Šport > Nogomet
21 ogledov

Chelsea razbit pri Cityju

Sergio Agüero EPA
Manchester City je v derbiju 2. kola povsem nadigral Chelsea (3:0), Arsenal pa je na londonskem obračunu proti Crystal Palacu (1:2) z zmago popravil spodrsljaj iz prvega kola.

Branilci naslova so doživeli še drugo razočaranje na začetku sezone - Manchester City je v slogu odprl prenovljeni Etihad z izjemno zmago in napovedal oster boj za naslov (3:0)

Ime uvodnih minut je bil Chelseajev vratar Asmir Begović. Bosansko-hercegovski reprezentant je moral že praktično v prvem napadu tekme reševati svojo ekipo, ko je David Silva z globinsko podajo razparal zadnjo vrsto prvakov, Sergio Agüero pa je stekel sam proti Begoviću, a je slednji dobil dvoboj. Vratar iz Trebinja je bil znova na mestu, ko se je Agüero v 16. minuti lepo obrnil na enajstih metrih  in ostro udaril po tleh, a je nekdanji član Stoke Cityja refleksno reagiral in zaustavil žogo z levo roko, že v naslednjem napadu pa je praktično identično ustavil Argentinca.

Modri so nekaj nevarnejšega uspeli sestaviti šele po slabih 20 minutah, ko je po prostem strelu in dolgi akciji Nemanja Matić dobil skok na prvi vratnici, a s težkega položaja meril mimo vrat. V veliko lepši situaciji se je že čez nekaj sekund spet znašel Agüero, ki je mojstrsko ušel Johnu Terryju, toda predložka Aleksandra Kolarova tik pred Begovićem ni uspel preusmeriti v mrežo. Še ena podobna akcija je v 31. minuti v priložnost po podaji Kolarova potisnila Yayo Touréja, a je njegov poskus končal v bloku.

Niti blok in niti izjemni Begović pa nista mogla že čez nekaj sekund ustaviti Agüera, ki je osmešil zelo neprepričljivo osrčje Chelseajeve obrambe, prišel mimo Garyja Cahilla in z levico zadel ob daljšo vratnico. Mourinho je nemudoma odgovoril in na ogrevanje poslal Kurta Zoumaja.

Pravega odgovora s strani gostov ni bilo in Eliaquim Mangala bi se lahko po naporni prvi sezoni v Manchestru hitro odkupil navijačem z enim največjih golov kariere, toda še en slasten predložek Kolarova, tokrat s prostega strela, je nekdanji član Porta v 44. minuti poslal mimo praktično praznih vrat, ki jih je s slabim izletom zapustil Begović in za nameček še razbil nos Cahillu.

Domači navijači so navdušeno ploskali prenovljeni zdravniški službi, ki je prišla posredovat pred gostujoča vrata, ob skandiranju "Eva, Eva". Pomoč je v 47. minuti potreboval tudi v prvem polčasu znova zelo nervozni in ostri Diego Costa, ki ga je do krvi v zadnji  del glave ranil Fernandinho. Prvi polčas se je močno zavlekel in se končal šele po petih minutah dodatka, Costo pa so številni soigralci stežka držali pred obračunom z rojakom ob odhajanju v slačilnice.

Drugi polčas so neprepoznavni modri začeli brez kapetana Terryja, ki ga je  zamenjal Zouma.
Ramires je v 50. minuti že slavil izenačujoči zadetek, po visoki žogi je ostal povsem sam pred Hartom in v skoku lepo potisnil žogo v mrežo, a je Brazilčevo slavje ustavila krivično dvignjena zastavica stranskega sodnika. Costa je v 70. minuti po dolgem preigravanju in pobegu po levi strani zaposlil Edena Hazarda, ki je tudi sam "fintiral" in nato močno udaril po tleh, a je Hart njegov poskus ubranil, Mangala pa je izbil pred Costo.

A kasneje se je sinje modra veselica nadaljevala. Kapetan Vincent Kompany se je ruval z Branislavom Ivanovićem, toda na prvi vratnici vseeno natančno z glavo meril na drugo stran vrat in s pomočjo vratnice ukanil Begovića za 2:0. Begović je moral reševati tudi višji zaostanek in v 82. minuti na bližnji vratnici ustavil projektil Touréja z razdalje. Prava "norišnica" pa se je na Etihadu lahko začela, ko je v 85. minuti Cesc Fàbregas nespametno podajal do Ivanovića, ta je zapravil žogo ob pritisku Silve, Fernandinho pa je žogo "na prvo" z roba kazenskega prostora zabil mimo Begovića.

