Slovenija
67 ogledov

Lojze Peterle med resnejšimi kandidati

Ponosni na Slovenijo Saša Despot
V največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki, bodo danes izbirali kandidata za novega predsednika parlamenta. Slovenski poslanec Lojze Peterle je resen kandidat.

Volitve kandidata največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) se bodo začele danes ob 18. uri. Svojega kandidata bo 200 poslancev zbiralo tajno, v treh krogih.

Nepredvidljiva tekma

evropski parlament | Avtor: EPA EPA
"Napeto bo do zadnjega trenutka, medtem ko se je pri prejšnjih volitvah že vnaprej vedelo, kdo ima največ možnosti, je tekma tokrat popolnoma nepredvidljiva," pravijo poznavalci razmer v Evropskem parlamentu (EP). Intenzivna lobiranja v političnih skupinah so tako potekala še ves minuli konec tedna.

Po neuradnih podatkov največjo naklonjenost med poslanci EPP uživa Italijan  Antonijo Tajani, nekdanji evropski komisar za promet in  industrijo, ki pa bo med drugimi političnimi skupinami zaradi afere dieselgate težko dobil podporo. Irka Mairead McGuinness ima manj možnosti že za to, ker je Irska že imela predsednika parlamenta. Med kandidati je tudi Francoz Alain Lamanssour, ki pa tradicionalno ne bo dobil glasov nemških poslancev.

Peterle v finale?

Lojze Peterle | Avtor: EPA EPA

Peterle meni, da je nepredvidljivost razmer njegova prednost prav tako pa je njegova prednost dejstvo, da prihaja iz male in relativno nove članice EU, kar bi okrepilo demokratičnost v EU in bilo dokaz, da vodilni položaji niso vedno rezervirani za velike.

Poslanci SDS še ne vedo, ali ga bodo podprli

Ali bodo slovenski poslanci, sicer člani SDS; ki so prav tako člani EPP (Romana Tomc, Patricija Šulin in Miran Zver), podprli Peterletovo kandidaturo, še ni znano. Predsednik SDS Janez Janša je namreč podporo Peterletu, ki je sicer član NSi, odrekel, rekoč, da je njegov ego večji od srca. 

Peterleta bo podprl Franc Bogovič iz vrst SLS, prav tako član EPP. Premier Miro Cerar je sporočil, da "podpira vsako slovensko kandidaturo na visoke položaje v mednarodnih institucijah, saj je to v dobrobit Slovenije". Zunanji minister in prvak koalicijske DeSUS Karl Erjavec je v odzivu za STA dejal, da gre predvsem za politično odločitev in da bo o tem odločal Evropski parlament in stranke v njem. "Mi si želimo, da bi s svojo kandidaturo uspel, saj bi to bilo tudi z vidika zunanjega ministrstva dobra promocija za slovensko zunanjo politiko, je pa seveda vse odvisno od poslancev v Evropskem parlamentu," je dejal.

Se bodo S&D držali dogovora?

Martin Schulz | Avtor: EPA EPA
ELS je edina politična stranka, ki še nima svojega kandidata, ki bi lahko ob polovici mandata nadomestil odhajajočega predsednika Martina Schulza. V ELS računajo, da se bodo v levosredinski skupini socialistov in demokratov držali dogovora po katerem bi mesto predsednika parlamenta zdaj pripadalo njim. Vendar je to malo verjetno, saj so v S&D za svojega kandidata imenovali močnega Giannija Pittelo, ki bi bil ob dejstvu, da tako mesto predsednika Evropske komisije kot Evropskega sveta, zasedata člana iz EPP lahko izvoljiv kandidat.

Prav zaradi dejstva, da morajo v EPP Pitelli postaviti močnega protikandidata, se je dlje časa ugibalo, ali bo za kandidata EPP kandidiral tudi predsednik Manfred Weber. Vendar se to ni zgodilo, v ELS so namreč sprejem kandidatur zaključili včeraj, ob 12. uri. Kljub temu pa so med današnjimi volitvami v EPP možna tudi presenečenja.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • MihaPu 22:13 13.december 2016.

    Janez_53 ti tudi neumnosti trosiš. Kacin je javno hujskal in govoril v tistem času da je možno, da nas bodo napadli z biološkim orožjem, to lahko pove tudi moj oče in moja mama, ki so kupili maske in mi jo ...prikaži več takrat že kot otroku nastavljali na obraz in mi pokazali kako si jo pravilno zapeti da bo dihtalo in kako dihati pod njo. Samo dej dej tebi so vsi drugi krivi samo ta tvoj kacinko ne, ki je mimogrede z odnosi med Hrvaško/Srbijo naredil same težave ker je preveč sral v EU skupščini in lagal ter napeljeval k NATO propagandi. Najverjetneje je tudi kak sorošev plačanec in kot pravi jozicamurn se ga res moramo znebiti. Vse stare v pokoj in mlade na oblast.

  • mirror 16:26 13.december 2016.

    Res je. Oman. F. Zagožen in Podobnika so bili pogrebniki demokracije v naši državi.

  • KLOBO 16:17 13.december 2016.

    Jaz bi bil za Danilota Tiirka, ima izkušnje z porazi in bo polom v Evropskem parlamentu lažje prenesel. Ima pa tudi druge reference, je bil pristaš UDBE, je vodil teroriste, ki so po AUT robantili in je ljubljenec čivave iz Murgel !!