Slovenija
66 ogledov

Ljudska univerza bo od Klavdije Markež zahtevala vračilo šolnine

Klavdija Markež Žurnal24 main
Ljudska univerza bo po odvzemu magisterija zaradi plagiatorstva od nekdanje ministrice zahtevala povračilo šolnine.

Nekdanja ministrica in poslanka SMC Klavdija Markež, ki je visokošolsko ministrstvo vodila manj kot teden dni, bo morala po odvzemu magistrskega naziva vrniti še šolnino, ki ji jo je v višini 6.300 evrov plačala ptujska ljudska univerza.

Markeževa pa je v času zaposlitve od leta 2005, ko je prejela naziv magistrice znanosti, prejemala tudi dodatek za visokošolsko izobrazbo. Po naših izračunih si je od leta 2005 z dodatkom za naziv magistra znanosti prislužila okoli sedem tisoč evrov

Direktorica ptujske ljudske Mojca Volk je izpostavila, da se z zahtevkom trenutno ukvarja njihova odvetniška pisarna, prav tako pa čakajo tudi še na dodatna pojasnila Fakultete za državne in evropske študije v Kranju, kjer so Markeževi naziv odvzeli. Od nekdanje ministrice, ki je na ljudski univerzi zasedala tudi mesto direktorice, pa bodo zahtevali vračilo vsega, kar je zakonsko predvideno. "Ne bi si želeli na sodišče, ampak bomo najprej skušali z izvensodno poravnavo," je povedala Volkova.

Tretjino magistrske naloge prepisala

Naziv je Markeževa izgubila po razkritju, da je kar tretjino naloge prepisala. "V 37 odstotkih naloge v petih ključnih teoretično/konceptualnih poglavjih je večino dobesedno prepisala od drugega avtorja, ta pomemben del magistrske naloge tako očitno ni del njenega lastnega dala, plod njene lastne ustvarjalnosti in dosežkov," je ob odvzemu naslova zapisala komisija fakultete za državne in evropske študije.

Markeževa je z ministrskega položaja sicer odstopila le nekaj dni po medijskem razkritju, še pred uradni odvzemom naziva.

Komentarjev 8
  • dragec 10:09 06.september 2015.

    Oblast je slast in še s prevaro

  • matermila 16:20 04.september 2015.

    Če je dobivala dodatek za mag.,ki to ni,je prevarala delodajalca in z goljufijo pridobila protipravno premoženjsko korist.Kaj tu komu ni jasno?Ovadba je še najmanj,kar bi človek pričakoval,oni pa bojo zahtevali samo šolnino.Ja tako je v naši ljubi domovini.

  • allstarr111 00:13 04.september 2015.

    To se nikoli ne bo zgodilo, pa veš zakaj ?ker tudi te ki proučujejo ali je delo plagiat, so sami plagitorji, pč ex yu šolstvo, da o slo sploh ne zgubljam besed, dve uri kumrovške univerze naj bi zalegli ...prikaži več za vsaj doktorat iz politoligoje. Jest bi ukinil vse študijske pograme ki človeka ne peljejo drugam kot v službo v JU, in zelo spodbujal študij ki te lahko pripelje na visoko mesto na trgu dela, da pač nekaj znaš delat, ne samo flankedrat iz pisarne v pisarno.