Sinje modri Chelseaju niso dovolili niti tolažilnega zadetka - gostje so se mu najbolj približali v zadnji akciji tekme, ko je Radamel Falcao po podaji s strani zadel vratnico, Hazard pa je odbitek poslal v dobro postavljenega Harta.

Topničarji sestrelili orle

V prvih minutah si je Arsenal priigral dve lepi priložnosti. Najprej je Aaron Ramsey po prodoru pred vrati neuspešno iskal Alexisa Sáncheza, nekaj trenutkov pozneje pa bi topničarji praktično morali povesti. Giroud je v protinapadu našel Sáncheza na desni, Čilenec je vratarja Alexa McCarthyja že "položil" na tla, vendar je zadetek na črti preprečila domača obramba. Sánchez je bil nevaren tudi v deseti minuti, ko je po ukradeni žogi sprožil v blok z roba kazenskega prostora. 

Santi Cazorla | Avtor: EPA EPA
15. minuti je za domače najprej poizkusil Yohan Cabaye, čigar strel je Petr Čech ujel, v nasprotnem napadu pa je Arsenal povedel. Mesut Özil je poslal oster predložek z leve, Giroud pa je iz težkega položaja, v padcu, zabil žogo v mrežo za zasluženo vodstvo. Sredi prvega polčasa je imel Sánchez novo priložnost, tokrat mu je nizek strel ubranil McCarthy, odbitek pa je pravočasno izpred gola poslal Joel Ward. Sánchez je kmalu z glavo zapravil še eno obetavno situacijo, v 28. minuti pa so bili gostje kaznovani za zapravljeno. Po odloženi žogi je z 20 metrov natančno z diagonalnim strelom v desni spodnji kot zadel Ward.

Po izenačenju sta obe ekipi zaigrali sila odprto, vroče je bilo pred obema goloma. Pri gostih je pri zapravljanju še vedno prednjačil Sánchez, nekajkrat pa je bila na preizkušnji tudi zadnja vrsta Arsenala, ki pa je uspela preprečiti čiste strele proti Čechovim vratom. V zaključnih minutah je ekipa iz severnega Londona sicer pritisnila, vendar je bila obramba vedno znova dobro postavljena.

Drugi polčas je bolje začel Crystal Palace. Že v eni prvih akcij je Connor Wickham zadel vratnico, odbitek pa je Jason Puncheon poslal visoko čez vrata. Arsenal je odgovoril v 52. minuti, ko se po kotu Özila Giroud in Sánchez nista dobro sporazumela. Tri minute kasneje so gostje spet povedli. Z desne je predložek poslal Hector Bellerín, na drugi vratnici je najvišje skočil Sánchez, Damien Delaney pa je ob reševanju situacije žogo le zabil v lastno mrežo.

Nekaj minut kasneje bi Arsenal lahko odločil vprašanje zmagovalca, a je po kombinaciji Özila in Ramseya Valižan meril previsoko. V zaključnih minutah so gostje uspeli omrtviti ritem igre in držali minimalno prednost.

V sami končnici je po napačno dosojenem kotu z nekontroliranim strelom za Palace zapretil Wickham, žoga pa je zletela čez gol. Že v naslednjem napadu je z glavo lepo meril Ward, toda Čech je bil dobro postavljen in je žogo ujel. V sodnikovem dodatku bi prednost lahko oplemenitila Santi Cazorla in Alex Oxlade-Chamberlain, toda ostalo je pri tesni zmagi topničarjev.

Leicester City na vrhu

Na poslastici sobotnih popoldanskih tekem sta se srečala ekipi, ki sta v prvem krogu zmagali, West Ham pa je tokrat doma moral priznati premoč nogometašem Leicester Cityja.

Domači so sicer bolje začeli in prek Diafre Sakhoja prišli do prve priložnosti, a se je z obrambo izkazal Kasper Schmeichel. Prevlado domačih je v 27. minuti prekinil Shinji Okazaki. Adrian je njegov prvi strel ubranil, a je Japonec z glavo odbitek pospravil v mrežo. 11 minut kasneje je Japonec začel akcijo za 0:2. Na levi strani napada je lepo našel Marca Albrightona, ta je podal v sredino do Riyiada Mahreza, ki je na drugi tekmi še tretjič zatresel nasprotnikovo mrežo.

