Šport > Nogomet
85 ogledov

"Logično je, da navijam za prijatelja in Francijo"

Luka Elsner Domžale Maribor PLTS Saša Despot
Trener Domžal Luka Elsner se s svojimi izbranci pripravlja na novo sezono, spremlja pa tudi dogajanje na EP, ki poteka v njegovi drugi domovini.

Domžalski nogometni klub bo novo sezono odprl že 30. junija, ko v minuli sezoni tretjeuvrščeni klub slovenskega prvenstva čaka evropski obračun. "Naš cilj je, da se prebijemo vsaj čez prvi predkrog evropske lige," je dejal trener Domžalčanov Luka Elsner, ki se tako s svojimi izbranci že nekaj časa pripravlja na novo tekmovalno obdobje.

Da ni vse preveč monotono, je poskrbel tudi team building, ki so ga nogometaši Domžal imeli včeraj. "Odpravili smo se na Kolpo, kjer smo imeli rafting. Bilo je zabavno, tudi voda je bila visoka, nato je sledil piknik. Preživeli smo nekaj prijetnih ur. Takšne reči so pomembne, ekipo, predvsem novince, želimo povezati v neko enoto, takšne reči se kasneje poznajo tudi na igrišču, ko je to najbolj pomembno," je še dejal 33-letni strateg.

(Olimpija - Domžale) pokal Elsner | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ta je takole ocenil razmerje moči pred novo sezono. "Za prvi mesti se bosta najverjetneje znova borila Olimpija in Maribor, sami želimo priti seveda čim višje in se znova uvrstiti v Evropo. Maribor bo tokrat napadel, mislim, da ne bodo ponovili minule sezone, da bodo stopili skupaj in znova napadli naslov. Novincev med šesterico najboljših ne vidim, je pa za nas dobra reč, da se vrača občinski dvoboj z Radomljami. Dva prvoligaša in en zelo soliden drugoligaš (Dob, op.p.) je dokaz, da se občini dobro dela že pri mladih nogometaših. V Repasu, Žužku in Ivkiću imamo tudi sami tri nogometaše letnika 1997, ki so enakovredni člani prvega moštva. Celje in Gorica sta stabilna kluba, vidim ju v zgornji polovici letvice. Žal mi je, da je v Krškem odstopil Tomaž Petrovič, bilj je med najboljšimi minule sezone, a takšna je usoda klubov kot je Krško, ki si ne morejo privoščiti dolgotrajnih pogodb z nogometaši. MI smo seveda zadovoljni, da smo lahko iz Krškega pripeljali Luko Volariča in Luko Žinka."

V minuli sezoni jepriljubljenost slovenske lige precej narastla, rekordna je bila obiskanost stadionov. "Veliko več se govori o nogometu, liga je bolj prisotna v medijih, na nacionalnem nivoju se je dalo vseskozi spremljati prenose tekme. Bil je narejen velik korak naprej, a nas še marsikaj loči od močnejših lig. Eden od pomembnih korakov bi lahko bil, da se nekaj več odstotokov iz televizijskih pravic namenil klubom. Ti bi s tem denarjem lažje živeli," je še dejal Elsner.

V klubu ob okrepitvah še rabijo napadalca, a kot pravi jim ne gori pod nogami. "Spremljamo zadeve na trgu. Bomo videli, kaj se bo še zgodilo. Obstaja tudi zanimanje za nekaj naših igralcev, vendar ni nič tako konkretnega, da bi lahko o tem že kaj govoril Ponudb še ni."

Kljub napornemu urniku, trener Domžal uspe spremljati tudi "Nekaj zame zanimivih tekem si posebej ogledam tudi v posnetkih. Na EP je doslej padlo malo zadetkov, vse reprezentance igrajo potrpežljivo, zlasti pazljivo se igra v obrambi in temu primerni so tudi rezultati. Doslej še nobena izbrana vrsta ni prikazala igre, ki bi bila primerna za novega evropskega prvaka. Nekoliko me je razočarala Francija, ki je sicer osvojila vseh šest točk, vendar igra ni bila dobra, presenetila pa me je predvsem Italija. Ta je proti Belgiji odigrala precej bolj zrelo kot na pripravljalnih tekmah, ki sem si jih ogledal. Zanima me, kako bo izgledala že na naslednji tekmi."

Hugo Lloris Francija | Avtor: EPA EPA
Elsner sicer razumljivo stiska pesti za Francijo, tudi zato, ker je njegov prijatelj Hugo Lloris kapetan izbrane vrste. Z vratarjem Tottenhama sta bila nekoč člana mlajših selekcij Nice. "Ker na prvenstvu ni Slovenije, je zame logična izbira Francija, kjer sem peživel 20 let življenja." In kako bi navadnemu ljubitelju nogometa predstavil kapetana galskih petelinov: "Seveda je vzrok, da navijam za Francijo tudi Hugo. Ostal je enaka oseba kot pred desetimi leti, slava na njego način življenja ni vplivala. Je miren, zanesljiv, pravi kapetan. Živi drugače kot nogometaši, ki jim je pomembna izpostavljenost medijev. Tega si ne želi."

Evropsko prvenstvo je bilo razširjeno na 24 reprezentanc, Elsner je prepričan, da je na takšnem tekmovanju tudi mesto za Slovenijo: "Kar nekaj reprezentanc je tu, ki so po kakovosti primerljive s Slovenijo. Verjamem, da bo naša reprezentanca že kmalu nastopila na velikem tekmovanju."

Že morda na SP 2018 v Rusiji? "Zakaj pa ne? Imamo dovolj kakovostnih igralcev. Josip Iličić in Kevin Kampl sta izjemno pomebna člana dveh velikih klubov, v prihodnost pa bi ob takšnem napredku kot doslej izstopal tudi Benjamin Verbič. Tudi kariera Blaža Vrhovca se odvija v pravo smer, zadnje tekme so pokazale, da imamo tudi v obrambi kar nekaj perspektivnih igralcev. V mladih selekcijah se dela zelo dobro, veliko zaslug ima tu Milan Miklavič," je prepričan v lepo prihodnost slovenskega nogometa.

Elsner sicer ne obžaluje, da je hitro zaključil svojo igralsko kariero. "Včasih me malce prime, da bi imel tudi sam več žogo v svojih nogah, a me hitro mine. Sem tu, kjer sem si želel biti. Pri 33 letih imam za sabo že štiriletno trenersko kariero, iz dneva v dan se poskušam nekaj naučiti. Moje ambicije? O tem je za zdaj še nepredmetno govoriti. Vsakdo si želi priti v velik klub, trenerska pot je nepredvidljiva, trenutno pa seveda želim biti čim uspešnejši v okolju, kjer sem," pravi mladi strokovnajk, ki ima nogomet v genih. Njegov dedek Branko Elsner je slovito trenersko ime jugoslovanskega nogometa, oče Marko pa je bil tud reprezentant Jugoslavije. "Morda mi je bilo zardi tega nekoliko lažje, ko sem se odločil za takšno nogometno pot, saj sem imel blizu sebe osebe z veliko znanja. Od obeh sem se veliko naučil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.