Šport > Košarka
31 ogledov

Liga Telemach že čuti pozitiven vpliv EuroBasketa

Slovenija Ukrajina EuroBasket Stožice Ljubljana zastava himna tribuna petje Saša Despot
Pred začetkom državnih prvenstev v košarki klubi po državi že čutijo pozitiven vpliv nedavnega evropskega prvenstva. Vpis otrok v košarkarskih šolah približno 20 % višji.

Medtem ko pri slednjih Slovenija premore vsega šest klubov, bo veliko bolj zanimivo v moški konkurenci, kjer so se karte v primerjavi s prejšnjo sezono precej premešale. Košarkarski klubi že čutijo pozitiven vpliv evropskega prvenstva.

Priliv otrok v košarkarske šole se je v zadnjih mesecih povečal za približno dvajset odstotkov, zato tudi prvoligaški klubi z nestrpnostjo pričakujejo novo sezono in zagotovo tudi večji obisk gledalcev kot v preteklosti. Obeta se zanimiva in kakovostna liga Telemach, v kateri bo nastopilo 29 tujcev in 47 igralcev mlajših od dvajset let.

Nov sistem tekmovanja, Jagodnik, Udrih, ...

Liga Telemach ima v novi sezoni nekoliko spremenjen tekmovalni sistem. Isti ostaja prvi del, torej dvanajst ekip, ki se bo merilo po dvokrožnem sistemu, sprememba pa je v drugem delu. Prve štiri ekipe bodo tako kot doslej napredovale v ligo za prvaka, v kateri se jim bosta pridružila Krka in Union Olimpija, razlika pa je, da bodo ekipe za obstanek igrale še dodatnih deset krogov, najboljši dve iz lige za obstanek pa se bosta najboljšim pridružili v razigravanju na dve zmagi. Zadnjeuvrščeno moštvo bo nazadovalo v 2. SKL, predzadnji dve pa se bosta srečali z drugo in tretjo ekipo iz druge lige ter se pomerili za obstanek v elitni druščini.

Razmerje moči je nekoliko drugačno kot v pretekli sezoni. Močno se je okrepila Rogaška, Hopsi imajo v svojih vrstah Gorana Jagodnika in Sama Udriha, Helios še naprej stavi na produkcijo igralcev, zato je zadržal osem košarkarjev iz pretekle sezone, v vrhu pa želijo ostati tudi pri Zlatorogu.

Brez ženskega kluba v prestolnici

Visoke cilje oziroma uvrstitev v atraktivno ligo za prvaka so na predstavitvi lige omenjali tudi v Grosupljem, medtem ko so v ostalih klubih bolj previdni. S težavami z dvorano in poškodbami se srečujejo v Šoštanju, gospodarska kriza se ni izognila Mariboru, ki ima novega pokrovitelja, Novo KBM, novinec v ligi je Portorož, nov trener Slovana je Simon Petrov, nadaljevanje štirinajstletne tradicije nastopanja v ligi Telemach pa si želijo v Tajfunu.

V ženski košarki stvari niso tako rožnate. Po propadu Ježice je prestolnica ostala brez ženskega kluba, število mladih deklet, ki so odločijo za igranje košarke, je premajhno, zato polovica slovenskih klubov rešitev išče v regionalnem tekmovanju. V njem nastopajo Athlete Celje, Triglav in Grosuplje, preostale tri ekipe - Odeja, Konjice, Domžale - pa bodo igrale le državno prvenstvo.

V prvem kolu lige Telemach v soboto, 19. oktobra, bodo igrali: Slovan - Elektra, Helios - Rogaška (internetni prenos na spletni strani KZS), Tajfun - Maribor Nova KBM, Grosuplje - Hopsi Polzela in Portorož - Zlatorog Laško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.