Slovenija
50 ogledov

Lukšič za latinščino v šolah

Minister podpira predlog Društva klasikov. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Lukšič podpira predloga, da se v osnovnih šolah latinščino uvede kot obvezni učni predmet v vsaj eni paralelki od 6. do 9. razreda ter kot obvezni predmet v gimnazijah.

Minister za šolstvo Igor Lukšič podpira predloga, da se v večino osnovnih šol latinščino ponovno uvede kot obvezni učni predmet v vsaj eni paralelki od 6. do 9. razreda ter kot obvezni predmet v vseh štirih letih gimnazije, vsaj v enem razredu vsakega letnika. Meni, da bi tako povečali disciplino v mišljenju in prispevali k dvigu bralne pismenosti.

To odločitev so z ministrstva sporočili po tem, ko se je Lukšič sestal s predlagateljem, predsednikom Društva klasikov Janezom Žgajnarjem. Društvo klasikov je sicer namenjeno vsem, ki so pridobili znanje klasičnih jezikov in se združujejo z namenom spodbujanja humanističnega izobraževanja.

Uvedbo latinščine kot drugi tuji jezik sicer vsebuje tudi osnutek rešitev bele knjige za vzgojo in izobraževanje na področju osnovnega šolstva. Strokovnjaki predlagajo, da bi šola imela možnost oddelka s poukom latinščine, in sicer od 4. razreda dalje kot neobvezni izbirni predmet in od 7. razreda dalje kot obvezni izbirni predmet. Ob tem bi moral učenec, ki izbere latinščino v 4. razredu, nadaljevati z učenjem latinščine tudi v 3. triletju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.