Šport > Nogomet
53 ogledov

Nočne more še zdaleč ni konec

lionel messi EPA
Lionel Messi naj bi s pomočjo dobrodelne fundacije utajil ne štiri, ampak najmanj deset milijonov evrov, trdi španski časopis ABC.

Na dan prihajajo nove informacije o domnevnih davčnih mahinacijah v režiji Lionela Messija. Zvezdnik Barcelone je bil skupaj z očetom nedavno spoznan za krivega utaje štirih milijonov evrov z naslova pravic za trženje njegove podobe (image rights) med letoma 2007 in 2009, zato mu je špansko sodišče naložilo plačilo dolga in ga obsodilo na 21-mesečno zaporno kazen.

Messi je sprva vložil pritožbo, ki je bila zavrnjena, nato pa se je s španskim tožilcem pogodil, da bo namesto zaporne kazen, katere v nobenem primeru ne bi prestajal za rešetkami, plačal 252.000 evrov, njegov oče pa bo pristavil še dodatnih 180 tisočakov. Zaporna kazen, ki jo je izreklo prvostopenjsko, potrdilo pa vrhovno sodišče, je bila s tem uradno razveljavljena.

Le nekaj dni kasneje pa je v Španiji odjeknila nova medijska bomba v zvezi z davčnimi nepravilnostmi. Messi je po pisanju časnika ABC utajil najmanj deset milijonov evrov, pri tem pa naj bi si pomagal z dobrodelno organizacijo Lionel Messi Foundation.

Nogometašu očitajo, da je pod pretvezo dobrodelnosti ustvaril platformo, skozi katero se nenadzorovano pretakajo milijoni, pristojne oblasti pa ne morejo ugotoviti, ali so bila denarna sredstva res porabljena za socialne projekte oziroma pomoč manj priviligiranim otrokom. "Med letoma 2007 in 2015 je prikril večji del svojega dohodka," piše ABC.

Vse naj bi se začelo leta 2007, ko je fundacija pričela z delovanjem. Maja 2009 sta Messi in njegov oče ustanovila podružnico v argentinskem Rosariu, medtem ko matične neprofitne organizacije v Španiji sploh nista prijavila. To sta storila šele leta 2013, šest let po ustanovitvi.

Messijeva fundacija pa ni bila dejavna le v Španiji, temeč so v imenu matične družbe pogodbe podpisovali kar v Messijevem rojstnem kraju Rosariu, ne da bi dohodke ustrezno prijavili pristojnim institucijam. Ker dohodek ni bil prijavljen, so argentinske oblasti urad v Rosariu po treh letih ukinile. Pred tem naj bi se v Argentini podpisovale večmilijonske pogodbe, katerih podrobnosti, predvsem pa zneski, ostajajo uganka.

ABC še trdi, da Messijeva fundacija obrne precej več denarja, kot ga namenja za raznorazne socialne projekte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.