Šport > Nogomet
10 ogledov

Se vidimo v naslednji bitki: remi velikanov

Ferguson Ronaldo Real Madrid Manchester United Liga prvakov osmina finala
1/33
Reuters
Težko pričakovani obračun Real Madrida in Manchester Uniteda v osmini finala Lige prvakov ni razočaral, z neodločenim rezultatom pa sta na koncu verjetno lahko zadovoljni obe ekipi (1:1). Pred povratno tekmo na Old Traffordu je edini gol za kraljevi klub zabil ljubljenec Unitedovih navijačev Cristiano Ronaldo. Na drugi tekmi remi Šahtarja in Dortmunda (2:2).

Srčni utrip gledalcev na Santiagu Bernabéu je prvič poskočil že v drugi minuti, ko je po akciji Cristiana Ronalda in Fabia Coentrãa do strela na robu kazenskega prostora prišel Sami Khedira, a je Nemec meril bližje avtu kot golu. Pozitiven začetek kraljevega kluba je že dve minuti kasneje nadgradil Ángel Di María, ki je bil s podobnega položaja že bližje cilju.

Prvi gostujoči adut Robin van Persie je po sicer nenamernem udarcu z roko v obraz kapetana Sergia Ramosa hitro dobil prvi rumeni karton na tekmi, takoj po posredovanju sodnika Felixa Brycha pa se je Real na centimetre približal vodilnemu golu.

V šesti minuti je Ronaldo v prvi individualni akciji prodrl po levem boku in podal v sredino, kjer je do žoge prišel Coentrão, njegov strel pa je s konicami prstov v svojo vratnico odbil David de Gea. Domači so povzročali veliko težav Unitedu po njegovem desnem boku, kjer je mladi Rafael da Silva kar nekajkrat zelo naivno izpadel, a so rdeči vragi brez gola zdržali uvodni nalet.

Welbeck upravičil zaupanje Sira Alexa

Naslednji je po 19 minutah igre zapretil Mesut Özil, ki se je veliko prelahko sprehodil prav do roba kazenskega prostora, kjer ga je Unitedova obramba nato še uspela pravočasno blokirati. Nato pa šok - po pritisku Reala so bili gostje tisti, ki so povedli. Wayne Rooney je izvajal kot, po katerem se je Danny Welbeck osvobodil Ramosa in z glavo iz neposredne bližine zatresel mrežo za 1:0.

Veliko sreče je imel v 25. minuti Van Persie, ko je po bojevanju z branilci Reala nepotrebno igral z roko in bil na robu izključitve, a se ga je nemški sodnik Brych usmilil. Ronaldo si je tri minute kasneje priboril prosti strel v "svoji" coni, po udarcu v živi zid pa z volejem za las zgrešil.

Welbeck Rafael Carrick Evans Jones Real Madrid Manchester United Liga prvakov os | Avtor: EPA EPA
Toda gol proti nekdanji ekipi je vseeno prišel že v enem naslednjih napadov, ko je Di María z lepo podajo s strani v sredini našel Portugalca, ki je z nebeškim skokom in strelom ob vratnici premagal De Geo. Gola, tako kot je napovedal, praktično ni proslavljal iz spoštovanja do nekdanjih delodajalcev.

Čarovnik iz Oza igral simultanko

Še kako zanimivo je bilo dobrih deset minut pred polčasom tudi na drugi strani, kjer je pred vrati Lópeza znova povsem samega Welbecka našel Van Persie, angleški reprezentant pa je žogo uspel preusmeriti točno v madridskega vratarja. Zadetku se je po kotu, ki je sledil, na las približal tudi Rooney. Özil je v 38. minuti po dolgi žogi pobegnil Riu Ferdinandu in streljal na prvo vratnico, kjer pa ga je pričaka dobro postavljeni De Gea.

"Čarovnik iz Oza" je bil neustavljiv in dobrih pet minut pred polčasom v sredini iskal Ronalda, ki je neuspešno poskušal zadeti s peto, nato pa je nemški reprezentant še n-tič preigral Rafaela in izsilil še drugi rumeni karton na tekmi za United. Polčas se je zaključil z veliko priložnostjo Ronalda, ki je ob strelu z glavo preskočil Jonnyja Evansa, toda z desetih metrov povsem zgrešil cilj.

United je že v prvem napadu drugega polčasa nevarno zapretil, ko je po podaji Van Persieja najprej Welbecka v zadnjem trenutku dobro oviral Coentrão, po predložku z druge strani pa je znova neodločni vratar Diego López žogo "vzel z glave" Šindžiju Kagavi. Real je nato stisnil goste in Di María si je v 53. minuti lepo nastavil strel z volejem, toda z roba kazenskega prostora ob nepremičnem De Gei meril za nekaj centimetrov nenatančno.

