Slovenija
87 ogledov

Ljubljanski maraton, slovenski tekaški praznik

lumpi tek
1/16
Saša Despot
Najmlajši že odtekli svoje, maratonci odštevajo ure. V vseh kategorijah bo skupaj nastopilo 26.700 udeležencev, za jutrišnje teke je prijavljenih 17.713 tekačev iz 51 držav.

Ljubljana je že 19-tič zapored prizorišče največjega slovenskega praznika teka. Številke udeležencev so naravnost impresivne, presegle so tudi že številko 18 tisoč.

Potem ko so svoje maratone že imele evropske prestolnice, kot so Rim (prvič 1982), Dunaj (prvič 1984), Berlin (1974) in Pariz (1976), je Ljubljana po prej uveljavljenem teku trok svoj prvi maraton dočakala leta 1996. Na štartu je 27. oktobra stalo 673 udeležencev, ki so se pomerili na treh različnih razdaljah; poleg maratonske in polmaratonske je bila takratna rekreativna različica dolga 7 km (danes 10 kilometrov).

Mednarodne zasedbe še ni bilo, tudi gledalcev ob progi bolj malo. Sta pa že takrat s preizkušnjo opravila ena izmed najbolj poznanih slovenskih maratoncev, Roman Kejžar in Helena Javornik, ki sta oba slavila v svoji konkurenci. Ljubljanski maraton ima sicer ob tisočih nastopajočih skozi vsa leta povratnike, ki so mu zvesti vsa leta od začetka; med ženskami je najbrž najbolj prepoznavna danes 86-letna Helena Žigon, ki je že 18-krat tekla polmaraton, med moškimi pa na najdaljši preizkušnji najdemo kar šest imen, ki bodo jutri na štartu že 19-tič.

Prvič v enem samem krogu

Start teka bo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu. Trasa bo potekala po ulicah in cestah v središču mesta in v njegovi okolici, prvič pa bo maraton na najdaljši razdalji potekal v enem samem krogu. V nedeljo se bo tek na 10.000 m začel ob 8.30, teka na 42 in 21 kilometrov, ta nastop bo štel tudi za državno prvenstvo, pa ob 10.30, že 10 minut prej bo start paraplegikov na najdaljši razdalji.

Proračun prireditve je okrog milijona evrov, 25 odstotkov bo dalo mesto, 33 sponzorji, 48 pa bo prišlo od prijavnin, ki vsako leto rastejo tako kot udeležba. Najboljši trije tekači v vsaki kategoriji bodo prejeli medalje, najhitrejši med vsemi pa še denarne nagrade; nagrada v višini 12.000 evrov je namenjena za prvo mesto, 8.000 za drugo in 5.000 za tretje, rekordni časi pa lahko skupni znesek povišajo tudi na 20.000 evrov.

Še ena novost velja za letošnji maraton; prvič bodo izvajali tudi dopinške kontrole med rekreativci; v primeru pozitivnega testa izid ne bo veljal in tudi uvrstitev v posamezni kategoriji bo črtana. Kot običajno bodo testirali tudi aktivne športnike.

Takt bodo dajale godbe 

V Ljubljani je zaradi prireditve nekaj sprememb v prometni ureditvi, bodo pa meščani in vsi prišleki najbrž zadovoljni z bogatim programom. Med drugim bodo na trasi polmaratona in maratona takt dajale nekatere godbe: na Ulici 7. Septembra Godba Domžale, pri Mercator Hipermarketu v Šiški Pihalni orkester Litostroj, na Brdnikovi cesti dijaki II. Gimnazije Maribor, na križišču Aškrčeva - Barjanska Pihalni orkester Krško, na Jurčkovi cesti mlada bobnarja Timo in Mihaela, na križišču Litijska – Kajuhova Papirniški pihalni orkester Vevče, na križišču Dimičeve in Kranjčeve Pihalni orkester Bežigrad, na Trmostovju pa Laška pihalna godba in mažorete. Tudi letošnji marathon pa ne bo minil brez edinstvene zasedbe tolklalcev Strojmachine. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.