Šport > Nogomet
30 ogledov

Birsa vpisal tri točke, šok za Chelsea

massimiliano allegri
1/28
EPA
Barcelona je po zaslugi treh golov Lionela Messija doma premagala Ajax (4:0). Basel je na Stamford Bridgeu šokiral Chelsea (2:1). AC Milan Valterja Birse je premagal Celtic (2:0). Poraz Borussie Dortmund (1:2).

Chelsea in Basel sta se pred tekmo prvega kola Lige prvakov pomerila dvakrat, obe tekmi pa sta bili odigrani v lanskem polfinalu Evropske lige. Obakrat so se zmage veselili modri, ki pa so tokrat na Stamford Bridgeu doživeli nepričakovan poraz (1:2).

V modrem dresu je debitiral Brazilec Willain, ki se je po treh minutah igre že prikupil navijačem Chelseaja. Angleži so tekmo bolje začeli in v prvih desetih minutah kar trikrat izvajali iz kota. Oscar in Willian sta izmenjavala položaja na zelenici in kreirala igro modrih, medtem ko je bil Eden Hazard v prvih minutah dokaj neviden. Podobno bi lahko rekli za Samuela Eto'oja, ki ni dobil dovolj uporabnih žog, da bi lahko posegel v rezultat.

Chelsea dominiral v posesti žoge

Prva prava priložnost na tekmi se je ponudila Chelseaju, ko je v 16. minuti po podaji iz kota nevarno odtekel Eto'o, Švicarje pa je rešil sodnik, ki je dosodil prekršek nad vratarjem. Modri so dominirali v posesti žoge (64 %), medtem ko Basel ni in ni našel pravega ritma.

V 25. minuti je dolgo podajo sprejel Hazard, ki je preigral nogometaša Basla, nato pa sumljivo padel, kar kljub Belgijčevim začudenim pogledom ni prepričalo sodnika. Dve minuti pozneje je po kombinaciji Eto'oja in Ivanovića žogo sprejel Lampard, ki pa je v neznačilnem slogu meril mimo vrat. Sledilo je udarnih pet minut na obeh straneh. Eto'o je prodrl po levi in podal do Hazarda, ki žoge ni najbolje sprejel, a vseeno prišel do strela. Žoga je zletela prek vrat. Dogajanje se je preselilo na drugo stran. Po desni je potegnil Salah, ki je poskušal z zavitim strelom presenetiti domačega vratarja, a brez uspeha.

Oscar v 45. minuti prebil led

Chelseaju je končno uspelo zadeti v zadnji minuti prvega polčasa. David Luiz je iz obrambe krenil v napad in podal do Lamparda, ki je po diagonali žogo posredoval Oscarju, Brazilec pa je z nizkim strelom zadel v daljši kot.

jose mourinho murat yakin | Avtor: Reuters Reuters
Oscar je v 52. minuti priigral prosti strel, ki ni prinesel ničesar. Pet minut pozneje je Brazilec z močnim strelom v zgornji desni kot zadel vratnico, po odbiti žogi pa je delilec pravice dosodil, da je bil Lampard v prepovedanem položaju. V 59. minuti je Ivanović streljal naravnost v vratarja, prevlada Chelseja pa se je končala dobrih deset minut pozneje, ko je Salah s strelom v spodnji kot premagal nemočnega Petra Čecha.

Nepričakovani preobrat

Mourinho je odgovoril z dvema rošadama, medtem ko so Švicarji dajali vtis, da jih točka ne zanima. Basel je prevzel pobudo in po zapravljeni priložnosti v 79. minuti povedel dve minuti zatem, ko se je v kazenski prostor pretihotapil Cahill in z glavo zabil za vodstvo gostov. Chelsea se je kar naenkrat znašel v zaostanku, potem ko je celotno tekmo nadzoroval potek srečanja. V 92. minuti je iz težkega položaja poskusil še Eto'o, njegov strel pa ni ogrozil gostujočega vratarja.

Arsenal z Özilom še naprej zmaguje

Arsenal je novo sezono Lige prvakov začel z zmago proti Marseillu (2:1). V začetnih izmenjavah sta ekipi druga drugi preprečevali vidnejše priložnosti, zato so Francozi prvič zapretili šele v 21. minuti. Topničarji so slabo posredovali po udarcu iz kota, na njihovo srečo pa je Andre Ayew zadel vratarja Wojciecha Szczęsnyja. Pred koncem prvega polčasa je z glavo poskusil še André-Pierre Gignac, vendar je meril mimo vrat.

