Svet
10 ogledov

Izrael za podaljšanje, Hamas ne

Gaza EPA
Izrael in Hamas razglasila 12-urno premirje, ki ga je Izrael nato še podaljšal za dodatne štiri ure, česar pa Hamas ni sprejel.

Presenečenje. Predstavnik izraelske vlade in predstavnik Hamasa sta razglasila, da sta se sprti strani dogovorili o 12-urnem premirju, ki je začelo veljati ob 7. uri po našem času. Dogovora nihče ni pričakoval, saj izraelski premier Benjamin Netanjahu ni kazal pripravljenosti na pogovor. Nekateri izraelski ministri so zahtevali celo okrepitev napadov na Gazo.

Izraelski varnostni kabinet je danes za štiri ure podaljšal začasno, humanitarno prekinitev spopadov. Prekinitev spopadov naj bi tako veljala do polnoči, je poročala izraelskega televizija. Prvotna 12-urna začasna prekinitev spopadov se je začela danes ob 8. uri po lokalnem času. Vendar pa je Hamas izraelsko štiriurno podaljšanje zavrnil. 

Izraelski mediji poročajo, da je vojska dobila navodila, naj se pripravi na širitev ofenzive, če Hamas ponudbe o premirju ne bi sprejel. Hamas se na ponudbo, ki jo je izpogajal ameriški državni sekretar John Kerry in za katerega se je zavzel tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, sprva namreč ni odzval.

Tudi danes smrtne žrtve

Notranje ministrstvo v Gazi je ob začetku prekinitve ognja prebivalcem svetovalo, naj se ne približujejo uničenim poslopjem in vojaškim bazam zaradi morebitnih "eksplozivnih predmetov". Tudi izraelska vojska je opozorila prebivalce v Gazi, ki so jih morali evakuirati, naj se ne vračajo na domove. Pri tem je vojska dodala, da bo nadaljevala z dejavnostmi za nevtralizacijo Hamasovih predorov v Gazi.

Ob začetku 12-urne prekinitve ognja so se Palestinci le previdno odpravili na ulice v Gazi, nekateri pa so se vrnili na območja, ki so bila več dni prenevarna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A še malo pred začetkom veljave prekinitve ognja je prišlo do prelivanja krvi. V mestu Han Junis na jugu Gaze je bilo namreč v izraelskem napadu ubitih osem ljudi iz iste družine. V istem kraju je bil danes zjutraj ubit še reševalni delavec. Do nasilja je prišlo tudi na Zahodnem bregu med protesti Palestincev proti izraelski kampanji v Gazi. Izraelska vojska je ubila dva palestinska najstnika.

Bodo dosegli dogovor?

Ameriški državni sekretar Kerry in drugi visoki diplomati držav Evrope in Bližnjega vzhoda danes v Parizu vodijo pogovore v okviru naporov za dosego dolgoročne prekinitve spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

Kerry se pogovarja s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom in kolegi iz Velike Britanije, Nemčije, Italije, Katarja, Turčije in EU.

Kerryju, ki vodi mednarodne napore za prekinitev krvavega konflikta, v petek v Kairu, kjer se je sestal z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem in generalnim sekretarjem Ban Ki Munom, ni uspel doseči dogovora o sedemdnevni prekinitvi ognja, ki jo je predlagal Egipt.

Od začetka izraelske vojaške operacije na območju Gaze 8. julija do današnje 12-urne humanitarne prekinitve ognja se je število ubitih Palestincev v Gazi zvišalo na najmanj 926, od tega je bila večina civilistov. Na izraelski strani so zabeležili 40 smrtnih žrtev, od tega 37 izraelskih vojakov.

Izrael je sicer večdnevno premirje odklonil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.