Slovenija
166 ogledov

Ljubljana v boj proti vandalizmu

vandalizem Bralec Matjaž
Zaradi vandalizma je v zadnjih štirih letih le na ljubljanskih objektih nastalo za okoli 357.000 evrov škode. Najpogostejša tarča so vrtci in šole.

Mestna občina Ljubljana (Mol) začenja kampanjo proti vandalizmu: "Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš."  Kampanja je namenjena predvsem osveščanju mladih, ki sicer največ prispevajo k vandalizmu, je na predstavitvi akcije povedala predstavnica Mola Karmen Žirovnik.

Vrtci in šole najpogostejša tarča 

Tri četrtine celotnega vandalizma so v Ljubljani zabeležili na stavbah in premoženju šol in vrtcev, sledi oprema javnih prostorov, nato popisane fasade in grafiti. V Ljubljani samo na objektih beležijo povprečno 150 primerov vandalizma letno.

Kampanji se pridružujeta Snaga in Ljubljanski potniški promet

Snaga bo izvajala načrt odstranjevanja grafitov, Ljubljanski potniški promet ( LPP) pa bo okrepil osveščanje potnikov glede škode, ki jo vandali povzročajo na mestnih avtobusih. V zadnjih štirih letih so imeli največ škode na steklih ter sedežih.

vandalizem | Avtor: Bralec Matjaž Bralec Matjaž

Snaga letno 100.000 evrov škode

Vandali na leto poškodujejo ali ukradejo od 300 do 400 zabojnikov, popišejo več kot 5000 kvadratnih metrov grafitov, lani so uničili tudi veliko dreves na Poti ob žici. Snaga ima zaradi vandalizma za več kot 100.000 evrov škode.

V akcijo proti vandalizmu predvsem mladi


V zavodih Mladi zmaji in Bob, ki bosta vodila akcijo, so prepričani, da se vandalizem da omejiti oziroma celo preprečiti, a pod pogojem, da sodeluje vsa lokalna skupnost. Mladinsko ulično delo, ki se začne junija bo potekalo na 15 različnih lokacijah; v okolici šol, stanovanjskih naseljih in na javnih površinah. Večjo pozornost vandalizmu bodo namenili tudi mestni redarji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar hal69
    hal69 12:08 22.maj 2015.

    Kaj se MOL spreneveda, saj vedo kdo so "umetniki", ki packajo po fasadah, so tudi podpisani, najdete jih v bivšem Rogu, če mogoče ne veste.