Šport > Košarka
19 ogledov

Mariborčani od Ljubljančanov boljši še v košarki

(Union Olimpija - Široki) ABA
Maribor Messer je v četrtem kolu lige Telemach za prvaka v Ljubljani presenetil Union Olimpijo (85:78). Krka je visoko zmagala v Laškem (81:56), pri Tajfunu pa je slavil tudi domžalski Helios (69:63).

Košarkarji Uniona Olimpije so nepričakovano doživeli prvi poraz v ligi Telemach. Po dveh prigaranih zmagah proti Heliosu in Zlatorogu so v tretjem nastopu izgubili z Mariborom Messerjem.

Zmaga Štajercev v dvorani Stožice je povsem zaslužena, saj so vodili večji del srečanja, največ sredi tretje četrtine, ko se je razlika povzpela na 17 točk. Za Ljubljančane pa je to prvo opozorilo, da bodo brez popolne predanosti in motivacije stežka naskakovali 16. naslov prvaka Slovenije oziroma uvrstitev v ligo Aba v prihodnji sezoni.

Če je bilo po prvem polčasu še nekako čutiti, da lahko Olimpija uredi svoje vrste, pa je nadaljevanje hitro prineslo spoznanje, da so Ljubljančani tokrat "zrele hruške". Gostje so v šestih minutah naredili delni izid 13:2 in prišli do rekordne prednosti.

Tudi 26 točk Prepeliča premalo

Minuta odmora in delni rezultat 14:2 sta domače vrnila v igro, toda popolnega preobrata Mariborčani niso dovolili. Zmaje so relativno blizu spustili še v 34. minuti (61:67), nato pa znova prišli do dvomestne prednosti in rutinirano zabeležili tretjo zmago v ligi za prvaka.

Nerešljivi uganki za zeleno-bele sta bila Igor Josipović (20 točk, indeks 26) in Igor Marić (17), medtem ko Olimpiji ni pomagala niti dobra partija Klemna Prepeliča, ki je 18 od svojih 26 točk dosegel v drugem polčasu. Poraz je za Ljubljančane slaba popotnica za slovenski derbi v soboto s Krko v Novem mestu, Maribor Messer pa lahko v nedeljo sproščeno pričakuje obračun s Tajfunom v dvorani Tabor.

Uspela generalka za derbi

Košarkarji Krke nadaljujejo pohod proti četrtemu zaporednemu naslovu prvaka Slovenije oziroma šestemu v zgodovini kluba. Po treh prepričljivih zmagah s skupno skoraj 15 točkami razlike so brez težav zabeležili še četrti par točk in tako potrdili vlogo favorita pred velikim slovenskim derbijem v soboto, 6. aprila, proti Olimpiji v dvorani Leona Štuklja.

Novomeščani so v Laškem vodili praktično od prve do zadnje minute in glede na to, da so si že v prvi četrtini priigrali visoko prednost (27:11), njihova zmaga niti za trenutek ni bila pod vprašajem. Zlatorog, vodilna ekipa rednega dela lige Telemach, tako še naprej ostaja brez zmage v ligi za prvaka.

Trener Krke Gašper Potočnik je glede na razplet srečanja dal priložnost vsem igralcem razen Matjažu Smodišu, ki ima rahle težave z mišico na nogi, podobno pa tudi njegov kolega na drugi strani Miloš Šporar. Najbolje so priložnost izkoristili Domen Lorbek (19 točk) in Smiljan Pavić (12 točk ob metu 6:6, 8 skokov) pri Krki ter Samo Udrih, ki je edini pri Zlatorogu presegel mejo desetih točk (13).

Rančić zadeval za prvo zmago "barvarjev"

Derbi med Krko in Unionom Olimpijo bo v soboto ob 17. uri prenašala TV Slovenija, Zlatorog pa bo uvodno zmago naskakoval v dvorani Komunalnega centra v Domžalah. Helios je pred to tekmo prišel do prve zmage v ligi za prvaka. Po dobri igri v tretji četrtini in zahvaljujoč izjemni predstavi Damirja Rančića v odločilnih trenutkih zadnjega dela so v gosteh premagali šentjurski Tajfun.

Po izenačenem prvem polčasu se je v nadaljevanju tekma razživela. Domžalčani so gostitelje v tretji četrtini nadigrali z 19:9 in pred zadnjimi desetimi minutami prišli do rekordne prednosti 54:40. A zmaga s tem še ni bila zapečatena.

Tajfun se je v zadnji četrtini pobral in se najprej približal na 55:56. Tu je prvič na sceno stopil junak Heliosa, izkušeni hrvaški branilec Rančić. S sedmimi zaporednimi točkami je goste ohranil v vodstvu (57:63), ko so Šentjurčani znova zapretili (63:63), pa je ta igralec zadel še trojko in dobro minuto pred koncem pokopal upe gostiteljev. Tajfun bo v naslednjem kolu (7. 4.) gostoval v Mariboru, Helios pa bo v soboto gostil zasedbo Zlatoroga.

Liga Telemach za prvaka, 4. kolo:

Union Olimpija : Maribor Messer 78:85 (19:22, 37:43, 53:61)
Prepelič 26, Omić 13, Rannikko 12; Josipović 20, Marić 17, Pelko in Rizvić 11

Zlatorog Laško : Krka 56:81 (11:27, 34:43, 44:58)
Udrih 13, L. Lapornik 9; Lorbek 19, Pavić 12, Vladović in Klobučar 11

Tajfun : Helios Domžale 63:69 (18:17, 32:35, 41:54)
S. Sebič 19, Zimić 9; Mahkovic 17, Močnik 16, Rančić 13


Komentarjev 2
  • vico 23:18 04.april 2013.

    sej ni cudn da so novinarji nekateri na slabem glasu zaradi takega kretena k je to pisu.da mu j...

  • vico 23:16 04.april 2013.

    samta novinar k je pa ta prispevk napisu je pa tak debil da se mu kar na celu pise ubite me...