblaki pa je bilo moč slišati le glasne Andaluzijce. Slab prvi polčas bi Real kljub vsemu lahko zaključil v izjemnem slogu, ko je Ronaldo že v sodnikovem dodatku fantastično poskusil s škarjicami, a ga je z izjemno obrambo ustavil Roberto, Bale pa je z glavo po odboju streljal preslabo.

Jesé spet "dežurni reševalec"

Valižan je bil prva "žrtev" trenerja Carla Ancelottija ob polčasu, ko je Italijan na zelenico poslal ljubljenca madridskega občinstva Jeséja Rodrígueza. Benzema je bil že v eni prvih akcij nadaljevanja znova v prepovedanem položaju, ko je njegov strel z glavo po podaji Di Maríe končal v prečki.

Argentinec, med najbolj razpoloženimi posamezniki na zelenici, je resno zapretil s strelom z zunanjim delom nogometnega čevlja, ki ga je ubranil Roberto, gostujoči vratar pa se je v zadnjem trenutku vrgel še pod noge Luki Modriću in Hrvata samega pred golom ustavil v 53. minuti. Neizbežen gol je belemu baletu le uspelo zabiti tri minute kasneje, ko je Modrić na robu kazenskega prostora našel Ronalda, Portugalec pa si je pripravil strel z levico in zadel ob vratnici.

Ovacije Iscu, brez žvižgov Di Maríi

Ronaldo je bil do konca najnevarnejši za vrata gostov, katerih "podboj" se je še dolgo tresel po Portugalčevem prostem strelu v 73. minuti, ki je po odboju od hrbta Pepeja končal v aluminiju. Real je tekmo odločil že v naslednji minuti, ko je po lepi akciji Ronalda in Marcela prazno mrežo končno iz regularnega položaja uspel zatresti Benzema.

Ancelotti je lahko tekmo mirno pripeljal do konca in na zelenico poslal tudi Isca, za katerega je nedavno dejal, da bo "težko" prišel v prvo postavo. Eden izmed najboljših igralcev začetka sezone je dobil gromek aplavz, podobno so se gledalci odzvali tudi ob menjavi Di Maríe. Beli balet je uspel še podaljšati svoj niz nepremagljivosti, Diego López pa je tako kot zdaj že tradicionalni rezervist Iker Casillas na pokalnih tekmah uspel ohraniti mrežo nedotaknjeno.

Martino: "Igralci uživajo življenje pri Barçi"

Barcelona bo po potresu v pisarnah Camp Noua, ki je odnesel predsednika Sandra Rosella, odgovarjala v nedeljo proti Málagi, trener Gerardo Martino pa je na sobotni novinarski konferenci skupaj s športnim direktorjem Andonijem Zubizarreto dejal, da lahko Kataloncem skozi naporno obdobje pomagajo prav uspehi na zelenici. Izrazil je tudi prepričanje, da medijski pomp glede pogodbe Neymarja, ki je bil eden glavnih razlogov odhoda Rosella, na Brazilca ne bo vplival.

"To ni situacija, v kateri bi si želeli biti," je priznal Martino. "Igralci so žalostni, ampak vedo, da je najboljša pot naprej ta, da opravljajo dobro delo v nogometnem smislu. Slačilnica se mi zdi v povsem dobrem stanju. Uživajo življenje pri Barçi, zmagovati pa morajo tako kot vsako leto ob spoštovanju klubskega načina igre in osvajanja trofej."

barcelona slavje camp nou | Avtor: Reuters Reuters
Poleg Neymarja, ki si je na zadnji pokalni tekmi huje zvil gleženj, Martino za tekmo na Camp Nouu ne bo mogel računati niti na Andrésa Iniesto, Martína Montoyo, Alexa Songa in novopečenega očeta Carlesa Puyola. Da vse le ni tako črno v taboru Blaugrane, je poskrbela težko pričakovana zelena luč nizozemskemu reprezentantu Ibrahimu Afellayu, ki bo po dolgotrajnem okrevanju po poškodbi spet v kadru.

Messi proti Málagi le asistiral

Barcelona se je z zmago proti Málagi (3:0) povzpela nazaj na prvo mesto španske Primere División, kjer ima zdaj enako število točk kot Atlético Madrid in točko več od Reala.

