Slovenija
20 ogledov

Lov na čarovnice ali Zokija

Blanka Žgajnar Žurnal24 main
Nadzor. Šef tožilstva želi vedeti, kako se vodi postopek proti Zoranu Jankoviću. Neodvisnost. Pravniki: To je lahko nevarno za samostojno odločanje tožilca.

Šef tožilstva Zvonko Fišer je odredil nadzor nad delom Blanke Žgajnar, tožilke za pregon organiziranega kriminala, ki je skoraj eno leto vodila posebno skupino preiskovalcev, ki preverjajo domnevno nezakonite posle ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Fišer želi vedeti tudi, kako je tožilka vodila druge postopke, ki so ji bili dodeljeni v zadnjem letu.

Pregledani bodo vsi

Na vrhovnem državnem tožilstvu (VDT) sicer zagotavljajo, da je Fišer “odredil redni strokovni nadzor nad delom vseh državnih tožilcev specializiranega državnega tožilstva (SDT)”.

A Fišer naj bi po neuradnih informacijah želel preveriti predvsem, kako so tožilci za pregon organiziranega kriminala vodili postopke v obdobju, ko je SDT še vodila Žgajnarjeva.

V začetku februarja je to mesto prepustila Hariju Furlanu in prav on naj bi Fišerju pred dnevi predlagal, naj se z nadzorom preveri delo predhodnice.

“Predmet pregleda bodo vse odločitve zadnjega leta, za obdobje od zadnjega pregleda leta 2007 pa tudi pravočasnost reševanja zadev,” dodajajo na VDT.

Preverjalo naj bi se predvsem, komu od tožilcev na SDT je nekdanja vodja dodeljevala posamezne primere ter kako hitro in zavzeto so te postopke sprožali in jih reševali.

So res krivi zaostanki?

Nadzor nad tem, kako je SDT vodila Žgajnarjeva, naj bi sicer Furlan predlagal, ker je ob prevzemu poslov zasledil določene napake, “ki kažejo na slabo delo in vodenje skupine v preteklosti, kar je privedlo do zaostankov”.

Pravniki in posamezniki iz pravosodnih vrst pa ob tem opozarjajo, da bi bil “takšen delni nadzor lahko tudi poskus vplivanja na to, kako naj tožilec vodi določen postopek oziroma kako naj se odloči”.

Tožilski zakon sicer šefu tožilstva dopušča, da odredi posamični ali delni nadzor, kjer se pregledajo zgolj določeni spisi.

“Zadeva pa je lahko nevarna za samostojno in neodvisno delo tožilca, če se odredi nadzor nad njegovim vodenjem postopka, ki še ni zaključen. V nadzoru se lahko namreč preverja tudi pravilnost strokovnih odločitev,” menijo pravniki.

Janković ni odgovoril

Nezaključeni predkazenski postopek pa Žgajnarjeva zadnje leto (torej v obdobju, ki bo pregledano) vodi proti Jankoviću.

Ljubljanski župan ni odgovoril na naša vprašanja, ali nadzor nad delom tožilke razume kot poskus vplivanja na to, kako naj se vodi postopek proti njemu.

Komentarjev 5
  • miau 14:49 26.junij 2012.

    zurnalova satira je neironična HA HA

  • gec 09:28 22.junij 2012.

    manjka tudi opcija,bavčar, šrot,zidar,kordež.......itd,tebi pa manjka predvsem dober psihiater...

  • gec 09:27 22.junij 2012.

    teb so se možgani zameglili že zdavnaj...