Šport > Košarka
71 ogledov

Dončić kmalu močno slovensko orožje

luka dončić Profimedias
Mladi košarkar Luka Dončić, ki je pred dnevi objavil novico, da želi v reprezentančni karieri igrati za Slovenijo, bo bržkone eden glavnih slovenskih adutov tudi prihodnje leto, ko želi Slovenija gostiti EP za igralce do 20 let.

Dončić je v četrtek razblinil vse dvome o svoji reprezentančni karieri. Čudežni deček, 17-letni član Reala, ki bo 28. februarja prihodnjega leta dopolnil 18 let, bo drugo leto podpisal prvo profesionalno pogodbo s špansko ekipo. Zaradi odličnih iger so ga v svojo reprezentanco vabili tudi v Španiji, kjer je predsednik zveze Jorge Garbajosa dejal, da so Dončiću "vrata reprezentance odprta, a da se mora odločiti sam". Dončić je izbral Slovenijo.

Slovenija si prihodnje leto želi gostiti evropsko prvenstvo fantov do 20 let, kjer bi tako imela prednost podpore domačih gledalcev, močan adut reprezentance pa bo postal tudi Dončić. Na letošnjem prvenstvu U20 v Helsinkih je zmago slavila Španija, slovenska moška reprezentanca do 20 let pa je evropsko prvenstvo divizije A na Finskem zaključila na devetem mestu.

Omenjeno tekmovanje je bilo za Slovenijo že uspešno, saj je osvojila že dve zlati kolajni (leta 2000 v Ohridu in 2004 v Brnu), eno srebrno (1998 v Trapaniju) in eno bronasto (2006 v Izmirju), leta 1996 si je naslov najkoristnejšega igralca prvenstva U20 priboril Rašo Nesterović, leta 2000 Sani Bečirović, leta 2004 pa Erazem Lorbek.

Smodiš Slovenija Italija Španija Grčija EuroBasket Stožice Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za prihodnje leto ima slovenska reprezentanca znova visoke cilje, prav zato so v Košarkarski zvezi veseli Dončićeve odločitve, tudi zato, ker bo Dončić, ki je kariero pričel v Unionu Olimpiji, bržkone močna okrepitev tudi članske izbrane vrste.

"Zagotovo sta Luka Dončić in Aleksej Nikolić dva, ki bosta naslednje leto močno pomešala hierarhijo in štrene v reprezentanci. Verjamem, da bomo zaradi tega še bolj agresivni, igrali še boljšo obrambo in še bolj konstantno držali visoko raven igre," je v pogovoru za spletni portal MMC dejal Matjaž Smodiš, športni direktor reprezentance.

V ponedeljek se bo sestal izvršni odbor KZS, kjer naj bi po poročanju portala kosarka.si spregovorili tudi o morebitni organizaciji evropskega prvenstva U20.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.