Katalonci so v uvodnem delu srečanja hitro zagospodarili na igrišču, prva priložnost pa se jim je ponudila v osmi minut, ko si je nekaj prostora v kazenskem prostoru Málage priigral Alexis Sáncheu, vendar je njegov strel zletel mimo vrat. Sledilo je obetavnih nekaj minut gostujoče ekipe. Po prekršku Sergia Busquetsa je prosti strel izvajal Duda, nevarnost pa je razčistil Dani Alves. Varovanci Gerarda Martina so ponovno zapretili prek Lionela Messija, ki na zadetek v La Ligi čaka že štiri mesece, saj je imel v zadnjem času veliko težav s poškodbami, ta pa je žogo neuspešno poskušal dvigniti prek gostujočega vratarja Wilfreda Caballere.

V 24. minuti je Málaga ostala brez Santa Cruza, ki je moral igrišča zaradi poškodbe, enosmerni promet Barcelone pa je po najboljših možnih močeh zaustavljal Caballero. Po prekršku Gerarda Piquéja, ki je na prvi pogled izgledal zelo neprepričljivo, je po prostem strelu gostov posredoval Victor Valdés. Španski prvak si je vodilni zadetek priigral v 40. minuti, ko je po podaji iz kota iz neposredne bližine zadel Piqué. Barça je do konca polčasa prevladovala na igrišču, še dvakrat pa je proti vratom gostov sprožil Messi.

Pedro in Sánchez pokončala goste

Tako domači kot gostujoči strateg pred drugim polčasom nista operavila nobene menjave, že uvodoma pa se nadaljevala prevlada Barcelone. V 52. minuti je izjemen predložek pred vrata Kataloncev poslal Antunes, vendar je bil na mestu Alaba. Caballero je moral zaustaviti strel Sancheza, ki je meril v spodnji del mreže, kmalu zatem pa je k delu prislili še Cesca Fábregasa. Messi se tudi tokrat ni vpisal med strelce, je pa zato poskrbel za asistenco Pedru, ki je povišal na 2:0. Ni trajalo dolgo, da je Barça pripravila novo priložnost, ko je po sredini potegnil Messi in podal do Pedra, ta pa je žogo posredoval Sanchezu, ki je v prazno mrežo zabil za 3:0.

Barcelona je v zadnjih tretjini tekme le še mirno jadrala novi zmagi naproti, čeprav je s prostega strela priložnost zastreljal Xavi, v 75. minuti pa so domači celo zahtevali najstrožjo kazen, a glavni sodnik ni pokazal zanimanja. Zadnjih deset minut z izjemo Tellove, ki je poskusil v sodnikovem podaljšku, obetavnih akcij ni bilo veliko. Málaga je bila v zaključku več pri žogi, a Valdésa ji ni uspelo več ogroziti.

Španska liga, 21. kolo:

Celta Vigo : Real Betis 4:2 (3:1)
Orellana (22, 39), Charles (31), Nolito (73); Castro (17, 78)
RK: Cedric (90/Betis)

Real Madrid : Granada 2:0 (0:0)
Ronaldo (56), Benzema (74)

Real Valladolid : Villarreal 1:0 (1:0)
Rueda (40)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi.

Valencia : Espanyol 2:2 (2:2)
Alcácer (7), Jonas (32); Córdoba (3), García (45/11-m)

Sevilla : Levante 2:3 (1:1)
Coke (26), Rakitić (68); Barral (30/11-m), Vyntra (71), Simão (76)
RK: Jairo (90/Sevilla); Karabelas (90/Levante)
Rakitić (Sevilla) je v 58. minuti zapravil enajstmetrovko
.

Almería : Getafe 1:0 (0:0)
Zongo (49)

Osasuna : Athletic Bilbao 1:5 (1:2)
Armenteros (11); Laskurain (3), Aduriz (16, 62), Gomez (84), Sola (88)

Rayo Vallecano : Atlético Madrid 2:4 (1:3)
Viera (40), Larrivey (76); Villa (8), Turan (30, 44), Costa (75)

Barcelona : Málaga 3:0 (1:0)
Piqué (40), Pedro (55), Sanchez (61)

Ponedeljek ob 22.00:
Real Sociedad – Elche

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.