Šport
15 ogledov

Lorenzo do zmage, zdaj 14 točk za Rossijem

Jorge Lorenzo EPA
Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v domačem Alcanizu.

Na preizkušnji za Veliko nagrado Aragonije je bil za Jorgejem Lorenzom drugi njegov rojak Dani Pedrosa (Honda), tretji pa vodilni v skupnem seštevku Italijan Valentino Rossi (Yamaha). Slednja sta ob koncu dirke uprizorila lepo bitko, a je naposled Španec le uspel za seboj zadržati Italijana.

Še eno slabo predstavo pa je pokazal svetovni prvak Marc Marquez. Najboljšega startnega položaja ni izkoristil in je zdrsnil s prvega mesta, že po dveh krogih pa naredil napako in padel, tako da je preizkušnjo spet končal predčasno v pesku. Po njegovem odstopu se je Lorenzo odpeljal naprej in nato zanesljivo vodil do zaključka preizkušnje.

Za njim je Rossi je brez večjih težav prehitel Andreo Ianonnea ter nato tudi dohitel Pedroso. A izkušeni Španec se je izkazal za zelo trd oreh. V zadnjih štirih krogih sta se tekmeca večkrat prehitela, v zadnjem krogu pa je prišlo v enem izmed ovinkov tudi do kontakta med obema dirkačema. Bolje jo je odnesel Pedrosa, ki je uspel ubraniti drugo mesto, Rossi je končal na tretjem.

"Skušal sem se prebiti naprej, a se je Dani kar vračal. Seveda bi bilo bolje, če bi bil drugi, imel bi pet točk več, toda tudi tretje mesto je v redu. Navsezadnje so nove stopničke," je z nekoliko mešanimi občutki bitko za drugo mesto pospremil Rossi.

V skupnem seštevku je Lorenzo s šesto zmago v sezoni zmanjšal zaostanek za Rossijem. Italijan ima zdaj 263 točk, Španec pa 14 manj, 249. Na tretjem mestu je z dosedanjim izkupičkom 184 točk ostal Marquez. Do konca sezone bodo na sporedu le še štiri dirke, naslednja preizkušnja bo japonska dirka v Motegiju čez 14 dni.

Portugalec Miguel Oliveira je bil zmagovalec dirke v razredu moto3. Oliveira je dosegel še tretjo zmago v letošnji sezoni. Španec Jorge Navarro je bil drugi, tretje mesto pa je pripadlo Italijanu Romanu Fenatiju.

Francoz Johann Zarco pa je zapravil prvo priložnost za predčasno osvojitev naslova svetovnega prvaka v razredu moto2. Danes je bil šele šesti in ima štiri dirke pred koncem 78 točk prednosti pred Špancem Estevom Rabatom, ki je zmagal pred rojakom Alexom Rinsom in Britancem Samom Lowesom.

Izidi, motoGP (23 krogov, 116,794 km):
1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha)                41:44,933 (povp. hitrost: 167,8 km/h)
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda)                       + 2,683
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)                       2,773
4. Andrea Iannone (Ita/Ducati)                          7,858
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)                      24,322
6. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki)                     24,829
7. Cal Crutchlow (VBr/Honda)                         25,367
8. Bradley Smith (VBr/Yamaha)                      25,503
9. Pol Espargaro (Špa/Yamaha)                      26,452
10. Yonny Hernandez (Kol/Ducati)                   43,889

SP skupno (14):
1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)           263
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha)           249
3. Marc Marquez (Špa/Honda)             184
4. Andrea Iannone (Ita/Ducati)              172
5. Bradley Smith (VBr/Yamaha)           143
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)           139
7. Dani Pedrosa (Špa/Honda)               129
8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)                93
9. Cal Crutchlow (VBr/Honda)                88
10. Pol Espargaro (Špa/Yamaha)           88

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.