Slovenija
19 ogledov

Luknja se širi in požira hiše

Solikamsk
1/3
Profimedias
Velika luknja na območju ruskega rudnika Solikamsk se širi in ogroža okoliški gozd ter počitniške hišice.

Velika luknja, ki je videti kot krater meteorita, je nastala zaradi vdora zemlje v ruskem rudniškem mestecu Solikamsk lani poleti.

V začetku je bila na površini zemlje široka približno 20 krat 30 metrov, aprila so namerili 58 krat 87 metrov, danes pa že 122 krat 125 metrov. Ob tem nič ne kaže, da bi se širjenje luknje umirilo. Krater, ki ga je mogoče videti tudi iz vesolja, naj bi bil globok 75 metov.

Aprila so strokovnjaki, ki so pregledali območje, ocenili, da je luknja bolj ali manj stabilna. Domnevali so, da bo ostala v takšni velikosti, a se je nato pričela širiti in se širi še naprej.

Solikamsk | Avtor: Profimedias Profimedias
Krater se nahaja v bližini rudnika Solikamsk 2, ki je v lasti vodilnega proizvajalca pepelike ali kalijevega karbonata Uralkali.

Nastala po po podzemni poplavi

Novembra lani je prišlo do podzemne poplave, med katero so uspeli uspešno rešiti vseh 1300 delavcev, ki so bili v jami. Luknja se je pojavila v približno istem času.

Družba Uralkali, ki je uvrščena tudi na londosko in moskovosko borzo, povezuje problem z zgodnejšo poplavo v rudniku leta 1995, do katere naj bi prišlo zaradi potresa.

Obenem se trudijo odstraniti posledice in minimalizirati potencialno škodo. "Nadaljujemo s črpanjem slane vode ter delamo na ojačitvi mostov med Solikamskom 1 in 2," so med drugim sporočili iz družbe.

24. avgusta 2015 je bila luknja široka 122 krat 125 metrov.

Komentarjev 3
  • Janez_53 22:21 04.september 2015.

    Jaz bi prej tja izvozil takšne "brihtneže" kot si ti!

  • vseimam 20:07 04.september 2015.

    Pa še vsi desničarji s komandantom naj gredo poleg.

  • KLOBO 15:30 04.september 2015.

    Nič ne bi bilo narobe, da jih tja spremlja celotna slovenska vlada z klovnmeistrom Erjavcem na čelu in to brez povratka !!