Svet
34 ogledov

Lufthanza je vedela za depresijo

Čeprav so najprej trdili, da je kopilot Lubovitz svoje zdravstveno stanje skrival, v letalski družbi zdaj potrjujejo, da so vedeli za njegovo bolezen.

Iz Lufthanse so sporočili, da so bili seznanjeni s tem, da je Andreas Lubitz, ki je minuli teden v francoskih Alpah strmoglavil Germanwingsovo letalo, trpel zaradi depresije. Letalska družba je pretekli teden potrdila, da je Lubitz leta 2008 vzel daljši odmor, a razloga, zakaj, ni navedla. Danes so so novinarjem pojasnili, da so nemškemu državnemu tožilstvu predali vso dokumentacijo, vključno z elektronsko pošto od leta 2009, ki priča, da je Lubitz letalskim inštruktorjem povedal "o preteklih epizodah resne depresije".

Preiskava posnetkov v črni skrinjici je pokazala, da je 27-letni kopilot pretekli torek namerno povzročil strmoglavljenje letala, v katerem je umrlo 150 ljudi. Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je do sedaj trdil, da družba ni vedela nič o tem, kaj bi lahko kopilota vodilo v namerno povzročenje nesreče Airbusa A 320. Potrdil je, da je Lubitz kmalu po začetku šolanja leta 2008 naredil šestmesečni premor, po katerem je znova opravil vsa testiranja. O razlogih za premor Spohr ni hotel ugibati, je pa zatrdil, da je bil Lubtiz "stoodstotno primeren za letenje" in je delal brezhibno. Leta 2009 je pri opravil usposabljanje in prestal vse zdravniške teste. Za Lufthansovovega nizkocenovnika Germanwings je začel delati leta 2013.

PREBERITE TUDI:

Nemški tožilec Christoph Kumpa je v ponedeljek povedal, da se je Lubitz zdravil zaradi "samomorilnih nagnenj". Copilot je pred leti, še preden je postal pilot, obiskoval prihoterapijo, a zadnji obiski pri zdravnikih naj bi bili iz drugačnih razlogov in naj ne bi ugotovili nevarnosti zanj ali za druge. Iz Lufthanze so ob tem sporočili, da je kopilotova zdravstvena dokumentacija zaupna in da njene vsebine ne poznajo.

Letalska družba je medtem napravila rezevacijo v višini 280 milijonov evrov za stroške, ki bodo nastali po nesreči. Vanje ni vključena odškodnina 50.000 evrov po potniku za neposredne stroške.

Komentarjev 1