Slovenija
35 ogledov

Material po zraku, pok prestrašil ljudi

Poglabljanje struge Save Občina Krško
Zakaj je med včerajšnjim miniranjem v Krškem nekaj rečnega materiala odneslo po zraku, še proučujejo. Policija ugotavlja, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

"Včeraj smo po običajnem postopku izvajali miniranje za poglabljanje reke Save v Krškem, pri čemer je prišlo do manjšega prša rečnega materiala," je povedal Miran Hudournik, aritekt pri RGP iz Velenja, ki izvaja miniranje na območju že od leta 2007. Kot je pojasnil, je šlo za manjše kamenčke, pri čemer je nekaj tega materiala odneslo tudi po zraku.

Pok prestrašil ljudi

Zakaj se je to zgodilo, v podjetju še proučujejo. "Mogoče se je biologija malo spremenila," pravi Hudournik. "Mogoče je, da je zaradi predhodnega miniranja eno minsko polnjenje povzdignilo malo više in je zato prišlo do močnejšega zvočnega efekta, kar je imelo verjetno tudi največji učinek na ljudi."

Policija je bila včeraj obveščena o poškodbah zaradi miniranja na hišah in dveh osebnih avtomobilih, vendar Hudournik pravi, da večje materialne škode ni. "Morda kakšna pikica na avtomobilu, vendar česa večjega ni bilo," dodaja.

Seizmografi niso zaznali preseganja

Glede poškodb na objektih, ki bi lahko nastale zaradi seizmičnih efektov miniranja, je pojasnil, da meritve niso zaznale nobenega preseganja. "Imamo popisane poškodbe na objektih. Če bi nastala kakšna poškodba, bi bilo treba narediti primerjavo popisa in zdajšnjega stanja," pravi Hudournik. "Od leta 2007, ko izvajamo meritve, nismo imeli še nobenega takega zahtevka oz. nam ni bilo treba izplačati nobene škode."

Cesta je bila zaprta za 15 minut

Po navedbah našega bralca v času miniranja cesta ni bila zaprta, vendar pristojni teh informacij ne potrjujejo. Prometnoinformacijski center je imel včeraj obvestilo o 15-minutni popolni cestni zapori med 13.00 in 13.30. Da je bila cesta zaprta, je potrdil tudi Martin Ogorevc iz CGP iz Novega mesta.

Policija preiskuje

Po podatkih policije je ob miniranju in eksploziji skal nekaj kamenja padlo na dva osebna avtomobila in bližnje stavbe. Policija ugotavlja, ali je bilo v navedenem primeru storjeno kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. O dogodku so bili obveščeni tudi tožilstvo in pristojne inšpekcijske službe.

Komentarjev 1
  • feferon 11:14 21.februar 2013.

    jebe se vsem za vse! Saj v tej posrani državi nihče za nič ne odgovarja!