Vizita za živali > Novice
9 ogledov

Mačka bi volilo 91-odstotkov prebivalcev

Barsik Instagram
Prebivalci v sibirskem mestu Barnaul so zgorženi nad visoko stopnjo korupcije v politiki. Zato si za župana želijo mačka po menu Barsik. Njegovi plakati po mestu pravijo: "Le miši ne volijo za Barsika".

Barsik je 18-mesečni maček, ki je postal prava lokalna zvezda, odkar je v spletni anketi, v kateri so prebivalci izbirali najboljšega župana, pometel s konkurenco. Barnaul ima okoli 650.000 prebivalcev. V spletni anketi oziroma raziskavi je glasovalo 5.400 ljudi, od tega bi Barsika na volitvah podprlo kar 91 odstotkov ljudi.

“Ljudje ne vedo več, komu naj verjamejo,” je za AFP povedal upokojenec Jevgenij Kuznecov. “Prišli so do zaključka, da ne morejo imeti zaupanja v vlado,” je dodal in pojasnil popularnost mačka. Mesto Barnaul je namreč v zadnjih letih pretresla vrsta korupcijskih škandalov.

Nekdanji župan Igor Savicev je denimo odstopil, ker je bil obtožen prodaje občinskega zemljišča podjetjem v lasti njegovih sorodnikov.

10-oink načrt 

Barsik pa ni edina žival, ki ji je zadišala politična funkcija. Leta 2000 je na županskih volitvah poskusil prašič Winnie s svojim 10-oink načrtom.

Nosoroginja Cacareco je leta 1959 v Sao Paulu nastopila na volitvah v mestni svet, kjer je protestirala proti korupciji. Eden od volivcev je tedaj rekel: “Bolje izvoliti nosoroga, kot pa rit.” Nosoroginja je zmagala z veliko prednostjo, a so uradniki zavrnili njeno kandidaturo. Izraz “Voto Cacareco” (volim Cacareco) pa se v Braziliji še vedno uporablja za opis protestnih glasov.  

 

Этому городу нужен герой! #ЗаБарсика #БарнаулЗаБарсика #Барнаул

A photo posted by Кот Барсик (@barsikbarnaul) on Dec 18, 2015 at 5:06am PST

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.