Svet
13 ogledov

Lovec, ki leti s pomočjo Photoshopa

Qahar-313
1/4
EPA
Qaher-313 bi moral biti po obljubah iranskega vrha strah in trepet vseh zahodnih nevernikov. A oh in sploh letalo sploh ne more leteti, izjalovil se je tudi poskus s Photoshopom.

Obilo muzanja v strokovni aeronavtični javnosti te dni vzbuja novo iransko vojaško letalo qaher-313. Iranci ga predstavljajo kot zadnji krik tehnologije, bil naj bi izjemno zmogljiv, nevaren za vse, kar leti v zraku ali je na tleh, hkrati pa je neviden za radarje. Premierno ga je svetu ob obletnici iranske revolucije predstavil kar sam predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Tuji strokovnjaki za aeronavtiko pa so ob prvih fotografijah letala dvignili obrvi in zastrigli z ušesi. Glede na statične fotografije takšno letalo sploh ne bi smelo leteti! A Iranci se niso dali. Že čez nekaj dni so predstavili fotografijo lovca v zraku. Malce podrobnejši pogled nanjo pa razkriva, da lovec leti s pomočjo Photoshopa.

Vrhunska tehnologija iz stare cessne

Ob predstavitvi letala pred milijonsko množico je iranski vojaški vrh zatrjeval, da gre za izjemno letalo, ki se po sposobnostih umešča med F-22 in F-35, dva najmodernejša ameriška lovska bombnika. Obrambni minister Ahmad Vahidi je tako v kamere zatrjeval, da se njihovo letalo zaradi posebne oblike lahko izogiba radarjem, da lahko nanj obesijo vse mogoče orožje in da uporablja visokotehnološke materiale.

Tuji poznavalci pa so ob prvi objavi fotografij takoj posumili, da se takšnega letala ni treba bati niti ptičem na polju. David Cenciotti, specialist in novinar, ki piše za blog Aviationist, je tako za Daily Telegraph dejal, da gre za očitno repliko in da prikazano letalo ni niti prototip. Tako naj bi bilo letalo na podlagi fotografij in v razmerju do poleg stoječih ljudi več kot premajhno, da bi v kokpitu lahko normalno sedel pilot. V kabini so na fotografijah instrumenti, ki jih je mogoče najti v vsakem majhnem civilnem letalu. Pokrov kabine je očitno narejen kar iz pleksistekla. Tudi celotno "letalo" je verjetno narejeno iz plastike, saj manjkajo zakovice in vijaki, pa tudi "nevidni" elementi, ki bi jih moralo imeti tovrstno plovilo.

"Vstopišča za zrak so zelo majhna, medtem ko zadaj sploh ni vidnih posebnih dulcev, ki bi preprečevali, da ne bi ogenj iz motorjev dobesedno stopil površja."

Prav tako letalo glede na mere sploh ne bi moglo imeti prostora za radar, vse moderne naprave, slepilne vabe in še posebno orožja, ki je pri modernih "nevidnih" lovcih skrito znotraj trupa.

In vendarle leti

Iranci so na kritike odgovorili zelo hitro in že čez nekaj dni je ena od državnih agencij objavila fotografije letala v akciji nad gorovjem Damavand. A iranski blogerji so hitro razkrinkali prevaro, saj je bila fotografija kljub nekaterim dodelavam očitno vzeta kar s spleta, letalo pa nanjo prilepljeno. Jasne so velikanske podobnosti med originalno fotografijo gorovja in tisto, na katerem je letalo; na zadnjem se  vidi celo ista svetloba kot pri fotografijah prizemljenega letala.

Komentarjev 2
  • tralala 08:27 18.februar 2013.

    ja in iz 3.000 pristašev Velikega Plešastega je kar naenkrat nastal podatek 12.000. Skratka v njihovem stilu - laž in ponarejanje.

  • svatne 03:14 18.februar 2013.

    Fotoshop znajo uporabljati tudi v Podalpju. Iz par tisoč glave "množice", so pred dnevi mimogrede ustvarili desettisočglavo... Mojstri pa taki.