Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Luknje v spominu zaradi margarine?

margarina Profimedias
Trans maščobne kisline, ki se med drugim nahajajo v margarini, lahko škodijo spominu.

Trans maščobe, ki ji uporabljajo v margarini in za podaljševanje roka uporabnosti pakiranih krekerjev in piškotov, lahko škodijo spominu, razkriva nova študija Ameriškega združenja za srčne bolezni, v katero je bilo vključenih 690 moških, in sicer mlajših in srednji let.

Tisti, ki uživajo veliko trans maščob, ki jim pravimo tudi delno hidrolizirano olje, so si od 104 besed zapomnili 11 besed manj od tistih, ki teh maščob uživajo najmanj. "Trans maščobe podaljšujejo rok uporabe živil, ljudem pa skrajšujejo rok uporabnosti,“ je izjavila avtorica študije dr. Beatrice Golomb. Starejše študije so sicer dokazale povezavo med omenjenimi maščobnimi kislinami in debelostjo, sladkorno boleznijo, agresivnostjo in boleznimi srca in ožilja.

"Gre za metabolični strup. Na telo nimajo prav nobenega pozitivnega učinka,“ je o trans maščobah še povedala Golombova, ki je s svojo študijo še dodatno potrdila domneve, da živila vplivajo na naše možgane. Čeprav strokovnjaki še ne morejo odgovoriti na vprašanje, zakaj trans maščobe škodijo spominu, pa poudarjajo, da je študija zelo pomembna. "Umetne maščobe prodrejo v vsako celico in zato lahko uničijo njihove osnovne funkcije,“ je povedal dr. Walter Willett, profesor, ki je sodeloval z Golombovo.

Količino trans maščob v živilih se v ZDA od leta 2006 zmanjšuje. Od tega leta dalje morajo namreč proizvajalci na živilu označiti, ali vsebuje trans maščobe. Večina margarin tako omenjenih maščob ne vsebuje več, kar naj bi se že poznalo na zdravju Američanov. "Število srčnih bolnikov se v krajih, kjer so prepovedali trans maščobe, zmanjšuje hitreje kot drugje,“ je še razložil Willett.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.