Slovenija
21 ogledov

Ljubljani skoraj enako

ljubljana 23.04.10 gradnja mostu, most, gradbisce, roska cesta, cukrarna, foto: Nik Rovan
Manjše občine so za investicije porabljale denar, ki so ga dobile za primerno porabo, večje občine pa so morale denar iz lastnih virov namesto za investicije zaradi prenizke primerne porabe porabljati za obvezne naloge.

Predstavniki združenj občin so v petek dobili izračune, ki kažejo, da bi nekatere po površini večje občine z malo prebivalci s spremenjeno delitvijo dohodnine izgubile do 30 odstotkov denarja.

Solčava, ki ima na več kot sto kvadratnih kilometrih površine le 543 prebivalcev, bi ostala brez 25 odstotkov sredstev primerne porabe iz dohodnine. Župan Alojz Lipnik pravi, da se s takim znižanjem ne morejo strinjati, saj ne gre le za manjše popravke: "Razlika bo tako velika, da bo zelo oteženo oziroma skoraj onemogočeno delovanje." Odvzeli bi jim okoli 400 evrov na prebivalca, čeprav so po indeksu ogroženosti občin na repu, dodaja.

Od malih k velikim

Spremembo zakona o financiranju občin so pripravili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). Med drugim bi v formuli izračuna primerne porabe občin večji poudarek dali številu prebivalcev kot velikosti. Največje spremembe bi bile na redko poseljenih območjih, ki so najbolj ogrožena, ob tem pojasnjuje Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS). Dodaja, da bi bile ogrožene pogodbene obveznosti, nekatere občine bi lahko bankrotirale; ker bi ostale brez dela denarja za zagotavljanje lastnih sredstev, bi bili ogroženi evropski projekti. "Če želiš šibkejšim nekaj vzeti, da daš močnejšim, moraš veliko vzeti," poudarja.

Mestni občini Ljubljana (MOL) se sprememba skoraj ne bi poznala; po prvem preračunu naj bi dobili za okoli pol odstotka več denarja. Točen izračun pričakujejo danes, in čeprav se z nekaterimi drugimi deli zakona ne strinjajo, omenjene spremembe podpirajo: "Z uvedbo povečanja primerne porabe za občine z več prebivalci je predlog zakona bolj usklajen z obvezami večjih občin, saj večje opravljajo funkcijo regijskih središč in veliko večji obseg javnih služb."

Združenja pa so predlagala, naj se po hitrem postopku sprejme le del sprememb zakona za odpravo administrativnih ovir pri porabi sredstev za investicije, pred drugimi spremembami pa naj se prej opravi širši strateški razmislek. Na MNZ konkretnejših pojasnil o zakonu, ker je ta še v pripravi, ne dajejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.