Šport > Nogomet
25 ogledov

Liverpool slavi smrt železne dame

Odzivi na smrt Thatcherjeve Reuters
Navijači Liverpoola ''slavijo'' smrt železne dame Margaret Thatcher, ki je z radikalnimi reformami opustošila nekdaj eno največjih industrijskih središč Velike Britanije. Podporniki Redsov so še vedno jezni zaradi odziva nekdanje premierke po katastrofi na pokalni tekmi proti Sheffieldu leta 1989.

Smrt Margaret Thatcher je po svetu sprožila mešane odzive, navijači Liverpoola pa za baronico ne bodo dolgo žalovali. Redsi, ki so lani med tekmo prepevali ''Vsi bomo slavili, ko bo umrla Margaret Thatcher'', še vedno niso pozabili tragedije leta 1989, ko je na pokalni tekmi v Sheffieldu življenje izgubilo 96 podpornikov Liverpoola.

Štiri leta prej je Thatcherjeva ostro obsodila dogajanje na stadionu Heysel, kjer je pred finalno tekmo Lige prvakov med Liverpoolom in Juventusom umrlo 39 navijačev, katerih večina je navijala za italijanskega prvoligaša. Železna dama je takrat napovedala vojno nogometnim huliganom, nato pa štiri leta pozneje njena administracija ni storila ničesar, da bi razjasnila okoliščine tragedije v Sheffieldu.

Družine, ki so na tisti nesrečni dan izgubile svoje ljubljene, so svoje zadoščenje dobile šele lani, ko jim je britanski premier David Cameron izrazil sožalje in priznal, da so odgovorni za nesrečo namenoma prikrili svoje napake.

Barton: Jug žaluje, sever slavi

Nogometaš Marseilla Joey Barton, ki je znan po ostrih besedah na socialnem omrežju Twitter, je ob smrti Thatcherjeve zapisal: ''Pogreb ne bi smel biti državen. Mnogi so jo prezirali. Na jugu žalujejo, na severu slavijo'' in ''Rekel bi, počivaj v miru, Maggie, vendar bi se zlagal. Če obstajajo nebesa, stare čarovnice ni tam.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.