Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Spil pol litra ruma in s polno hitrostjo trčil v obalo

Lysblink Seaways You tube
Vinjeni Rus se je s 7000 ton težko ladjo in polno hitrostjo zaletel v škotsko obalo.

Tovorna ladja 'Lysblink Seaways' je bila na poti iz Belfasta na Severni Irski proti Skognu na Norveškem, ko je s polno hitrostjo trčila na škotsko obalo v bližini Kilchoana. Nesreča se je zgodila 18. feburarja letos, a preiskava nesreče je potekala vse do danes.

Vznemirjen po zasebnem pogovoru

Preiskovalci so ugotovili, da je bil 36-letni mornar, preden je sedel v upravljalsko kabino, v alkoholiziranem stanju. V zapisnik so zapisali, da je bil "nepazljiv, ker je zaužil pol litra ruma, potem ko je opravil zasebni pogovor, ki ga je vznemiril". Na ladji je bil poleg tega ugasnjen alarm, ki bi lahko opozoril preostale člane posadke, da je ladja krenila z načrtovane poti. 

Alkotest, ki je bil opravljen nekaj ur po nesreči, je potrdil, da je imel v krvi 2,71 promila alkohola, kar je osemkrat več od dovojlene vrednosti za mornarje. Preiskovalci so na ladji našli tudi večje količine piva in vina, ki ga je posadka imela za lastne potrebe. 

V morje izteklo 25 ton goriva

Na žalost je v nesreči poleg materialne škode, nastala tudi naravna. V morje je izteklo 25 ton goriva. Tovorna ladja je bila dolga 129 metrov in težka 7000 ton. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.