Slovenija
65 ogledov

Cerarja primerjajo z Orbanom

Ograja v Razkrižju Anže Petkovšek
Nemški FAZ ocenjuje, da Ljubljana ograjo postavlja predvsem iz strahu pred tem, kaj bosta naredili Nemčija in Avstrija. Slovenska vlada hoče preprečiti vtis, da sledi Madžarski, čeprav se Cerarjeve izjave bistveno ne razlikujejo od Orbanovih.

O postavljanju ograje Slovenije na hrvaški meji poroča večina večjih svetovnih medijev. Povzemajo izjavo slovenskega premirja Mira Cerarja, ki je dejal, da bo država na mejo postavila "tehnične ovire", da bi nadzorovala tok migrantov. 

Britanski BBC navaja Cerarjeve besede, da Slovenija meje ne zapira, ampak se želi na ta način izogniti "humanitarni katastrofi" pred pričakovanim prihodom novega večjega števila migrantov v državo. 

Najmanjša na balkanski poti

Navajajo, da je ograjo na hrvaški in srbski meji že postavila Madžarska, zaradi česar se je tok migrantov preusmeril čez Slovenijo, najmanjšo državo na t. i. balkanski poti. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ljubljano vodi predvsem strah"

Nemški dnevnik Frankfurter Algemeine Zeitung medtem piše, da Ljubljano vodi predvsem strah, kaj bosta storili Nemčija in Avstrija. 

Povzema ocene slovenske vlade, da bi lahko v državo, potem ko je v Grčiji znova stekel trajektni promet, že do četrtka prišlo 30, skupaj v tem in prihodnjem tednu pa kar 100 tisoč beguncev in migrantov. 

FAZ povzema tudi besede nemške kanclerke Angele Merkel, ki je včeraj dejala, da razume odločitev Slovenije v luči pomanjkljive skupne begunske politike EU, kar kaže na to, da 
je nujno treba poiskati skupno evropsko rešitev. 

Preprečiti hočejo vtis, da sledijo Madžarski

Cerarjeva vlada skuša po pisanju časnika preprečiti vtis, da sledi Madžarski. Od 16. oktobra, ko je madžarska postavila ograjo na meji s Hrvaško, je Slovenijo prečkalo okoli 170 tisoč beguncev. 

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

A kot piše avtor članka Karl Peter Schwarz, razlik med izjavami Cerarja in madžarskega premierja Viktorja Orbana praktično ni več. Ob tem spomni na Cerarjevo izjavo pred nekaj dnevi, da bo morala Slovenija v skrajni sili mejo braniti z žico, policijo ali celo vojsko.

Dodaja, da slovenski premier pri svojem ravnanju uživa podporo predsednika republike Boruta Pahorja, ki je za primer, da EU odpove, napovedal "nacionalni akcijski načrt".

Avstrija postavlja mejo 6000 beguncev na dan

Ocenjuje, da se Slovenija in tudi Hrvaška bolj kot povečanega števila beguncev in zimskega vremena bojita tega, kako bosta v prihodnje ravnali Nemčija in posledično Avstrija.

avstrija, meja | Avtor: EPA EPA

Mediji navajajo tudi namere Avstrije, da bo na meji postavila ograje ter načrtuje omejiti število vstopov v državo tako, da bi dovolila prehod meje največ 6000 migrantom. 

Avstrijski mediji povzemajo izjave njihove zunanje ministrice Johanne Mikl-Leitner, ki je odločitev Slovenije pozdravila. Dodajajo, da so avstrijske oblasti zadovoljne, da je to potezo pred Avstrijo potegnila Slovenija. 

Komentarjev 25
  • Boris Odreitz 10:14 14.november 2015.

    Za faššiste in naciste ni nič narobe saj so-ste željni krvi in sadomazohističnih izživljanj

  • Boris Odreitz 10:13 14.november 2015.

    a ja po katerih/kakih kriterijih

  • Boris Odreitz 10:13 14.november 2015.

    vzgled vsem nacistom in fašistom- vsem kateri zagovarjate tako kruto ostudno nehumano dejanje