Šport > Nogomet
35 ogledov

Real ukrotil brezzobo zver: Pep prvič poražen

Real Madrid Bayern trening Liga prvakov polfinale Guardiola
1/55
Reševalni pas/Twitter
Real Madrid je z golom Karima Benzemaja premagal Bayern in na povratno tekmo polfinala Lige prvakov v München odhaja brez prejetega gola (1:0). Carlo Ancelotti dobil taktični dvoboj s Josepom Guardiolo, ki je prvič izgubil obračun na Santiagu Bernabéuu.

Jurjevo ali La Diada de Sant Jordi je v Kataloniji dan, ko ljubljenemu podariš vrtnico in knjigo. Josep Guardiola je bil na praznični dan nekaj sto kilometrov zahodneje v Madridu edini Katalonec, ki bi lahko svojim rojakom z eno potezo prinesel še večje veselje – kot trener Bayerna bi moral ustaviti pohod največjega rivala Real Madrida proti težko pričakovani deseti evropski lovoriki.

Lov za "La Décimo" je beli balet začel brez obolelega Garetha Bala, medtem ko si je Cristiano Ronaldo pričakovano opomogel po težavah s kolenom in stegensko mišico. Guardiola, ki na Santiagu Bernabéuu kot trener še ni izgubil, je za prvo tekmo polfinala v konico napada postavil Maria Mandžukića, kapetan Philipp Lahm pa se je za razliko od polfinala pred dvema letoma znova preselil v osrčje zvezne vrste.

Real vkopan na svoji polovici

Gromki žvižgi so ob omembi Guardiolinega imena prek ozvočenja stadiona gotovo prodrli vse do slačilnic, od koder sta obe ekipi prišli na zelenico prepolne bele hiše. "Kralji Evrope" se je glasil tokratni napis podpore z južne tribune, toda Bayern je hitro umiril razigrane in morda celo preveč samozavestne Madridčane, ki so bili nemudoma stisnjeni na svoji polovici. Tekma je v prvih minutah bolj spominjala  na kakšen neizenačen obračun nemške lige, v katerem je Real igral vlogo nemočnega opazovalca dominantnega nemškega stroja.

Popolna prevlada Bayerna je v 14. minuti prinesla prvi nevarnejši strel, ki ga  je z roba kazenskega prostora sprožil nekdanji realovec Arjen Robben, njegov poskus pa je po odboju od Sergia Ramosa zletel za manj kot meter mimo vrat dodobra prestrašenega Ikerja Casillasa. Real se je v neverjetnih 15 minutah le enkrat znašel v gostujočem kazenskem prostoru, še takrat pa je več kot meter v prepovedanem položaju potreboval Karim Benzema.

Real neusmiljeno udaril prvi

Nezadovoljstvo na tribunah je bilo vedno očitnejše, po novi izvrstni akciji aktualnih prvakov je obramba šele tik pred vrati ustavila Tonija Kroosa, nato pa je beli balet praktično od nikoder udaril z bliskovitim protinapadom, ki ga je po akciji Portugalcev Ronalda in Fábia Coentrãa sam pred praznim golom zaključil Benzema ter začel delirij na domačem stadionu.

Real Madrid Bayern Liga prvakov polfinale Ribery Coentrao | Avtor: EPA EPA
Nov glasen vzdih madridske publike je izzval Ronaldo, ki je že v naslednji akciji skakal višje od vseh bavarskih branilcev po podaji Ángela di Maríe, a meril točno v roke Manuela Neuerja. Ta je po še enem hitrem protinapadu brez težav ujel tudi poskus Argentinca v 23. minuti. Tri minute kasneje so bili domači znova blizu 2:0, ko so spet razparali nemško obrambo po svojem levem boku, žoge v sredino Benzemaja pa v mrežo ni uspelo pospraviti Ronaldu, ki je iz sumljivega položaja grdo zgrešil.

Sterilni drugi polčas

Kljub popolni terenski premoči, Bavarci so imeli žogo v svojih nogah skoraj tri četrtine igralnega časa, Casillas do konca polčasa ni imel resnejšega dela. Bližje temu, da bi še drugič pobral žogo iz svoje mreže, je bil njegov stanovski kolega Neuer, ki je lahko le opazoval, kako se je pred njim na drugi vratnici sam znašel Di María, čigar divji poskus pa je zletel preko gola.

Domači so veliko podjetneje začeli drugi polčas, Ronaldo je po napaki Davida Alabe s težkega položaja ogrel dlani Neuerja, ki mu sicer ni bilo težko odbiti žoge stran od svojega gola. Na mestu je bil v 55. minuti tudi Casillas, ki je ostro podajo Francka Ribéryja izbil poleg vtekajočega Bastiana Schweinsteigerja.

Serija menjav in priložnost Müllerja

Razen še enega poskusa Ronalda, ki se je osvobodil po hitrem prostem strelu in po tleh skušal presenetiti Neuerja na njegovi bližnji vratnici, gledalci niso vstajali s svojih sedežev. Guardiola je svojo brezzobo ekipo osvežil v 66. minuti, ko je Rafinho nadomestil s Javijem Martínezom, Lahm pa se je tako preselil na svoj naravni položaj desnega bočnega branilca. Mario Götze je že čez nekaj minut zamenjal nerazpoloženega Ribéryja, v seriji menjav (Pepe je moral zelenico zapustiti zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice) pa je Gareth Bale prišel v igro namesto Ronalda, Thomas Müller pa je nadomestil Schweinsteigerja.

Prav rezervist Müller je končno uspel priti do nevarnejšega strela proti vratom Reala, ko je z roba kazenskega prostora v 81. minuti močno udaril z levico, a je njegov projektil po odboju od drugega rezervista Raphaëla Varana končal na tribuni. Enega svojih obveznih "čudežev" je Casillas prihranil za 84. minuto, ko se je pred njegovimi vrati po podaji Kroosa znašel Götze, španski kapetan pa je žogo z zadnjimi močmi odbil v kot.

Najzanimivejša akcija, ki bo burila duhove vse do povratne tekme, se je odvila v 92. minuti, ko se je po podaji Lahma in skoku Mandžukića njegov napadalni kolega Müller pripravljal za volej pred Casillasom, v zadnjem hipu pa ga je z letečim startom ustavil Xabi Alonso. Brez prekrška, je dejal glavni sodnik Howard Webb in ob izteku štiriminutnega dodatka odpiskal konec ne preveč navdušujočega obračuna. Pred povratno tekmo na Allianz Areni si je kraljevi klub tako priigral majhno, a v vsakem primeru dragoceno prednost.

Liga prvakov, polfinale, prva tekma:

Real Madrid : Bayern München 1:0 (1:0)
Benzema (19)

Postavi

Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe (od 73. Varane), Ramos, Coentrao; Alonso, Modrić, Isco (od 82. Illarramendi); Di María, Ronaldo (od 74. Bale), Benzema. Na klopi: López; Marcelo, Casemiro, Morata.

Bayern: Neuer; Rafinha (od 66. Martínez), Boateng, Dante, Alaba; Lahm, Schweinsteiger (od 74. Müler); Ribéry (od 72. Götze), Kroos, Robben; Mandžukić. Na klopi: Raeder, Zingerle; Pizarro, Weiser.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.