Šport > Košarka
12 ogledov

Olimpija zlomila metlo Krki: naslov na čakanju

Sport 15.05.2013 liga Telemach, finale, 2. tekma, Union Olimpija - Krka; foto:Sa
1/8
Saša Despot
Košarkarji novomeške Krke so zapravili prvo priložnost za osvojitev šestega državnega naslova v zgodovini kluba. Union Olimpija, ki ji je v finalu lige Telemach ob zaostanku z 0:2 v zmagah grozila dolenjska "metla", se je na petkovi tretji tekmi odzvala in slavila v dvorani Leona Štuklja (68:73). Serija se zdaj seli v Ljubljano.

Ob podpori nabito polne dvorane Leona Štuklja je Krka hitro povedla z razliko štirih točk. Union Olimpijo je na še znosni razdalji držal Jaka Blažič, ki je dosegel veliko večino prvih košev Ljubljančanov. Zmaje je tako kot na prvih dveh tekmah pestil izjemno slab skok v obrambi, ki so ga Dolenjci s pridom izkoriščali za lahke koše iz prvih in celo drugih poskusov.

Toda Blažič je še naprej dobro razigraval svoje soigralce pod košem, z drugo trojko večera Jana Močnika pa je Olimpija dobri dve minuti pred koncem prve četrtine prvič prevzela vodstvo (18:19). S košem izjemno razpoloženega Blažiča se je prvi del tekme tudi končal z minimalno prednostjo gostov iz Ljubljane (22:23).

Praktično brezhibno predstavo je Blažič v 12. minuti dopolnil s še eno trojko, s katero je Olimpijo odlepil na rekordno prednost treh točk, po košu Dražena Bubnića pa se je razdalja dve minuti kasneje še malenkost povečala (27:31).

Zmaji na odmor z lepo prednostjo

Četudi prosti meti nikakor niso šli od rok nobeni od obeh ekip, je Teemu Rannikko z enim zadetim pet minut pred polčasom prednost povišal na rekordnih plus pet (27:32). Strelsko sušo Krke je z dvema prostima metoma v 16. minuti prekinil Smiljan Pavič in spet približal svoje moštvo.

Toda trojka Sasuja Salina je zeleno-bele spet oddaljila na novo najvišjo prednost (29:36), Gašper Potočnik pa se je odzval z minuto odmora. Iskre so ob vedno večji prednosti gostov, ki je narasla že na osem in devet točk, začele leteti po nešportnem prijemu Uroša Lučića za vrat Salina.

V bran Fincu je priletel Jasmin Perković, ki se je nato začel prerivati še s Pavičem, odločitev sodnikov pa je bila nešportna osebna napaka slednjemu. Zmaji so na odmor odšli z devetimi točkami plusa (33:42), prednost pa s koši Perkovića takoj po začetku drugega polčasa še povišali.

Prihod Vladovića prebudil krkaše

Domen Lorbek je z dvema zaporednima košema po dolgem času malce prebudil že precej obupano novomeško občinstvo, a so izkušeni člani gostujoče ekipe pametno držali prednost, ki bi bila mnogo višja, če bi le zadeli kakšnega izmed številnih prostih metov.

Potem, ko ga je trener Potočnik presenetljivo dolgo držal na klopi, je eden od najboljših posameznikov prvih dveh finalnih tekem Jakov Vladović z nekaj uspešno zaključenimi napadi spet poskrbel za delni priključek krkašev, za katere pa bi se tretja četrtina težko končala slabše - Rannikko je z velike razdalje zadel za tri točke in zmaje oddaljil na deset točk naskoka (45:55).

Kljub hitri trojki Jake Klobučarja, po kateri je bila na nogah spet celotna dvorana, je Krka le stežka nižala prednost Olimpije. Trojko je dobrih šest minut pred koncem na eni svojih zadnjih tekem v vlogi profesionalnega košarkarja zadel kar Matjaž Smodiš, a so zmaji s košem Bubnića in zabijanjem Blažiča spet ušli na deset.

Točke Smodiša premalo za preobrat

Smodiš je z novo trojko v 35. minuti prednost posekal na le pet točk (60:65) in Olimpija je bila pod vse večjim pritiskom. Legendarnemu slovenskemu reprezentantu je s trojko nato odgovoril Klemen Prepelič, toda Smodiš je nadaljeval z zbiranjem točk in držal Krko v igri za preobrat.

Toda Krki ni uspelo, čeprav je pri zaostanku za štiri dobre pol minute pred koncem za tri metal Edo Murić, a ni zadel, Olimpija pa je tekmo zanesljivo in povsem mirno pripeljala do zmagovitega konca. Serija se zdaj seli nazaj v Ljubjano, kjer lahko zeleno-beli izsilijo odločilno peto tekmo v Novem mestu.

Liga Telemach, finale, tretja tekma:

Krka : Union Olimpija 68:73 (45:55, 33:42, 22:23) /2:1/
Vladović 13 točk, Smodiš 11, Lorbek 10; Blažič 17, Bubnić in Perković 11

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na tri

Četrta tekma bo na sporedu v ponedeljek (20. maja) v Ljubljani, morebitna peta pa v sredo (22. maja) v Novem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.