Avto
412 ogledov

Samo eden avto izmed 82 dobro osvetljuje vozišče

Luč BMW
Le eden izmed testiranih 31 modelov avtomobilov je na novem testu svetil uspel dobiti dobro oceno. Ocenjevalci zaskrbljeni, saj je razlika med dobrim in slabim žarometom, s tem pa tudi glede možnosti preprečitve nesreče, lahko ogromna.

Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS je objavil prvi test avtomobilskih svetil. Kot opozarjajo, gre za močno podcenjen avtomobilski pripomoček, saj so razlike v osvetlitvi ceste pred avtom lahko ogromne, pa čeprav žaromet zadosti osnovnim standardom in obrazcem za certifikacijo.

Pri IIHS so testirali 31 novih modelov avtomobilov, ki so na voljo ameriškim kupcem, od tega jih je veliko na prodaj tudi v Evropi. Pri vsakem modelu so testirali vse tehnologije osvetlitve, ki so na voljo po ceniku, torej od klasičnih halogenskih žarometov do HID (ksenonke) in LED sijalk. Skupaj so tako pri 31 vozilih stestirali 82 različnih tipov žarometov.

Modele so testirali tako, da so s posebnimi napravami ponoči na pisti merili svetlobo zasenčenih in dolgih luči, seveda pri obeh prednjih žarometih. Meritve so opravili v petih scenarijih - ravna vožnja pri 112 km/h, oster ovinek levo, oster ovinek desno, zmerni levi ovinek, zmerni desni ovinek. Prav tako so merili bleščavost za voznike, ki prihajajo iz nasprotne smeri, kar je bil zelo pomemben dejavnik pri končni oceni. Upoštevali so tudi, če imajo vozila asistenta za samodejni preklop med dolgimi in kratkimi lučmi, veliko modelov je imelo tudi sistem prilagajanja osvetlitve ovinkom. 

Izkazalo se je, da sama naprednost tehnologije sploh ni porok, da bo avto bolje osvetljeval cesto. Pri hondi accord se je tako klasični halogenski žaromet izkazal precej bolje kot opcijske ksenonke. 

Med 82 testnimi vozili si je zgolj toyota prius z LED žarometi prislužil najboljšo oceno (dobro). Pri teh lučeh, ki so na voljo v nadstandardni opremi, bi imel voznik po mnenju testnikov pri hitrosti 112 km/h še dovolj časa, da bi ob desnem robu ceste zapazil oviro in se ji varno izognil. Kot primerjava, prius z običajnimi halogenskimi žarometi bi dobil zgolj oceno mejno (marginal) in bi moral voznik v istih okoliščinah peljati zgolj 80 km/h, da bi še pravi čas opazil isto oviro in se varno ustavil pred njo.

Lestvica | Avtor: IIHS IIHS
11 avtov je za svoj najboljši sistem, ki ga ponujajo kupcu, prejelo oceno sprejemljivo (acceptable), med njimi audi A3, lexus IS, mazda 6 in volvo S60. Devet avtov je s svojo najboljšo tehnologijo doseglo zgolj oceno "mejno", med njimi audi A4, BMW serije 2 in serije 3. Deset avtov pa je sodilo v kategorijo slabo - tudi hyundai sonata, kia optima, mercedes razreda C, mercedes razreda CLA in VW passat (ameriški model). 

Pri IIHS še dodajajo, da so se kot najslabši žarometi pri kateremkoli modelu izkazali halogenski žarometi pri BMW serije 3, kjer bi moral voznik potovati komaj s hitrostjo 56 km/h, če bi želel ustaviti avto pred pozno opaženo oviro. Veliko boljša alternativa pri tem modelu so tako LED žarometi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.