Zdravje > Aktualno
2230 ogledov

Ljudje s to krvno skupino imajo manjše tveganje za srčni infarkt

kri, krvna skupina Žurnal24 main
Študije kažejo, da ste zaradi svoje krvne skupine nagnjeni k določenim boleznim.

Ljudje s krvno skupino 0 imajo manjše tveganje za srčni napad, so ugotovili nizozemski raziskovalci.

Vodilna avtorica študije Tessa Kole in njeni kolegi Univerze v Groeningenu pravijo, da bi morali zdravniki pri analizi srčno-žilnih bolezni upoštevati še krvno skupino bolnikov. Povezave med krvnimi skupinami in tveganjem za razvoj kroničnih bolezni namreč lahko nakažejo procese v telesu. 

Do ugotovitev je skupina norveških strokovnjakov prišla po meta-analizi predhodnih devetih študij srčno-žilnih bolnikov in njihovih krvnih skupin.

V raziskavi je sodelovalo več kot 1,3 milijona odraslih iz devetih različnih študij. Povejmo, da je meta analiza statistična analiza, v kateri se združi rezultate več že izvedenih in med seboj primerljivih znanstvenih raziskav.

Po izkjučitvi vseh ostalih dejavnikov, ki vodijo do bolezni srca in ožilja, so na koncu ugotovili, da imajo ljudje s krvno skupino O za devet odstotkov manjše tveganje za srčni infarkt v primerjavi z nosilci krvnih skupin  A, B in AB.

Krvne skupine različno obdelajo proteine

Razlog naj bi bil, da imajo nosilci krvnih skupin A, B in AB več več proteinov v krvi, prej se ustvarjajo krvni strdki, kar lahko privede do tromboze. Poleg tega se ljudje s temi krvnimi skupinami, še zlasti A, bolj nagnjeni k višji ravni holesterola v krvi. 

Preberite še: 

Rezultate  raziskave so znanstveniki predstavili na letnem srečanju Evropskega društva kardiologov v Parizu.

Kaj pa izguba spomina ?

Kako različne krvne skupine obdelajo proteine, pa igra tudi pomembno vlogo pri izgubi spomina v starosti, so nedavno nazaj ugotavljali ameriški strokovnjaki. Študija Univerze v Vermontu je pokazala jasno povezavo krvne skupine bolnika z izgubo spomina v starosti.

V raziskavi so štiri leta spremljali več kot 30 tisoč Američanov, ki so bili stari 45 let ali več, in ugotovili, da so še najbolj pogosto k zgodnejši izgubi spomina nagnjeni tisti, ki imajo krvno skupino AB. Teh je bilo namreč 80 odstotvko več kot tistih iz skupine 0, pri katerih je bila izguba spomina izredno redka.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.