Šport > Nogomet
17 ogledov

Mourinhov ''bunker'' zdržal za remi

(Atlético Madrid - Chelsea) navijači
1/30
Reuters
José Mourinho je izpolnil zastavljeni cilj in z obrambno igro na stadionu Vicente Calderón iztržil remi z Atlético Madridom (0:0). Na tekmi sta se poškodovala Peter Čech, ki ga je uspešno nadomestil Marc Schwarzer, in John Terry.

Trener Chelseaja José Mourinho je imel obilico težav pri sestavi začetne enajsterice za prvo polfinalno tekmo Lige prvakov proti Atlético Madridu, ki se je končala z neodločenim izidom (0:0). Portugalski strateg ni mogel računati na Samuela Eto'oja in Edena Hazarda, na tekmi pa sta poškodbi staknila še Petr Čech in John Terry.

Manj težav s sestavo začetne postave je imel Diego Simeone, ki je z Atléticom prekinil duopol Real Madrida in Barcelone v španski Primeri División, tokrat pa ni našel recepta za obrambno igro Chelseja, ki se na Stamford Bridge odpravlja z rezultatom 0:0. V zaključku srečanja so domači nogometaši neusmiljeno obstreljevati Schwarzerjeva vrata, medtem ko so modri le odbijali napad za napadom in dočakali (relativno) ugoden razplet srečanja.

Courtois v vratih, Atlético začel udarno

Diego Simeone, trener Atlético Madrida, je za potrebe obračuna s starim znancem Joséjem Mourinhom v ekipo uvrstil vratarja Thibauta Courtisa, posojenega igralca Chelseaja, ki naj bi mu modri dovolili nastop na tekmi, a za zaprtimi vrati zagrozili, da bo v prihodnji sezoni sedel na klopi stadiona Stamford Bridge. V ekipi Chelseaja sta manjkala Samuel Eto'o in Eden Hazard, na igrišče pa je stopil nekdanji napadalec Atlética Fernando Torres, ki v Madridu še vedno velja za ''idola''.

Atlético je začel bolj napadalno, saj je že v prvi minuti predložek v smeri kazenskega prostora Petra Čecha poslal Luis, kmalu zatem pa je Diego Costa dobil obračun z dvema branilcema in žogo oddal Diegu, ki je meril krepko mimo nasprotnikovih vrat. V prvih minutah je bila posest na strani domačih, ki pa žoge niso uspeli zdržati dovolj dolgo, da bi skreirali nevarnejši napad. Chelsea je bil v uvodnem delu prisiljen v igro z dolgimi podajami.

Šok za Chelsea: Čech v bolečinah z igrišča

Besedni obračun Coste in Johna Terryja - bodočih soigralcev pri Chelseaju? - ki sta ga nogometaša podkrepila z nekaj odrivanja, je pomagal prekiniti sodnik Jonas Eriksson. V deveti minuti je predložek Kokeja ujel Čech, nemudoma je v protinapad krenil Willian, vendar je česki vratar slabo podal in žogo vrnil domačim. Cole je predolgo okleval na robu svojega kazenskega prostora in s prekrškom nad Raúlom Garcío Atléticu podaril prosti strel.

Atlético je imel v 15. minuti na voljo udarec iz kota, ob posredovanju pa se je poškodoval Čech, ki ga je grdo, a nenamerno spodnesel Raúl García. Po obrazni mimiki prvega vratarja Chelseaja je bilo jasno, da ne bo mogel nadaljevati in Mourinho je moral v igro poslati neogretega Marka Schwarzerja. Modri so se uspeli ubraniti tudi po drugem kotu domačih nogometašev. Kako ironično, da v vratih Atlética stoji drugi vratar Chelseaja, medtem ko se je moral Mou zadovoljiti s Schwarzerjem.

Gostje, ki so ostali brez enega svojih ključnih nogometašev, so postrojili svoje vrste. Gary Cahill je kmalu zatem streljal mimo vrat, vendar je sodnik prej pokazal prekršek nad Courtisom, ki ga je oviral Mikel. Diego je teatralno padel po stiku z Luizom, vendar se sodnik ni pustil pretentati in pokazal, da se igra nadaljuje. V 28. minuti prvi nevaren protinapad Chelseaja. Na sredini je spodrsnilo Juanfranu, Willian pa je žogo hitro podal do Ramireza, ki iz težkega položaja ob oviranju Mirande ni ogrozil Courtoisa.

