Šport
27 ogledov

Mačkovška preganja spomin na Španijo

borut mačkovšek EPA
Pred štirimi leti so Borutu Mačkovšku napovedovali bleščečo kariero, a ta se ni odvila povsem po pričakovanjih.

Učinkovite predstave Boruta Mačkovška s svetovnega prvenstva v Španije, kjer je Slovenija osvojila četrto mesto, kar je njen največji uspeh na tovrstnih tekmovanjih, so hitro zbledele pri francoskem Montpellieru, nemškem Hannovru in beloruskemu Dinamu iz Minska.

Po tem dokaj klavrnem rokometnem obdobju se je vrnil v Celje in je bil najprej na širšem seznamu selektorja Veselina Vujovića. Črnogorec svojemu "prvemu pacientu", kot ga je imenoval ob prihodu na selektorski položaj, sprva ni zaupal, v minulem letu je zavoljo klavrne predstave na evropskem prvenstvu na Poljskem izpustil kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v švedskem Malmöju, kvalifikacijski tekmi z Norveško za letošnje svetovno prvenstvo v Franciji ter poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Na letošnjem velikem turnirju v Franciji si je mesto v ekipi priboril šele po "internih kvalifikacijah" z Janom Grebencem iz Ribnice, ki pa je pred sobotno tekmo z Rusijo v osmini finala znotraj ekipe zamenjal Davida Miklavčiča.

Rokometaš iz Izole je v Franciji doživel manjši preporod. Po petih odigranih tekmah v skupinskem delu v Metzu in dvoboju osmine finala v Parizu je z dvajsetimi doseženimi goli trenutno četrti najbolj učinkovit slovenski strelec. Pred njim so Gašper Marguč (25), Blaž Janc (24) in Vid Kavtičnik (21 golov). "Maček" je bil na uvodnem obračunu z Angolo izbran za igralca tekme, naslednje dvoboje z Islandijo in Makedonijo odigral na visoki ravni, proti Tuniziji in Španiji pa - tako kot njegovi soigralci - prikazal zelo povprečno predstavo. V osmini finala je bil znova pravi, Rusom je iz petih poskusov zabil štiri gole.

Učinkovite predstave 203 cm visokega levega zunanjega igralca v Franciji so obudile spomine iz Zaragoze, kjer je pred štirimi leti mrežo tekmecev rešetal kot za stavo. "Res je nekaj podobnosti. Tedaj sem bil resda nekoliko mlajši, a še vedno me malce grize, da sem tedaj na najbolj pomembnih tekmah odpovedal. Verjamem, da se to ne bo ponovilo v Franciji in da se bom v najlepši luči pokazal prav na najbolj pomembnih tekmah," je dejal Mačkovšek.

"Zadovoljen sem s svojimi predstavami v Franciji. Vesel sem, da sem ekipi dodal tisto, kar ji je manjkalo v zadnjih letih. Na tem prvenstvu smo pokazali dobre predstave, izjema je le visok poraz proti Špancem. Na to tekmo smo že pozabili, naj jo pozabijo tudi drugi," je dodal Mačkovšek.

Slovenski rokometaši so po zmagoslavju nad Rusi v četrtfinalu pričakovali Nemce, na koncu pa po prvovrstnem presenečenju dobili Katarce: "Predvsem se nadejam naše dobre igre v obrambi. Katarci so v primerjavi z nami počasnejši, tako da moramo uveljaviti naše prednosti v hitrosti, proti Nemcem pa so igrali vrhunsko. Z naše strani ne bo nobenega podcenjevanja, na nasprotni strani igrišča bomo vendarle imeli svetovne podprvake, ki so se izkazali že v skupinskem delu tekmovanja in proti olimpijskim prvakom Dancem popustili šele v končnici tekme," je na koncu dejal Mačkovšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.