Tudi drugi polčas so bolje začeli domači in v 55. minuti uspeli znižati, ko je Dimitri Payet s svojim prvencem v dresu kovačev postavil končni rezultat. Francozov prvi strel z roba kazenskega prostora ni našel poti v mrežo, nato pa mu je v nadaljevanju akcije Cheikhou Kouyate žogo nastavil na njegovo desnico in strel v desni zgornji vratarjev kot je bil neubranljiv za sicer fantastičnega Schmeichela.

V zaključku srečanja je bil po nevarnem startu na nasprotnikovega igralca izključen domači vratar Adrian. Ta je po kotu v 92. minuti prišel v gostujoči kazenski prostor. Predložek Payeta so gostje izbili, Adrian pa je želel s povratno podajo žogo vrniti v kazenski prostor, a pri tem nesrečno zadel branilca in sodnik mu je po startu s podplatom v prsi pokazal direkten rdeči karton. Ker je Slaven Bilić opravil že vse tri menjave, si je rokavice nadel Carl Jenkinson. Leicester je z drugo zmago zapored skočil na vrh lestvice.

Lukaku se je vrnil v formo

Manchester City, Tottenham in Chelsea so naslednji nasprotniki Evertona, zato so Liverpoolčani na drugi prvenstveni tekmi nove sezone potrebovali točke pri Southamptonu. Skupina navijačev je nad stadion St. Mary's poslala celo letalo, ki je dolgoletnega predsednika Billa Kenwrighta z velikanskim napisom pozivalo k odstopu, a se je po obračunu smejalo prav Kenwrightu in trenerju Robertu Martínezu. Dva prekrasna zadetka je namreč dosegel najdražji nakup kluba v zgodovini Romelu Lukaku, južnjakom, na klop katerih se je po operaciji Ahilove tetive vrnil trener Ronald Koeman, pa je tretji in zadnji gol zabil še Ross Barkley.

Če je bil Southampton pozitivno, je bil Everton prav gotovo negativno presenečenje pretekle sezone, a se je pritisk nad trenerja Martíneza in vodstvo vsaj malce sprostil s prvo zmago sezone, ob kateri se je Lukaku z novima zadetkoma prebil med najboljših sto strelcev v zgodovini tekmovanja.

Belgijec je prvi gol zabil v 22. minuti s prekrasnim strelom v daljši kot z glavo, po podaj Barkleyja pa je tik pred polčasom z roba kazenskega prostora natančno meril po tleh s svojo levico. Vedno bolj razpoloženi Barkley, ki je bil strelec že ob domačem remiju z Watfordom (2:2), je že v drugem kolu izenačil svoj strelski izkupiček sezone 2014/15, pred gostujočimi navijači pa si je v kazenskem prostoru lepo pripravil strel in neubranljivo zadel ob drugo vratnico.

Lukaku je bil sicer res v središču pozornosti, saj se je pred začetkom tekme povzpel na tribuno in se opravičil navijačem, ki jih je po nesreči zadel med ogrevanjem. Tudi zato je ob menjavi, v zadnjih minutah ga je Martínez nadomestil z Gerardom Deulofeujem, dobil topel aplavz celotnega stadiona.

Premier League, 2. kolo:

Aston Villa : Manchester United  0:1 (0:1)
Januzaj 29.

Southampton : Everton  0:3 (0:2)
Lukaku 22., 45., Barkley 84.

Sunderland : Norwich City  1:3 (0:2)
Watmore 88.; Martin 26., Whittaker 38., Redmond 58.

Swansea City : Newcastle United  2:0 (1:0)
Gomis 9., Ayew 52.

Tottenham Hotspur : Stoke City  2:2 (2:0)
Dier 19., Chadli 45.; Arnautović 78./11-m, Diouf 83.

Watford : West Bromwich Albion  0:0

West Ham United : Leicester City  1:2 (0:2)
Payet 55.; Okazaki 27., Mahrez 38.

Crystal Palace : Arsenal  1:2 (1:1)
Ward 28.; Giroud 16. Delaney 55./ag

Manchester City : Chelsea  3:0 (1:0)
Agüero 31., Kompany 79., Fernandinho 85.

Ponedeljek:
Liverpool - Bournemouth

Lestvica:
1. Manchester City  6
2. Leicester City  6
3. Manchester United  6
4. Everton  4
5. Swansea City  4
6. Crystal Palace  3
7. West Ham  3
8. Liverpool  3 (-1)
9. Norwich City  3
10. Aston Villa  3
11. Arsenal  3
12. Watford  2
13. Stoke City  1
14. Tottenham  1
15. Newcastle  1
16. Chelsea  1
17. Southampton  1
18. WBA  1
19. Bournemouth  1 (-1)
20. Sunderland  0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.