Akrobat De Gea rešil kraljevo vodstvo

Stvari bi se lahko za Real naglo poslabšale že v naslednjem trenutku, ko je po podaji skozi obrambo belega baleta pobegnil Patrice Evra, ki ga je kot zadnji branilec z očitnim prekrškom ustavil Raphaël Varane, a jo odnesel brez rdečega kartona. De Gea je v 60. minuti z akrobatskim posredovanjem z nogo rešil vodstvo Reala, ko je po podaji Khedire na drugi vratnici sam ostal Coentrão.

Nekaj sekund prej je José Mourinho v šahovski partiji dveh trenerskih velemojstrov potegnil prvo potezo in nevidnega Karima Benzemaja zamenjal z Gonzalom Higuaínom, medtem ko mu je Sir Alex Ferguson odgovoril z menjavo Kagava-Ryan Giggs. Legendi Uniteda so topel aplavz namenili tudi domači navijači.

Praktično nevidni Van Persie se je "vklopil" v 72. minuti in zapravil kar dve veliki priložnosti. Nizozemec je najprej z desnico izvrstno streljal pod prečko, v svoj okvir gola pa je žogo izbil López. Van Persieju se je že čez nekaj sekund ponudila še lepša priložnost, ko je ostal povsem sam pred vrati Reala, a streljal dovolj slabo, da je žogo z golove črte še uspel izbiti Xabi Alonso.

Sodnik konec odpiskal še pred koncem

V zadnjih desetih minutah sta se lepi priložnosti ponudili obema ekipama - najprej je Khedira po dolgi akciji prišel do strela z roba kazenskega prostora, toda na mestu je bil spet De Gea, Giggs pa je po zdrsu Alonsa prišel do žoge pred golom Reala, a preveč okleval in zapravil priložnost za strel.

Fantastičen prosti strel Ronalda z ogromne razdalje je v 86. minuti končal na strehi vrat okamenelega španskega vratarja Uniteda. Mourinho je nekaj minut pred konca iz igre potegnil načetega Alonsa, ki je pod injekcijo zdržal skorajda celo tekmo, na položaju zadnjega zveznega igralca pa ga je nadomestil povratnik Pepe.

Lewandowski Schmelzer Šahtar Doneck Borussia Dortmund Liga prvakov osmina finala | Avtor: EPA EPA
Ronaldu v sodnikovem podaljšku po odbijanju žoge v kazenskem prostoru ni uspelo sprožiti nevarnejšega strela, kar pa je na drugi strani uspelo Van Persieju, ki je s težkega položaja dodobra raztegnil Lópeza s strelom na daljšo vratnico. Sodnik Brych je nato še pred iztekom svojega podaljška nenavadno odpiskal konec tekme in izzval nekaj besa gostujočih nogometašev.

Velik remi Dortmunda na žalosten večer

Borussia Dortmund je z golom branilca Matsa Hummelsa v zaključku tekme prišla do izjemno pomembnega drugega gola proti Šahtarju in v Donecku iztržila remi (2:2). Tekmo je sicer zasenčila letalska nesreča, ki se je na letališču zgodila neposredno pred tekmo v rudarskem mestu, kjer so življenje izgubili štirje navijači ukrajinskega kluba, ki so prileteli iz Odese.

Hummels je izenačujoči gol zabil po kotu v 87. minuti, ko so nanj pozabili prav vsi domači nogometaši. Že prej je v drugem polčasu za drugo vodstvo Šahtarja na tekmi zadel rezervist Douglas Costa, potem ko je hrvaški kapetan Darijo Srna že v prvem delu zadel s prostega strela. Za nemško moštvo je nato še pred polčasom zasluženo izenačil Robert Lewandowski.

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Real Madrid : Manchester United 1:1 (1:1)
Ronaldo (30); Welbeck (20)

Postavi

Madrid: López; Arbeloa, Ramos, Varane, Coentrão; Alonso (od 83. Pepe), Khedira; Di María (od 75. Modrić), Özil, Ronaldo; Benzema (od 60. Higuaín). Na klopi: Adán; Pepe, Kaká, Carvalho, Essien, Modrić, Higuaín.

United: De Gea; Rafael, Ferdinand, Evans, Evra; Carrick, Jones; Kagava (od 64. Giggs), Welbeck (od 73. Valencia), Rooney (od 84. Anderson); Van Persie. Na klopi: Lindegaard; Smalling, Valencia, Anderson, Giggs, Cleverley, Hernández.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija).

Šahtar Doneck : Borussia Dortmund 2:2 (1:1)
Srna (31), Douglas (68); Lewandowski (41), Hummels (87)

Postavi

Šahtar: Pjatov; Srna, Rakitski, Čigrinski, Rat; Fernandinho, Hübschman, Teixeira (od 84. Eduardo), Taison (od 62. Douglas), Mhitarjan; Luiz Adriano. Na klopi: Kanibolotski; Stepanenko, Eduardo, Ševčuk, Dević, Douglas Costa, Iščenko.

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Hummels, Santana, Schmelzer; Kehl, Bender, Blaszczykowski (od 80. Leitner), Götze, Reus (od 90. Schieber); Lewandowski. Na klopi: Langerak; Subotić, Leitner, Şahin, Schieber, Bittencourt, Halstenberg.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.