Šport
476 ogledov

Ljubi futsal, jiu-jitsu, avte in petke

1/6
Žurnal24 main
Spoznajte Samantho Tino Lovše, predsednico najtrofejnejše slovenske futsal ekipe iz Litije, ki nam je izdala tako svojo ženstveno kot tudi moško plat. V sredo sledi še drugi del zgodbe.

Koliko predsednic klubov, ki se ukvarjajo z brcanjem žoge, poznate? Če odštejete Svetlano Ražnatović - Ceco … Predstavljamo vam eno več – dekle, ki ni le predsednica futsal kluba iz Litije, najtrofejnejšega kluba pri nas, pokalnega prvaka Slovenije in vodilnega moštva lige, ampak je tudi absolventka prava, direktorica podjetja, trenira brazilski jiu-jitsu, je nekdanja moderatorka na radiu … Vse to je Samantha Tina Lovše.

Futsal klub iz Litije je pod različnimi imeni osvojil sedem prvenstvenih in sedem pokalnih naslovov. Uspešno je nastopal tudi v Evropi in se leta 2005 prebil med osem moštev Lige prvakov. Za futsalsko prihodnost v Litiji dobro skrbijo z mlajšimi ekipami - dve U-13, U-15, U-18 in U-21.

V futsal je prišla bolj po naključju, po nagovoru ustanoviteljev litijskega kluba Andreja in Toneta Vrhovca, in na začetku so bili tudi igralci negotovi o njeni dejanski vlogi: "Spraševali so se o moji stopnji kredibilnosti, niso čisto vedeli, ali sem šefica, administrativna delavka ali kaj," je prve korake v futsal opisala Samantha Tina, ki ima do igralcev, kot pravi sama, "prijetno distanco", kar pomeni, da skupaj ravno ne žurajo.

"Ko oni po tekmi proslavljajo, grem domov. Klub jim ne postavlja omejitev. Fantje so vsi dovolj stari, da vejo. Če pa kdo prekorači mejo, jim povemo. In napaka se ne ponovi. Naslednjič ta oseba pije vodo. Fantje razumejo opozorilo," je svoj prijazni, a odločni način vodenja ponazorila direktorica podjetja, ki se ukvarja z zdravstveno dejavnostjo in ga je "podedovala" od mame.

Nekje bolj, drugje manj stalna praksa je, da predsedniki vsaj občasno prihajajo v garderobo. Mar tudi Lovšetova v navalu besa ali vzhičenosti privihra v slačilnico svojih igralcev? "Garderobe se izogibam. Kot je ljubiteljem športa znano, je tam zelo malo oblečenih moških (smeh). V klubu imamo srečo, da so zelo navezani tako na klub kot med sabo. Po tekmi imamo večerjo in pokomentiramo tekmo – jaz, trener, Tone in Andrej. Igralci vedo, kdaj ni bilo najbolje."

Težko bi se izognili vzporednici s še eno damo, ki deluje v nogometu – Ceco … "Joj, ne vem … Ceca je le Ceca – tukaj ne pridem zraven. Vseeno je megazvezda. Vendar pa mene tukaj v Litiji celo v trgovini pokličejo predsednica, ko kupujem kruh. Za zdaj ni slabih odzivov, zagotovo pa kdo kaj reče … Včasih me vprašajo: predsednica, kako je bilo, ste zadovoljni. Po osvojitvi pokala sem denimo dobila ogromno čestitk," je dejala nekdanja moderatorka na dveh radiih, ki je nato opisala svojo malce razcepljeno osebnost.

Za Litijane nastopa tudi eden najznamenitejših igralcev vseh časov Mile Simeunović. "Kot človeka sva se zelo ujela. Mile je v tem poslu zelo dolgo in ve, kaj se od njega pričakuje. Je ideološki vodja v skupini, spoštovan in prijateljski," o Miletu pravi njegova predsednica.

"Sem kombinacija zelo ženstvene ženske in močne moške strani. Blazno me zanimajo avtomobili. Sem ženska, ki ve, kaj je blow off ventil. Svoj prosti čas preživljam ob treniranju borilne veščine brazilskega jiu-jitsuja, treniram s samimi fanti. Tudi z moškimi prijatelji se zelo dobro razumem. Po drugi strani sem dekle, ki ima rada pete, krila in dolge lase. Po videzu nikoli nisem podobna moškim, osebnostno pa. Futsal je tako moški svet, v katerem se zelo dobro znajdem," se je samorefleksije lotila Samantha Tina in opisala še svojo čustveno stran.

"Pred tedni me je zelo presunilo, ko sem medalje in nagrade podeljevala naši ekipi U-18, ki je izgubila finale pokala. Fantje, stari 17, 18 let, so jokali. To me je najbolj fasciniralo. Videla sem, koliko jim ta šport pomeni. To ni le rekreacija. Ko so izgubili, so se jim porušile sanje. Tedaj mi je bilo stokrat bolj hudo zaradi njih kot zaradi pokala," je še dejala Lovšetova. O starosti je nismo spraševali. Se ne spodobi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.