(AC Milan - Celtic) Balotelli | Avtor: Reuters Reuters
Domači so tudi drugi del začeli udarno, saj je v 47. minuti nevaren strel plasiral Rod Fanni. Kmalu zatem je svoje odlike znova pokazal Mesut Özil, ki je našel Kierana Gibbsa, ta pa je nastreljal čuvaja mreže. Mandanda je moral nato ubraniti še poskus Jacka Wislhera, v 64. minut pa ga je premagal Theo Walcott. Aaron Ramsey je po podaji Nacha Montreala dosegel drugi gol za Angleže, Jordan Ayew pa je v sodnikovem podaljšku dosegel častni zadetek za Francoze.

Rossoneri zadeli po izstopu Birse

Tekmo med AC Milanom in Celticom je v prvi postavi italijanskega prvoligaša začel Slovenec Valter Birsa. Rossoneri bi lahko povedli v šesti minuti, ko je Birsa podal do Maria Balotellija, a temu z volejem ni uspelo premagati Fraserja Forsterja.

Po dobri polovici prvega polčasa je iz bližine streljal Antonio Nocerino, žoga pa je zletela prek vrat. Na drugi strani je pretil Georgios Samaras, rdeče-črni pa so ostali brez zadetka tudi po strelu Sulleyja Muntarija. V 63. minuti je Massimiliano Allegri Birso poklical na klop, nato pa je (čisto naključje, seveda!) Milanu uspelo prebiti led. V 82. minuti tekme je s slabih 20 metrov zadel Christián Zapata, vse dvome o zmagovalcu pa je štiri minute zatem razčistil Muntari.

Napoli pod Benítezom blesti

Napoli pod vodstvom Rafaela Beníteza še naprej kaže prepričljive predstave. Italijani so trenutno na prvem mestu Serie A, nič slabše pa jim ne kaže v Ligi prvakov, kjer so na prvi tekmi z 2:1 premagali lanskega finalista Borussio Dortmund.

Tekma se je začela počasi, za prvi dvig srčnega utripa pa je poskrbel Robert Lewandowski, ki se je znašel iz oči v oči s Pepejem Reino. V 29. minuti je Napoli povedel po zadetku nekdanjega galaktika Gonzala Higuaína, ki je zabil po predložku Juana Zuñige.

(Barcelona - Ajax) Lionel Messi Dani Alves | Avtor: Reuters Reuters
Trener Borussie Jürgen Klopp je pobesnel, ko sodniki po prekršku nad Nevenom Subotićem Srba niso takoj spustili nazaj v igro, zato si je preostanek tekme ogledal s tribune. Dortmund je ves drugi polčas odigral z igralcem manj, saj je bil Roman Weidenfeller izključen zaradi igranja z roko zunaj kazenskega prostora. Napoli je izkoristil številčno prednost in v 66. minuti povišal na 2:0, gostjom pa je tri minute pred koncem uspelo znižati po avtogolu Zuñige.

Hat-trick Messija dopolnil Piqué

Barcelona je na Camp Nouu zlahka premagala Ajax (4:0). Lionel Messi je sledil zgledu svojega velikega tekmeca Cristiana Ronalda in v novo sezono Lige prvakov krenil s hat-trickom. Argentinec je zadel v 22., 55. in 75. minuti, vmes pa je svoje prispeval še branilec Gerard Piqué. V vratih Kataloncev je bil razpoloženi Victor Valdés, ki je obranil vse poskuse gostujoče ekipe.

Liga prvakov, skupinski del, 1. kolo:

Skupina E

Chelsea : Basel 1:2 (1:0)
Oscar (45); Salah (71), Streller (81)

Schalke 04 : Steaua Bucharest 3:0 (0:0)
Uchida (67), Boateng (78), Draxler (85)

Skupina F

Marseille : Arsenal 1:2 (0:0)
Ayew (90/11m); Walcott (65), Ramsey (84)

Napoli : Borussia Dortmund 2:1 (0:0)
Higuaín (29), Insigne (67); Zuñiga (87/ag)

Skupina G

Atlético Madrid : Zenit 3:1 (1:0)
Miranda (40), Turan (64), Baptistao (80); Hulk (58)

Austria Wien : Porto 0:1 (0:0)
González (55)

Skupina H

AC Milan : Celtic 2:0 (0:0)
Zapata (82), Muntari (86)
Valter Birsa (AC Milan) je igral do 63. minute.

Barcelona : Ajax 4:0 (1:0)
Messi (22, 55, 75), Piqué (59)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.