• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Zdravniki nagovarjajo javnost

14 komentarjev

Ljubljanska urgenca: Bolniki ležijo na ledenih hodnikih ure in ure

Zaposleni na ljubljanski urgenci ne pomnijo tako katastrofalnih razmer. Bolnikov, gre predvsem za starejše, že bolne ljudi, nimajo kam sprejemati, ležijo na hladnih hodnikih ure in ure. Zdravstveno osebje, ki se boji za njihova življenja, se, ker je vodstvo UKC neodzivno, obrača na novinarje.

S. H. H.

 

Ne pomnimo razmer, ko bi bi v nedeljo kdaj čakalo 20 bolnikov v vrsti, sporočajo z ljubljanske urgence. (Foto: zurnal24.si)


  •  

    Porast okužb dihal je letos prišel prej kot v minulih letih, a glavni naval obolelih z gripo na UKc Ljubljana še pričakujejo. Vsak dan pregledajo do 90 tovrstnih bolnikov, polovica jih potrebuje sprejem v bolnišnico. 

"Ne pomnim, da bi bilo v vseh letih kdaj 20 ljudi v nedeljo v vrsti. Ponoči nismo imel bolnikov kam sprejemat, infarkti, sepse ...Pacienti za intenzivo so ležali v opazovalnicah na IPP. Moških postelj sploh ni bilo,"
razmere minuli konec tedna na internistični prvi pomoči (IPP) na ljubljanskem UKC opisujejo tam zaposleni. 
 

Bolniki, ki potrebujejo takojšnjo hospitalizacijo

Obisk IPP se zaradi gripe in okužb dihal iz dneva v dan povečuje, prihajajo predsem starejši bolniki s težkimi kroničnimi boleznimi. V urgentno ambulanto IPP so bolniki poslani z napotnico osebnega zdravnika. Gre torej za nujne bolnike, ki zaradi akutno nastale bolezni ali pa poslabšanja kronične bolezni potrebujejo takojšnjo obravnavo v bolnišnici.

"Bolnike zebe, še dodatno se bodo prehladili"

 
Vendar zaradi pomanjkanja prostora za hospitalizacijo bolnikov, ti ležijo po hodnikih in v prostorih, ki so namenjeni za opazovanje. "24 urni hospital je poln, prišlo je do te mere, da bolniki ležijo v ambulantah, ker jih nimamo več kam dati - kar pa seveda pomeni, da bolnikov čakajočih v vrsti ne more nihče pregledovati, ker ni prostora. Bolnike imamo tudi na notranjem hodniku (kjer je prostor za osebje, za tipkanje, za računalnike), kar se vidi iz slik, kar pomeni, da praktično ne moremo niti hoditi mimo.Na hodniku IPP je zelo mrzlo, bolnike zebe, toplotna zavesa očitno (spet) ne deluje. Dodatno se bodo prehladili še tu," opozarjajo zaposleni, ki so glede tega že večkrat opozorili vodstvo UKC.

PREBERITE ŠE: 

Na posteljo čakali 16 ur

 

Minuli konec tedna so bolnike z okužbami dihal na urgenci obravnavali v roku šestih ur, tisti, ki so morali ostati v bolnišnici, pa so na prosto posteljo čakali več kot 16 ur, je povedal vodja internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana Hugon Možina.

Ker so hodniki zaradi prepihov precej mrzli, poskušajo bolnike zadržati v ambulantah ali opazovalnicah. Zdravniki na urgenci tako po Možinovih besedah v svojem 12-urnem delovnem času porabijo tri do štiri ure samo za to, da poiščejo posteljo na drugih oddelkih ali v drugih zdravstvenih ustanovah.

Dodatne postelje so zasedene

  •  

    MZ: Nismo pristojni

    Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, so nam na vprašanje, kakšne ukre pripravljajo glede razmer na urgenci odgovorili: "Vprašanje je v pristojnosti UKC LJ, zato prosimo, da se za odgovor obrnete na njihovo PR služb."

Dodatne postelje so organizirali na interni kliniki, dodali so 12 pomožnih postelj na kardiološkem oddelku. Tudi na ortopedski kliniki so en oddelek priredili samo za tovrstne bolnike. Tukaj je bilo tako od četrtka hospitaliziranih 19 bolnikov. 

Selijo tudi pulmološki oddelek iz osmega nadstropja v šesto nadstropje. Tako bodo pridobili 12 postelj, ki jih bodo prihranili kot dodatni oddelek za obolele z gripo. Vse skupaj bo na voljo še dodatnih 42 postelj. 

Zaposleni na urgenci pa sporočajo, da so dodatne postelje v trenutku zasedene. "Zadeva se nikamor ne premakne. Ne upamo špekulirati koliko časa bodo pacienti spet čakali na preglede (spomnimo, rekord je 18 ur), saj jih nikjer ne moremo pregledovati," pa opozarjajo zaposleni na IPP. "Osebje je zaradi tega še v večjem stresu, saj se bolniki in svojci spravljajo na nas, seveda, saj ne razumejo zakaj čakajo, kljub temu, da non stop delamo na vse obrate," so zapisali zaposleni, ki opozarjajo tudi na mobing. 

Nekateri zdravniki medtem spijo?

"Poslušamo očitke, da nič ne delamo, da smo mi krivi za takšno stanje, občasno kakšna grožnja, da nas oni plačujejo in smo lahko veseli, da imamo službe...Nadzorni zdravniki prespijo cele noči, namesto, da bi delali - kot to lažno prikazuje UKC PR služba, ki navaja tudi, da v primeru gneče odpremo dodatno ambulanto in da bolnike pregledujejo nadzorni zdravniki. Takšne lahko preštejemo na prste ene roke! Ostali spijo, zaključujejo lastne bolnike, delajo vizite ali katetre, ali delajo vzporedno v ambulanti, namesto na IPP," v pismu navajajo zaposleni na IPP.

Za oddelek za okužbe dihal sicer novih zdravnikov ne bodo zaposlili, ampak jih bodo le preusmerili z drugih oddelkov. So pa za določen čas zaposlili okoli 40 medicinskih sester tako na infekcijski kliniki kot na interni kliniki. 

 
sergeja.hadner@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (14)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima