Avto
328 ogledov

Ljubljana bo dobila električni vlakec

Električni vlak Youtube/Igor Trček
Ljubljana bo dobila nov vlakec, ki bo turiste vozil po mestnem središču. V primerjavi z dosedanjo dizelsko kompozicijo in vagoni, ki komaj ščitijo potnike pred vremenskimi vplivi, bo novi vlak prava tehnološka revolucija.

Ljubljanske mestne oblasti bodo sicer vlak uradno predstavile šele prihodnji teden, Žurnal24 pa že lahko postreže z nekaj detajli. 

Gre za vlak, ki ga v celoti poganja elektrika, zato je veliko bolj prijazen do mestnega zraku od sedanje dizelske "lokomotive". Gre za sklenjeno kompozicijo, ki je bila izdelana v ljubljanskem podjetju STOJA, v podjetju so prispevali tudi elektromor, sicer pa so za pogonski sklop 4x4 uporabili podlago italijanskega proizvajalca traktorjev. Podjetje STOJA je sicer znano po svojih pogonskih motorjih, ki se uporabljajo pri predelavi avtomobilov, direktor Miro Zorič pa nam je zatrdil, da ja ljubljanski Urban šele začetek novega poglavja podjetja. 

Potniki bodo lahko napeli vse čute

Za vlečnim vozilom, v katerem bo za sodobnim kokpitom sedel voznik, sledijo še trije vagoni, opremljeni po vzoru mestnih avtobusov, v katerih je mogoče tudi normalno stati. Skupaj lahko vlak z eno vožnjo pelje kar 51 ljudi, zadnjem delu je tudi prostor za invalide. Da bodo turisti kar najbolje lahko uživali ob ogledu mesta, so vagoni opremljeni z video in audio opremo, na slednjo se bo lahko z mikrofonom priklopil tudi vodič. 

Vsi vagoni, ki so med seboj sicer fizično ločeni, oziroma ne dovoljujejo prehajanja med njimi, imajo kolesa, ki omogočajo krmiljenje in s tem lažje manevriranje, vagoni so tudi ogrevani. To je tudi edini onesnaževalec okolja, saj gre za klasični grelni sistem z dizelskim gorivom. 

Sodeč po posnetku na portalu Youtube, ki ga je naložil Igor Trček, bo vlakcu ime Urban, z njim pa bo upravljal LPP.

Najvišja hitrost vlaka bo okoli 24 km/h, še navaja zapis. Vlak bo na ljubljanskih ulicah s pravimi registrskimi tablicami od aprila dalje.

Menda naj bi se za rešitev ljubljanskega e-vlakca že zanimali tudi v tujih mestih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • maresem 10:15 04.marec 2016.

    Ne žali svinje...

  • blueone 00:13 04.marec 2016.

    Fantje na dizajnu je potrebno delati, na dizajnu...pa saj spodnji komentarji vse povedo

  • jakec1575 18:12 03.marec 2016.

    S tako ostrimi robovi na frontalni strani je povsem nevaren za peščca ali kolesarja ob nesreči. Več od te "tehnološke revolucije" razen uporaba elektromoterjev pa ni v opisu. Preveč glasen (malo mora biti zaradi peščcev), grd in nevaren. ogrevanje na ...prikaži več nafto? se hecate? Še destilacija lesa bi bila okolju bolj prijazna. mimogrede pri destilaciji lesa dobite ven več kJ energije kot pri nafti. Obstajajo pa sicer veliko čistejše moznosti. Ta vlakec bi lahko bil prezentacija vseh novih aplikativnih tehnologij za urbana potniska vozila. Je pa preoblečen električni traktor Z ostrimi ubijalskimi sprednjimi robovi.