(Atlético Madrid - Chelsea) | Avtor: Reuters Reuters

Schwarzer zaklenil vrata

Atlético je užival več kot 60-odstotno posest žoge in potrpežljivo iskal priložnost za vodstvo, medtem ko je Chelsea ''preprečeval'' nogometno igro v pravem pomenu besede. V 34. minuti je morda najnevarnejši strel do tega trenutka sprožil Suárez, a žoga je za las zgrešila vratnico, za vsak slučaj pa je bil na njej tudi 41-letni veteran v vratih Chelseja. Domači bi morali izvajati kot, vendar je sodnik spregledal, da se se je Schwarzer dotaknil žoge in pokazal na golout. Na drugi strani si je Chelsea priigral kot, brez težav je razčistil Courtois. Costa je Azpilicueto z volejem zadel v roko, vendar pozivi domačih za enajstmetrovko niso obrodili sadov. Chelsea je še naprej igral obrambno, sodnik pa je zaradi prekinitve po poškodbi Čecha dosodil štiri minute podaljška. V prvi minuti dodatka je po sredini sprožil Diego, naravnost v Schwarzerjevo naročje. David Luiz je v zaključku polčasa s prostega strela nastreljal Kokeja, kljub pritožbam, da je bil živi zid postavljen preblizu, pa sta se ekipi v garderobe podali z nedoločenim izidom.

Terry odšepal, pritisk domačih zaman

(Atlético Madrid - Chelsea) | Avtor: EPA EPA
Chelsea je drugi polčas začel s strelom v okvir vrat, ki ga je s šibkejšo levico sprožil Lampard, na drugi strani pa je v kazenskem prostoru padel Raúl García, ki mu je sodnik dosodil prekršek. Po trčenju Diega in Luiza je slednji po nepotrebnem zavlačeval, kar je razjezilo Simeoneja, medtem ko je Mourinho še naprej izgledal precej nezainteresirano. Schwarzer je žogo izboksal do nogometašev Atlética, v drugem poskusu pa vendarle zgrabil okroglo usnje. V 59. minuti je dobro prodiral Torres, ki se je izognil vsaj trem poskusom odvzema žoge, njegov strel pa je zaustavil Courtois. Vrata Chelseaja je še naprej, sicer neuspešno, obstreljeval Diego. Brazilca je v 60. minuti zamenjal Arda Turan, ki je imel v zadnjem času veliko težav s poškodbami. V 64. minuti je rumeni karton, sploh prvega na tekmi, prejel Lampard. Kmalu zatem se je poškodoval John Terry, ki ni mogel nadaljevati, zato ga je zamenjal André Schürrle.

Domačim nogometašem so počasi popuščali živci, saj so se modri vztrajno valjali po tleh, v 74. minuti pa je prišlo do prerivanja na zelenici, potem ko so Atléti zahtevali drugo kazen za Lamparda, ki je igral z roko. Vmešali so se gostujoči nogometaši in sodnik je hitro pokazal še dva rumena kartona. Izjemen prosti strel Gabija, ki je izkoristil napako prostega zidu in skozi odprtino nevarno meril v spodnji levi kot, je mojstrsko zaustavil Schwarzer. Priložnosti Atlética so se vrstile ena za drugo. Simeone je v 86. minuti v igro poslal Davida Villo. V zaključku smo spremljali nezadržno obstreljevanje obrambnega Chelseaja. V 94. minuti je vstopil Demba Ba, ki si je zaradi zavlačevanja prislužil zadnji rumeni karton na tekmi. José Mourinho je izpolnil svoj cilj in na Calderónu iztržil ugoden izid (0:0).

Liga prvakov, polfinale, 1. tekma:

Atlético Madrid : Chelsea 0:0 (0:0)

Postavi:

Atlético Madrid: Courtois; Miranda, Juanfran, Luis, Godín, Diego (od 60. Turan), Gabi, M. Suárez (od 79. Sosa), Raúl García (od 86. Villa), Koke, Costa. Na klopi: Aranzubia, Tiago, Villa, Turan, Rodríguez, Alderweireld, Sosa

Chelsea: Čech (od 18. Schwarzer); Cole, Terry (od 73. Schürrle), Cahill, Luiz, Azpilicueta, Lampard, Obi Mikel, Willian (od 94. Ba), Ramires, Torres. Na klopi: Oscar, Schürrle, van Ginkel, Ba, Schwarzer, Aké, Kalas

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.